Szilágyi Ároné az első arany

 
Szilágyi Áron abban a tudatban várhatta a döntőt, hogy ha győz, szenzációs magyar sportolók örökébe léphet. Az olimpiák történetében a férfi kard egyéniben eddig 12 aranyat és 7 ezüstöt szereztünk, legutóbb 1992-ben, Szabó Bence révén volt olimpiai bajnokunk. (2012.07.29.)

Szilágyi Áron abban a tudatban várhatta a döntőt, hogy ha győz, szenzációs magyar sportolók örökébe léphet. Az olimpiák történetében a férfi kard egyéniben eddig 12 aranyat és 7 ezüstöt szereztünk, legutóbb 1992-ben, Szabó Bence révén volt olimpiai bajnokunk. (2012.07.29.)

 

 
 

A magyar vívó ellenfele Diego Occhiuzzi volt, aki először a kínai Liut verte meg 15:9-re, majd honfitársát, Aldo Montanót 15:13-ra, az amerikai Timothy Morehouse-t 15:9-re, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescut 15:11-re.

A döntő első akciója mindjárt Szilágyié volt, remek támadással gyújtott lámpát, majd a következő akcióban védés után kiváló visszavágással növelte előnyét (2:0).

Szilágyi támadásban maradt, és remekül vágta meg mellen Occhiuzzit, majd rögtön utána védést követően visszavágott, és ezt az olasz válla bánta. És mindjárt meg is lett az ötödik pont. Rövid volt az olasz támadása, kiváló közbevágással lett meg a tus. De ez sem volt még elég Áronnak! Kiváló ütemben vágott közbe az olasz testére (6:0).

Aztán jött a hetedik is! Occhiuzzi ekkor szerezte meg az első pontját, miután remekül vágta meg Szilágyi jobb karját (7:1). Ez is kevés volt azonban! Szilágyi csodálatos vágást helyezettel az olasz fiú sisakján, és 8:1-gyel mehettek a vívók pihenőre.

A szünet után Occhiuzzi szerezte az első és a második pontot is, viszonylag könnyen jöttek ezek a találatok (8:3).

Együttes találatok után Szilágyi koncentrált jobban, és vállon vágta az olaszt (9:3). Occhiuzzi természetesen nem hagyta magát, két pontot is szerzett egymás után (9:5). Erre a kettőre azonban ismét Szilágyi válaszolt, megszerezte a tizedik pontját!

Occhiuzzi erőszakosabban kezdett támadni, és pontot szerzett, majd a következő akcióban kiválóan vágott közbe Szilágyi (11:6). És nem is volt megállás, Áron növelte az előnyt (12:6).

Diego Occhiuzzi is jelezte, hogy itt van, átvette a tempót, és közbevágott (12:7). Együttes találat után Szilágyi védett, visszavágott vállra, és máris megvolt a 13. pontja. És azonnal jött a 14. egy gyönyörű vállvágással (14:7). 

Szilágyin azonban már látszott, hogy úgy áll az utolsó tus előtt a páston, mint aki biztosan beviszi a találatot. Így is lett, fantasztikus koncentrációval elkapta Occhiuzzit, és bevitte a 15. találatot (15:8).

SZILÁGYI ÁRON OLIMPIAI BAJNOK!

Ezzel az újdonsült olimpiai bajnok Fuchs Jenő 2x, Pósta Sándor, Tersztyánszky Ödön, Jekelfalussy Piller György, Kabos Endre, Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf 2x, Pézsa Tibor, Szabó Bence nyomába lépett, megszerezte a 13. aranyat férfi kard egyéniben, és ő lett a 11. magyar olimpiai bajnok kard egyéniben.

SZILÁGYI ÁRON NYILATKOZATA A MAGYAR RÁDIÓNAK

 

„Most kezdem csak felfogni, hogy olimpiai bajnok vagyok. Most még csak úgy érzem, hogy megnyertem egy versenyt. Egészen hihetetlen érzés ez, szerintem csak hetek, hónapok múlva tudom feldolgozni. Örülök hogy vége, mert nagyon hosszú nap volt. Csakis boldogságot érzek.”

„Nem akartam kliséket elsütni, nem akartam beleharapni az érembe, de Diego mondta, hogy tegyük meg. Nagyon nehéz az érem, húzza is a nyakamat... De csodálatosan néz ki, sohasem volt ilyen szép érmem. Csodálatos ékszer.”

„Most felemelő érzéseim vannak. Ezután sokkal felelősségteljesebben kell majd élnem, mindenki figyelni fog. De elsősorban a vívóknak szeretnék példaképe lenni, és szeretném, ha legközelebb a csapatversenyben is részt vehetnénk, hiszen a többiek nagyon hiányoznak nekem.”

                                                         

   NSO   

   

                         

NÉVJEGY

Versenyszám: férfi kard egyéni

Egyesület: Vasas

Olimpiai részvétel (London előtt): 2008 (15. egyéni; 7. csapat)

Legjobb eredmények:

Olimpia: 7. (2008. csapat)

Világbajnokság: 1. (2007 csapat)

Európa-bajnokság: 3. (2011 egyéni)

 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió