Pikant-Tó Lecsófesztivál Tatán

 
Esőisten kegyes volt a csapatokhoz. Az Öreg-tó partján lévő Pikan-Tóban rendezett negyedik lecsó-és fröccsfesztiválon még soha nem indult ennyi csapat és még soha nem volt annyi látogató, mint az idei megmérettetésen. Első rálátásra úgy tűnt, a versenyző gárdák számát ítélve, hogy a Pikan-Tó udvara lassan kinövi a helyszínt. Michl József polgármester a nevező 49 csapat ünnepélyes bevonulása után köszöntötte a résztvevőket.

Esőisten kegyes volt a csapatokhoz. Az Öreg-tó partján lévő Pikan-Tóban rendezett negyedik lecsó-és fröccsfesztiválon még soha nem indult ennyi csapat és még soha nem volt annyi látogató, mint az idei megmérettetésen. Első rálátásra úgy tűnt, a versenyző gárdák számát ítélve, hogy a Pikan-Tó udvara lassan kinövi a helyszínt. Michl József polgármester a nevező 49 csapat ünnepélyes bevonulása után köszöntötte a résztvevőket.

 

 – Remélem, üres gyomorral jöttek, és két óra múlva mindenki jóllakottan fogja ünnepelni a 49 csapat (együttesenként öt plusz egy fő) közötti verseny eredményhirdetését – hangzottak el az első szavak Michl József polgármester úr ünnepélyes megnyitójában. – A lecsótörténet egyszerű, a hozzávaló paprika és paradicsom Amerikából került hozzánk, de ott még mindig nem tudnak jó lecsót főzni. Ez magyar kiváltság. Köszönjük a Pikan-Tó étterem vezetőinek, Magyar Miklósnak és Kiss Anettnek, mint főszponzoroknak a lehetőséget, hogy immáron negyedszer jöhettek itt össze az ország minden részéről a lecsófőző csapatok. És még valami: örömmel üdvözöljük Miklós és Anett néhány hetes kisfiát, Maximiliánt városunkban – kívánt sok szerencsét a polgármester a lelkesen készülő „mesterszakácsoknak”.

 – Tavaly 31 csapat nevezett, idén már 49, ez nagy csúcs, ez is bizonyítja, hogy egyre népszerűbb fesztiválunk – vette át a szót Magyar Miklós. – Amíg a szülők főznek, addig a gyerekek az ideiglenesen felállított vidámparkban ugrálhatnak, trambulinozhatnak, kifestethetik az arcukat, ehetnek vattacukrot, kukoricát, nyalogathatják a jégkását, dobálhatják a hangos ördögpukkancsokat. Minden csapat kapott egy dinnyét is, ezt kell kifaragniuk a csapatszámmal és egy tetszőleges motívummal, ezért plusz pontokat kapnak a lecsófőző versenyben.

 Közben készültek a lecsókülönlegességek, és mindössze két csendes eső zavarta meg az eseményt. A Séró Baráti Körnél a férfiak a hagyományos lecsót debreceni kolbásszal készítették, a hölgyek pedig a 35-ös rajtszámost faragták rá a kosárra formázott dinnyébe, amibe dinnyekarikákat, paradicsomot és paprikát raktak nyársszerűen, és igazán gusztusosan. Itt Varga Dini, a lecsókirály vitte a prímet, nem messze tőlük a Vértesi Erdő Zrt. dolgozói főzögettek:

 – Vörös bab, vaddisznókolbász és a hagyományos Fradi-kolbász kerül a mesterműbe, az biztos, hogy mi szeretni fogjuk, egyébként sem győzni jöttünk, hanem szerepelni, és a bográcsok alá való fát mi hoztuk a csapatoknak – ismertette Menni Imre, cégük ezzel szponzorálta a rendezvényt.

 A Lecsó Team gárdája mangalicazsírral, füstölt szalonnával és lókolbásszal készített finomsággal rukkolt elő. A Rotyis Gábor hentes mester irányította gárdát erősítette felesége, no és Zsidek Ferenc tatabányai városatya, de Lukács Zoltán országgyűlési képviselő is ott szurkolt sikerért. Tény, hogy remek lecsót készítettek, a kóstoló közönség nagy örömére.

 Pepe, az egyik műsorvezető a „Másnaposhoktól” megtudta, hogy szarvasgombával fűszerezték lecsójukat. Ők egyébként ismét kiérdemelték a fesztivál „legrészegebb csapata” címet (ez mondjuk csak egy kedves titulus), megőrizve ezzel a tavaly kiérdemelt elismerésüket.

  A világhírű profi ökölvívó bíró, Flórián Béla, az In Vino Veritas csapat vezetője humorosan mondta, hogy ezúttal balhéból, csípős babgulyást készítenek. Valójában hagyományos lecsót csináltak, akárcsak a Fiatal Utazók klubja, amely Lentulay Mária és Galbicska Péter irányításával angyalbögyörővel, azaz gyorsan sodrott nudlival kínálták a nemesen egyszerű étket. A Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója, Németh Tamás vezette a Kősziklás Pincészet csapatát, ők a Négy évszak elnevezésű lecsót készítették el kondérban, volt benne tejföl, nokedli és kolbász. A kősziklások pincészeti főnöke, Béger Ákos roppant büszke volt alkotásukra, miként Kishonti Ervin, az egykori kiváló futballista is.

 A Tatai Aréna SE idén a legkülönlegesebb húsos lecsó címet vehette át. Ők nemcsak főztek, de táncoltak és szórakoztattak is az eredményhirdetésig. Szalai Anikó és társai igazi zumbalecsót tálaltak a nézőknek, főztek, táncoltak, szórakoztattak. 

 A főzésen kívül jutalmazták a legügyesebb dinnyefaragókat is, így a 25-ös számú csapat nevében Fogarasi Zsuzsi vehette át a megérdemelt díjat. A legnagyobb tálalást a 13. számú hazai csapat, a Tatai Sárkányhajósok gárdája hajtotta végre, s míg vártunk az eredményhirdetésre, addig rögtönzött táncshowval szórakozott a közönség az egyik csapat hölgytagjával és két ifjonccal, akik a fesztivál szalmakalapjait lopkodták össze. Egy apró, pici baba lecsó helyett anyukájától palacsintafalatokat kapott, nagyon ízlett neki, aztán elégedetten ugrált a papa ölében a vérpezsdítő zenei aláfestést hallgatva. Az eseményre és annak részletes végeredményeire legközelebbi számunkban még visszatérünk.

A lecsófesztivál végeredményét rövidesen közöljük

  További fotók a lecsófesztiválról

2012-ES LECSÓFESZTIVÁL-I.

2012-ES LECSÓFESZTIVÁL-II.

2012-ES LECSÓFESZTIVÁL-III.

2012-ES LECSÓFESZTIVÁL-IV.

Pécsváradi - Péntek

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió