Szavazzon Diánára!

 
Egy kiváló tatabányai sportolót, Zámbó Diánát jelölték a K&H paralimpiai kártyaprogramba. Három jelölt van, és csak akkor nyerhet, ha ő kapja a legtöbb szavazatot. Szavazzon Diánára!

Egy kiváló tatabányai sportolót, Zámbó Diánát jelölték a K&H paralimpiai kártyaprogramba. Három jelölt van, és csak akkor nyerhet, ha ő kapja a legtöbb szavazatot. Szavazzon Diannára. (2011.10.29.)

Zámbó Diána szeretne kijutni a 2012-es londoni paralimpiára, és az optimális felkészüléséhez nagy szüksége lenne a díjjal járó pénzre.
Aki úgy érzi, segíteni szeretné Dianát a győzelemre, az  szavazzon az alábbi linken. Egy ember többször is szavazhat, akár egymás után is.
 
http://www.origo.hu/sport/index.html

 

(A honlap Jobb oldalán, kicsit lejjebb görgetve lesz egy K&H Bankos keretben. A kód néha elég olvashatatlan, de lehet új képet kérni)

 

Így néz ki a szavazási banner

Londonra, Londonba készül Zámbó Diána

 Zámbó Diána ötven méter pillangón jelenleg az 5. a világranglistán, 200 méter vegyesen pedig a 11. A tatabányai úszó úgy gondolja, ebben a két számban lesz lehetősége kijutni jövőre Londonba, pályafutása hatodik, s egyben utolsó Paralimpiájára. Pontosabban, sportolóként tervezi csak London után a visszavonulást, edzőként továbbra is segítené a fiatalokat.

Bár a kiutazás csak jövő nyáron dől el, gondolatainak középpontjában már most London szerepel. Idén még vár rá néhány kisebb verseny, november végétől egy háromhetes edzőtábor, majd januártól kezdődik a tényleges felkészülés a Paralimpiára.

Az biztos, hogy idei eredményei (is!) jócskán reményt keltőek, hiszen a mozgáskorlátozottak úszó Európa Bajnokságán Berlinben, a londoni Paralimpiára való felkészülés egyik fontos állomásán, annyi érmet gyűjtött be, amennyit nagy versenyen még soha.

Öt számban indult, három egyéniben és két váltóban. A 4x50m vegyes váltó hátúszó tagjaként ezüstérmet szerzett, a 4x50m gyors váltóval a dobogó harmadik fokára állhattak, egyéniben 50 méter háton szintén bronzérmet szerzett, 50m pillangón az ötödik, míg 200m vegyes úszásban a nyolcadik helyet szerezte meg.

A 33 esztendős hölgy mozgáskorlátozottsága miatt tanulmányait Budapesten, a Mozgásjavító Általános Iskolában kezdte meg, ott tanult meg úszni is, amibe azonnal beleszeretett. Mint mindenben, az úszásban is a legjobb akart lenni, így egyre többet edzett. 13 évesen bekerült a felnőtt válogatottba, s részt vett az 1991-es Európa Bajnokságon, ahol egy 5. és egy 6. helyet szerzett. Ezután számára nem volt kérdés, mi az újabb cél: a Paralimpia. 14 évesen Barcelonában 50m pillangón bronzérmes lett, 1996-ban pedig, az érettségi után Atlantában a 4x50m-es vegyes váltóval aranyérmet szerzett. Tanulmányait a Veszprémi Egyetemen folytatta, s mivel az úszástól nem akart megválni, bekopogtatott a helyi úszó klubhoz, ahol, bár korábban soha nem foglalkoztak mozgáskorlátozott úszóval, örömmel fogadták.

A következő esztendőkben sorra jöttek az egyéni csúcsok, megszerezte tanári diplomáját, majd elvégezte az úszóedzői szakot, 2004-ben pedig párjával Tatabányára
költözött, s átigazolt a Tatabányai Vízmű Sport Egyesülethez. Athénban 2004-ben 50m pillangón 4. lett, 50m háton 5., s közben a megyeszékhelyen is elkezdte mozgássérült gyerekek úszásoktatását. 2004 őszén még csak egyetlen tanítványa volt, ám számuk szépen gyarapodott, s ma már többen versenyeznek is.

Közben természetesen maga is hasonló elánnak folytatta a versenyzést. Csupán néhány, a jelentősebb eredményei közül: a 2006-os Világbajnokságon 50m pillangón bronzérem, a 2008-as pekingi Paralimpián 50m háton 6. hely, 2009-ben az Európa bajnokságon 50m pillangón aranyérem, 4x50m vegyes váltó ezüstérem, a 2010-es Világbajnokságon 50m pillangón 5. hely, idén pedig a berlini érmek.

Én nagyon sok jót kaptam az úszástól, ami azt hiszem segített, hogy könnyen beilleszkedjek a társadalomba. A sport sok mindenre megtanított. S hiszem, ha az emberek látják az eredményeket, akkor az első gondolatuk nem a sajnálat lesz, amikor ránk, mozgáskorlátozottakra pillantanak – ez Diána hitvallása.

Arra a kérdésre pedig, hogy London után miért tervezi az „elköszönést”, így válaszolt: Azt hiszem, már abbahagyhatom. Jövőre már pont két évtizedes válogatottságot tudhatok magam mögött. Már nagyon nehéz összeegyeztetnem az életem az edzésekkel, viszont ott vannak a gyerekek, akiket nagyon szeretek oktatni. Egy biztos: London után, ahová nagyon szeretnék eljutni, s pontszerző helyen végezni, ha abba is hagyom a versenyzést, én akkor is mindig ott leszek az uszodában.

 

 

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió