Triatlon Eb: Tóth Zsófiék remekeltek

 
Régen volt ilyen sikeres a magyar válogatott Európa-bajnokságon, mint most, Liszabonban. A szép szereplésben a megyebeli versenyzőknek is nagy szerepe volt. Képünkön a sikeres oroszlányi lányok, balról: Szalay Szandra, Tóth Zsófia és Balogh Barbara.  (2008.05.11.)
Aranyérmes lett a Szalay Szandra (Oroszlányi ORTRI), Horváth Gréta, Tóth Zsófia (Oroszlányi ORTRI) összeállítású junior női váltó a lisszaboni triatlon Európa-bajnokságon.
 A verseny során a staféta minden tagjára 300 méter úszás, 8 km kerékpározás és 2 km futás várt. A magyar staféta - amelytől dobogós helyet, de leginkább aranyérmet várt a szakvezetés - szinte rajt-cél győzelmet aratott, noha voltak pillanatok, amikor az oroszok vezettek, de a váltózónába és - ami a legfontosabb - a célba a magyarok értek elsőként, ráadásul nagy fölénnyel.
 A szombaton hatalmasat bukott oroszlányi Szalay ugrott elsőként a vízbe, majd harmadikként futott ki onnan. A második számban még teljesen együtt volt a mezőny, csupán az orosz trió első tagja lógott meg, de a magyar tehetség a futás alatt nemhogy behozta lemaradását, de még 5 másodpercet rá is vert riválisára.
 Horváth az úszást követően együtt ment ki az orosz versenyzővel tekerni, és saját bevallása szerint vetélytársa többször megpróbálta leszakítani - sikertelenül. A futás ha lehet minden várakozást felülmúlt, ugyanis a szombaton 11. Horváth 25 másodperces előnyre tett szert.
 A magyarok utolsó tagja a szombaton felnőttek között 11. Tóth a vízben még megtartotta előnyét, de a nyeregben ülve felért rá az orosz staféta utolsó embere. Azonban a szintén oroszlányi reménység legerősebb számában kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat lesz az első. A célegyenesben az utolsó 100 métert már végig a magyar zászlót lobogtatva tette meg, majd a befutóban üdvözölhette váltótársait.
 
„Kimondva vagy kimondatlanul, de ezt vártuk. Mindegyik lány nagyszerűen és éretten versenyzett, egyes számokban felül is múlták az elvárásokat. Azt tudtuk, ha mindegyikük hozza azt a teljesítményt, amit tud és amit mutatott az egyéni versenyen, akkor megnyerhetik. És szerencsére mindegyikük maximális erőbedobással küzdött, így nem lehetett kérdés a győzelem” – mondta boldogan Verrasztó Gabriella.
 
A felnőtteknél Svájc együttese bizonyult a legjobbnak az egyéniben győztes Vanessa Fernandest soraiban tudó hazai triót megelőzve.
Tavaly a koppenhágai kontinensviadalon ezüstérmet nyert a váltó a németek mögött, akkor Horváth helyett Kovács Zsófia volt a csapat tagja.
További magyar siker még, hogy a triatlonban szokásos korosztályos és mozgássérült amatőr versenyeken, utóbbi kategória férfi számában Boronkay Zsolt győzött 2:24:37 órás teljesítménnyel.
A kontinensviadal a magyar idő szerint 18 órakor kezdődött felnőtt és junior férfi váltók versenyével ér véget.
 
Eredmények:
női váltó:
1. Svájc (Melanie Annaheim, Nicola Spirig, Magali Di Marco) 1:22:07 ó
2. Portugália 1:23:40
3. Oroszország 1:24:04
 junior női váltó:
1. Magyarország (Szalay Szandra, Horváth Gréta, Tóth Zsófia) 1:25:20 ó
 
 
Tóth Zsófia bravúros 11. helye
 
A papírformának megfelelően a hazai közönség előtt szereplő Vanessa Fernandes nyerte a lisszaboni rövidtávú triatlon Európa-bajnokság női versenyét, a még mindig csak juniorkorú Tóth Zsófia élete első felnőtt világversenyén 11. lett.
 
Eredmények:
Nők: 1. Vanessa Fernandes (portugál) 2:05:46 ó 2. Nadia Cortassa (olasz) 2:06:26 3. Lisa Norden (svéd) 2:06:45 ...11. Tóth Zsófia 2:08:07 ...28. Szabó Zita 2:11:56 MTI
Triatlon Eb, junior nők: Horváth Gréta a 11.
 
Az első szám, a junior nők versenye Emmie Charayron révén francia sikert hozott a lisszaboni triatlon Európa-bajnokságon. Legjobb magyarként Horváth Gréta a 11. helyen ért célba.
 
EREDMÉNYEK
 Junior nők: 1. Emmie Charayron (francia) 1:04:25 ó ...11. Horváth Gréta 1:07:05 ...16. Szalay Szandra 1:07:38 ...35. Balogh Barbara 1:11:22
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió