Természetjárás: Nordic walking

 
Az új sláger a nordic walking (NW), magyarul északi séta. Ez a gerincbántalmakat javító, gerincbetegségeket megelőző, a helyes testtartást elősegítő gyaloglás ma már világőrület. Hazánkban is egyre népszerűbb, és Tatán is van lehetőség a kipróbálására. Az NW bizonyítottan kiemelkedő élettani hatásokkal is bír. (2009.08.12.)
Kiemelkedő élettani hatások
Hódít az északi őrület
 
 
Az új sláger a nordic walking (NW), magyarul északi séta. Ez a gerincbántalmakat javító, gerincbetegségeket megelőző, a helyes testtartást elősegítő gyaloglás ma már világőrület. Hazánkban is egyre népszerűbb, és Tatán is van lehetőség a kipróbálására. Az NW bizonyítottan kiemelkedő élettani hatásokkal is bír. (2009.08.12.)
 
 Horváth Zoltánt, az ismert természetjárót (Tata sportreferense) négy éve beutalták Balfra gerincbántalmai miatt. Ott ismerkedett meg a nordic walkinggal, ki is próbálta, sőt, nem sokkal később vett két botot, hogy hódolhasson új (hasznos) szenvedélyének.
– Erre a célra kialakított két bottal kell megtenni sétálva mintegy húsz kilométeres távot – tájékoztatott az új őrületről Horváth Zoltán. – A nordic walking Finnországból indult és terjedt el először Észak Európában, később szerte a világon. Lényege, hogy egy pár speciális bot és egy gyaloglótechnika segítségével hatékonyan és kímélő módon fejleszthetjük erőnlétünket, állóképességünket és mozgáskoordinációnkat. Nem beszélve a gerincbetegségekre kifejtett pozitív hatását.
        Azt is megtudtuk a sportreferenstől, hogy a botok eléggé drágák, mintegy húszezer forintba kerülnek. A honi szabadidő-sportszövetség és a természetbarát-szövetség állami támogatással megvalósuló programjában a botok olcsóbb megvásárlása is szerepel.
Az NW bizonyítottan kiemelkedő élettani hatásokkal is bír, ezért is csak az erre kiképzett szakemberek vezethetik a foglalkozásokat. Tatán Szabó János (50 éves)
okleveles programozó matematikus, aki régebben rendszeresen sportolt, vezeti a kurzusokat.
   – Az NW gyakorlása nemcsak az egészségmegőrzés miatt ajánlott, de kiváló lehetőséget ad kalória-felhasználásunk növelésére, hiszen negyvenhat százalékkal több kalóriát használunk el a hagyományos gyalogláshoz képest – mondta Szabó János, aki az interneten ismerkedett meg az újdonsággal, és azóta már instruktori diplomát is szerezett. – Nem véletlen, hogy az északi országokban már több ezren együtt nordicolnak. Aki szeretné kipróbálni az északi sétát, annak botokat is tudunk díjmentesen kölcsönözni. Remélem, hogy Tatán is minél többen csatlakoznak ehhez a remek programhoz.
     A tataiak Szabó Jánosnál a 06/20/267-6298 telefonon érdeklődhetnek az NW-túrákról, amelyeknek a következők az időpontjai. A helyszín mindig ugyanaz: Tata, Építők parkja (Öreg-tó mellett). Időpontok: 2009.08.11. (17.45), 08.25. (17.45), 09.14. (17.45). 10.03., ez az egy kivétel a helyszíneknél. Az IVV túra rajtjánál a Tatai Edzőtábor főbejáratánál lesz  9 órakor a találkozó.

 

Péntek Sándor

 

Szabó János felkészülten várja a túrázókat

Egyre többen hódolnak nordic walkingnak

 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió