SOSZ: a túlélésért kell küzdeni

 
Mesterházy Attila szerint a gazdasági válság, a csökkenő szponzori bevételek és a romló létesítményhelyzet miatt a sportegyesületeknek jövőre a túlélésre és az értékmentésre kell koncentrálniuk. (2009.10.02.)
Mesterházy Attila szerint a gazdasági válság, a csökkenő szponzori bevételek és a romló létesítményhelyzet miatt a sportegyesületeknek jövőre a túlélésre és az értékmentésre kell koncentrálniuk. (2009.10.02.)
Erről a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke sajtótájékoztatóján beszélt, miután a Nemzeti Sporttanács ülésén beszámolt a hazai sportklubok helyzetéről.
A tanácskozáson Mesterházy a SOSZ nevében javasolta, hogy a csökkenő források koncentráltabb és hatékonyabb felhasználása érdekében állítsák vissza a kiemelt egyesületek státuszát. A szervezet szerint ezenkívül egy munkacsoportot kellene felállítani, amely akciótervet dolgozna ki az egyesületek egyre romló létesítményhelyzetének javítására.  
A SOSZ úgy látja, arra is szükség lenne, hogy a jövőben minél több cég tudatos szponzorációs tevékenység, nem pedig a személyes kapcsolatok alapján döntsön a sport támogatásáról.
Mesterházy szerint maguknak a sportszervezeteknek is takarékosabban kell gazdálkodniuk jövőre, hogy a csökkenő forrásokat minél jobban tudják felhasználni. Példaként említette, hogy a Nemzeti Sportszövetség éves díjkiosztó gálája és a SOSZ-bál helyett jövőre csak egy közös rendezvényt fognak tartani.
„Fontos, hogy a sportban működő szervezetek együttműködjenek, ne pedig egymás elől vegyék el a támogatást" – hangsúlyozta az elnök, aki szerint a Wesselényi Sportközalapítvány pályáztatási gyakorlatát is egyszerűsíteni kellene, és ennek érdekében kezdeményezik a sporttörvény módosítását.
A sajtótájékoztatón Nagy Tímea, a SOSZ általános alelnöke egyfajta segélykiáltást fogalmazott meg, mert tapasztalatai alapján nemcsak a sportegyesületek, hanem a sportolók is egyre rosszabb létesítményekben, és egyre rosszabb körülmények között kénytelenek készülni a versenyekre. A kétszeres olimpiai bajnok szerint a sporton kívül – például az egészségügyben – dolgozók részéről is nagyobb támogatásra lenne szükség a sportot illetően.
„Jó lenne elérni azt is, hogy az edzőknek megélhetésük érdekében ne kelljen másodállást vállalniuk" – tette hozzá Nagy Tímea.
Az MTI kérdésére szóba került, hogy miért nem elég erős a sport érdekérvényesítő ereje az Országgyűlésben. Mesterházy úgy látja, az MSZP frakcióvezetőjeként ebben éppen annyi a személyes felelőssége, mint 1990 óta bármelyik korábbi kormánypárt frakcióvezetőjének. A sportvezető szerint a sportlobbi ereje valóban csökkent az elmúlt években, amiben közrejátszott az is, hogy egyre kevesebb olyan képviselő ül a Parlamentben, aki érdeklődik a sport iránt.
„Azért voltak pozitív példák is, gondolok itt a jégkorong tavaly közösen elért plusztámogatására"  – folytatta Mesterházy, aki személy szerint támogatja, hogy a sport a kultúrához hasonlóan egyedi, pozitív elbírálásban részesüljön, például az adózás területén.
Az elnök bízik abban, hogy a SOSZ 115 milliós állami támogatása jövőre sem lesz kevesebb, az egyetemes magyar sport költségvetési forrásainak növekedésére azonban csak 2011-től, a válságból való kilábalás után lát esélyt. (MTI) 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió