Nagy siker volt a 29. Gerecse 50

 
29. alkalommal rendezték meg Gerecse 50 teljesítménytúrát, amelyre 3895-en (!) neveztek. A honi sportbarátok mellett sok külföldi is részt vett az eseményen. Az indulók közül 11-en valamennyi eddigi túrán szerencsét próbáltak. (2010.04.17.)
29. alkalommal rendezték meg Gerecse 50 teljesítménytúrát, amelyre 3895-en (!) neveztek. A honi sportbarátok mellett sok külföldi is részt vett az eseményen. Az indulók közül 11-en valamennyi eddigi túrán szerencsét próbáltak. (2010.04.17.)

 

       A tatabányai Jubileum parkban (a rajt és cél helyszíne volt) már reggel öt órakor serényen dolgoztak a szervezők Horváth Zoltán, a megyei természetbarát-szövetség elnöke (Tata sportreferense, az esemény egykori ötletgazdája), a túra főszervezője irányításával. A sportvezető örömmel nyugtázta, hogy hat órakor már megkezdődött az „invázió”. Tömegesen jöttek a túrázók, voltak, akik családostól, mások baráti társaságot alkotva vágtak neki a 10, 20 és 50 kilométeres távnak.

     Jüngerné Tiborcz Lilla nyolcéves kislányával indult a nagy útra. – Mi a húsz kilométeres távon indulunk, azt Lilla lányom is könnyedén teljesíti. Ez a Gerecse 50 nagy előnye, hogy az idősebbeknek és a gyerekeknek lehetőséget ad a teljesítés örömére – mondta, aztán indult is csemetéjével a hegyes-völgyes útvonal leküzdésére.

    Voltak, akik kutyájukat is vitték magukkal, őket külön figyelmeztette Horváth Zoltán, hogy csak pórázon vezetve közlekedhetnek ebeik az erdős vidéken. Gödri Krisztina, aki szinte minden tatai futó- vagy éppen túraeseményen részt vesz, most 9 éves fiával, Bendegúzzal a 20 kilométeres távot választotta. – Fiamnak még sok lenne az 50 kilométer, talán jövőre azzal is megpróbálkozunk – hangsúlyozta.
   A Tata szomszédságában fekvő dunaszentmiklósi Éberhardt Erika nagy csapattal indult a rajthelyről. Ők országjáró gárdát alkotnak, szinte minden nagyobb túraeseményen ott vannak, azt viszont kiemelte, hogy ez a leghangulatosabb megmérettetés hazánkban.
    Kora délután megérkeztek a Jubileum parkba az első teljesítők. Köztük volt Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere (a megyei sportszövetségek szövetsége elnöke), aki most a 20 kilométert gyűrte le könnyedén. Elmondta, a Gerecse 50 ismét bizonyította, hogy nem véletlenül a legnépszerűbb az országban. Annak különösen örült, hogy nagyon sok tatai vett részt az eseményen. Közülük a népes Kiss és a Varga család a barátokkal együtt szinte kézen fogva ért a célba. Kellemesen csalódtak a terepben, azt hitték, hogy a napokig ömlő eső miatt mély talajon kell „menetelniük”, ám csak a terep első részén voltak apró gondjaik.

   Horváth Zoltán mikronnal a kezében folyamatosan közvetítette a túrához kapcsolódó jelentős momentumokat. Külön köszöntötte az eddig valamennyi Gerecse 50-en részt vevő 11 sportbarátot, köztük a négy megyebelit: Holczhacker Józsefet, Wist Ferencet (tatabányaiak) és Krenner Antalt és Vadócz Pétert. Ők egyébként valamennyien rendre részt vesznek Tatán a város népszerű futóeseményein.  Méltán vehették át Horváth Zoltántól a névre szóló aranyérméket.

   Közülük a 39 éves Vadócz Péternek van a legnagyobb esélye, hogy ő legyen a Gerecse legje, a legtöbb részvétellel büszkélkedő túrázó. Már 10 éves korában elindult az 50 kilométeren, és azóta minden alkalommal teljesítette a távot. Elmondta, hogy amíg bírja erővel, addig ott lesz a rajtnál. Látva fizikai képességeit, még legalább 29 Gerecse 50-t teljesíthet.
   Feltétlenül meg kell említeni a kiváló szervezést. Horváth Zoltán 100 fős stábja az esti órákban fejezte be a munkát. A Vulkán TSE és a Vértes Volán természetjáró szakosztályai voltak a legaktívabbak. Volt munkájuk bőven, és ami dicséretes, nem akadt egy pillanatnyi fennakadás sem. Folyamatosan és gyorsan mentek a beérkezők regisztrációi, pedig volt, amikor százával érkeztek célba a derék természetjárók.
   Jövő ilyenkor lesz a jubileumi, 30. Gerecse 50. Eddig 48.918-an vettek részt a teljesítménytúrákon. Ahogy Horváth Zoltán néhány hete jósolta, meg lesz 2011-ben a bűvös, 50 ezres létszám. Ehhez már csak 1082 indulóra van szükség.
 

                                              Péntek Sándor

2010-GERECSE-50-TOVÁBBI FOTÓK (KLIKK!)

 

TOVÁBBRA IS SLÁGER MARAD A GERECSE 50 TÚRA

  Ha április harmadik szombatja, akkor Gerecse 50 teljesítménytúra, ha esik, ha fúj és ez így megy már 29 éve! Pedig idén szombat előtt hétfőtől négy napon át esett az eső. Igaz, soha nem maradt el a túra korábban még ha rosszabb is volt az időjárás. Most nem jártak jól a kevésbé optimisták, de úgy is fogalmazhatunk, azok akik hittek a jó időben és járható útban azok nagyon szép élménnyel lettek gazdagabbak. Nem voltak kevesen, szám szerint 3.859-en indultak a Gerecse három túráján: 50 km-en 1948-an, 20 km-en 1374-en, 10 km-en 537-en.

 
A főrendezők, a Komárom-Esztergom Megyei Természetbarát Szövetség, a társrendező Tatabányai Szabadidősport Szövetség és a segítők a Vulkán SE és a Volán SE minden szempontból maximálisan igyekeztek a feltételeket biztosítani. Az eredmény kiválóra sikeredett!
Az ország több mint 90 /!/ helyiségéből jöttek a túrázók, Hódmezővásárhelyről, Kecskemétről, Celldömölkről, Szombathelyről, Székesfehérvárról, Győrből,Sopronból, Zebegényből, Szolnokról és még számtalan helyről, a legtöbben Budapestről. De érkezett egy emeletes busz Ausztriából 50 fővel, amely sok helyről gyűjtötte össze utasait, pl. volt kubai, japán, német is köztük, de sokan jöttek Szlovákiából is.
 
Az elsősegélynyújtók /IFELORE/ 16 fővel óriási munkát végeztek a kritikus helyeken, 55 esetük volt, 54-szer sikerrel nyújtottak segítséget, míg egy esetben kellett intézkedniük, melyet szintén gyorsan megtettek.
 
A Gerecse %0 három túrája része volt a Carthográphia Kupának és a Dunántúli Kupának is, azaz sokan az IVV pecsét mellett további 2 igazolást is kaphattak a teljesítésért.
 
A Megyei Önkormányzat és az FHB által támogatott országos hírű túrák mellett Sportnap is volt a Jubileum Parkban, melynek a gyerekek örülhettek a legjobban, hiszen egész nap játszhattak és sok-sok ajándékot nyerhettek.
 
A nemzetközi és országos hírű Gerecse túrák sikerének sok összetevője, oka van: kedvező természeti viszonyok, teljesíthetőség, jól megközelíthető, az ország első 50 km-es túrája, évenként változó jelvény illetve kitűző rendszer, a 10+1 állomáson és a rajt-célban 100 /!/ rendező csupa szív ember tevékenysége.
 
Mindenkit szeretettel várnak a rendezők, szervezők 2011 áprilisának harmadik szombatján a XXX .Gerecse 50 / 20 és 10/ teljesítménytúrán!
 
                           Horváth Zoltán főrendező
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió