Kocsitoló fesztivál 18-adszor

 
Ki ne ismerné a „kocsi” szavunkat, mint egyik legfontosabb közlekedési eszközünk megnevezését? Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a népszerű négykerekű gyökerei a Komárom-Esztergom megyei Kocs községébe nyúlnak vissza, ahol a Mátyás király korabeli bognároknak köszönhetően a kényelmetlen szekérből megszületett a jobban rugózó, fordulékonyabb  kocsiszekér, vagyis a „kocsi kocsi”. Ennek a XV. századbeli híres találmánynak és a kocsit készítő mestereknek állít emléket Kocs községe az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kocsitoló Fesztivállal. (2016.04.15.)

A tavalyi verseny egyik résztvevő csapata

A háromnapos rendezvény fő látványossága a különböző kategóriákban megrendezésre kerülő kocsitoló verseny. A hagyományos felnőtt futamon 5 fős csapatok egy 350 kg-os kocsit próbálnak az 1500 méter hosszú pályán, a legrövidebb időn belül célba juttatni.

A gladiátor futamon felnőtt egyéni indulók mutatnak példát kocsitolásból, a gézengúzok versenyszámban pedig a  kisiskolásokból verbuvált 6 fős csapatok mérik össze erejüket.

Hagyományőrző kezdeményezésként 2015-ben először került sor a „Nagymenők” kocsi építő versenyére, ahol az indulók saját építésű járműveikkel nevezhetnek, a rangos zsűri pedig a járművek műszaki és esztétikai jellemzőit figyelembe véve hirdet győztest.

Kocs község a versenyeken túl a fesztivál mindhárom napján élményekben gazdag kulturális és hagyományőrző programokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A vidék értékeinek bemutatását, a népi hagyományok megőrzését és továbbörökítését szolgálja a kézműves kirakodóvásár, ahol a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a ma is élő kismesterségek fogásaival és a mesteremberek szebbnél szebb alkotásaival. A versenyek, kulturális és egyéb élményprogramok mellett finomságokban sem lesz hiány, hiszen a fesztivál szervezői családi-baráti főzőversenyt és horgászversenyt is hirdetnek.

Az idei évben a XVIII. Kocsitoló Fesztivál július 8-10. között kerül megrendezésre.

Ízelítő a rendezvény programjából: Kocsitoló Verseny – gladiátor (egyszemélyes kocsi húzás), gézengúz (ifik versenye), nemzetközi kocsitoló verseny; Fogathajtó bemutató; Települések Korzója; Sport – 50 órás horgászverseny, asztalitenisz, foci; Kiállítások – Fél Edit néprajzkutatóra emlékezünk, díszmadár-, fotókiállítás, hímző kör kiállítása; Koncertek: amatőr rock együttesek, Bunyós Pityu, Duplakávé, Sógorok, Tompeti és barátai, Szikora Róbert és az R-GO

A rendezvényről bővebb információt talál a www.kocs.hu oldalon!

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió