Kocsi kocsitolás

 
Idén is nagy sikerrel rendezték meg a Kocsi Kocsitoló Fesztivált. A rendezvény egyre népszerűbb hazánkban és szerte a világon, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy idén Montebellunából, Dunamocsról, Oberkochenből és még Japánból is érkeztek vendégek e nemes viadalra. (2015.07.12.)

A kocsitoló-versenyt a tatai polgármesteri hivatal csapata nyerte (képünkön), a helyiek a harmadik helyet szerezték meg, a női mezőnyben viszont ők nyertek. A modern, XV. századbeli korszakalkotó kocsi találmány hagyományát őrzik a Komárom-Esztergom Megyei Kocs községben.

 

A hétvégi három napos fesztivál zárásaként vasárnap délután a klasszikus szám, a kocsitoló verseny döntőjét rendezték meg. A megmérettetésen női, férfi és diák, gézengúz csapatok mérték össze tudásukat. A lényeg az volt, hogy az táv 1500 méter hosszú távon a 350 kilogramm súlyú járművet minél előbb célba juttassák. Az előző napi előfutamok alapján a németországi Oberkochen, a tatai polgármesteri hivatal, a budapesti Tolvajtempó és a kocsi SOS Cargo gárdája volt esélyes a győzelemre.

Az össz indulói létszám egyébként 16 csapat volt, valamint 3-3 női és gézengúz csapat küzdött meg a kocsi tolásban. A hendikep jellegű versenyben a Sütő Ferenc irányította tatai csapatnak arra kellett „csupán” figyelnie, hogy a 2 másodperccel jobb időt érjenek el a német gárdánál. Alaposan kifutották magukat az élen álló alakulatok, végül közel 20 másodpercet vertek a németekre a tataiak. Közéjük még a Tolvajtempó(Budapest) és a kocsi SOS Cargo is beékelődött.

A győztes tatai gárda névsora:Vadász Gergő, Nagy Róbert, Török Bence, Répássy Gergő, Major Dávid, Török Gergő. csapatvezető:Sütő Ferenc.

Ezúttal is megrendezték a gladiátor futamot, amelynek a lényege, hogy a versenyzőknek egyedül kellett végig húzniuk a kocsit(350kilogram) a távon,ez a férfiaknál 1500 méter, a hölgyeknél 300 méter volt. Ebben a számban a győztes Szinak Richárd (Kocs) és Gáspár Nikolett(Kocs) lett az első. A három napos fesztivál azért ezen kívül is tartogatott meglepetéseket és gazdag, színes programokban sem volt hiány. Szombaton délelőtt a főzőverseny vonzotta a legnagyobb tömegeket.

Az ünnepélyes megnyitón Simon László Kocs polgármestere többek között köszöntötte Czunyiné Dr. Bertalan Judit államtitkárt, Popovics György a megyei közgyűlés elnökét, Borsó Tibor alelnököt, Michl József polgármestert, a Tatai Többcélú Kistérségi Társulás elnökét. Az ünnepségen adták át a „Kocs Községért Díjat”, amelyet idén Lázár Lászlóné, az óvoda vezetője vehette át Simon Lászlótól.

 

Hatodik helyen végzett a megyei

 

Idén is nagy sikerrel rendezték meg a Kocsi Kocsitoló Fesztivált. A rendezvény egyre népszerűbb hazánkban és szerte a világon, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy idén Montebellunából, Dunamocsról, Oberkochenből és még Japánból is érkeztek vendégek e nemes viadalra. Az idei év díszvendége Szákszend település volt, akik helytörténeti kiállatás keretében mutatkoztak be a fesztiválon résztvevőknek.

A rendezvényt Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár nyitotta meg, aki elmondta, hogy ez a település történetét őrző fesztivál több mint sport, hiszen arról szól, hogy van egy település, melyet egy találmány, a kocsi tett világhírűvé. Az idei év érdekessége az alternatív hajtású járgányok bemutatója volt. Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy Kocs a mobilitást adta a világnak, s ezt jelképezi a Kocsitoló Fesztivál is.  Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is részt vett a megnyitón, aki felavatta a Kocsi baráti Kör által legyártatott két kocsit, melyek pár órával később már részt vettek a futamokon. Borsó Tibor és Steindl Balázs a közgyűlés alelnökei is jelen voltak a futamokon, hiszen az idei évben a megyei önkormányzat is indított csapatot, ezzel is jelezve, milyen kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak ennek a rendezvénynek. A versenyen 16 férfi- 3 női gárda valamint a Gézengúzok (diákok) kategóriában 4 csapat nevezett. A szombati előfutam után megyei önkormányzat csapata a harmadik helyről várta a vasárnapi döntőt. Végül a 16 csapat közül a 6 helyre sikerült betolni a megye kocsiját, mely nagyon szép eredmény egy újonc csapattól. A győzelmet idén is a tataiak szerezték meg.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat csapatának tagjai: Heckel Zoltán, Csépke Tamás, Gelecsák Dániel, Szakály Ádám, Jámbor Attila, Remsik József.

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió