Gyalogol és másokat is gyalogoltat

 
Budapesten a Sportok Házában Elbert Gábor sport szakállamtitkár kitüntető okleveleket és ajándéktárgyakat adott át azoknak, akik az országban sokat tettek, tesznek a 10 000 lépés elnevezésű program megvalósításáért. Horváth Zoltán, aki Tatán a polgármesteri hivatal sportreferense harmadszor részesült ebben a kitüntetésben.

Horváth Zoltán gyakori szereplő a médiákban, ám soha nem érdemtelenül. Dolgozik megszállottan, és munkáját bizonyára jól is végzi, mert akkor nem érdemelne ki ennyi kitüntetést. Miért és mit tett az újabb nagy elismeréséért?

        – Tatán a polgármesteri hivatal a város kiemelt sport rendezvényei közé emelte ezt a programot, és immáron a negyedik alkalommal – mondta Horváth Zoltán. – A Fiatal Utazók Klubja (FUK) elsőként csatlakozott a mozgalomhoz, és vezetője, Lentulai Mária is minden héten kedden és csütörtökön vezetőként ott van 15 órakor a Cseke- tónál. Pontosabban a műromoknál, a rajthelyen.

         – Olcsó sport a gyaloglás, de hasznos is.

         – Nem győzöm ezt hangsúlyozni. Én azért tartom fontosnak a rendszeres gyaloglást, mert az  egészséget szolgálja. A rendszeres mozgás meghosszabbítja az életet, a gyaloglás minden   életkorban folytatható, a legtöbb betegségnél segíti a gyógyulást.

          – Mit ajánl a kezdő „tízezres” gyaloglónak?

          – Tanácsosnak tartom, hogy lépéstervet készítsenek azok, akiknek a mozgást orvosa ajánlja. A cél az, hogy lemérjék a lépések számát egy átlagos héten. A 2. héten ezt növelni lehet húsz százalékkal, és ezt a 3. és 4. héten meg lehet ismételni addig, amíg a napi tízezer lépést el nem érik. Nem kell megijedni, ez nem sok, átlagosan 5 kilométernek felel meg. Egy biztos, ha tartósan többet lépünk naponta, mint az első héten, gazdagabbak leszünk, vagyis egészségesebben élünk. A gyaloglásnál a rendszerességen van a hangsúly.

         – Hogyan használ az egészségnek a gyaloglás?

         – A rendszeres mozgás javítja a közérzetet, növeli a teherbíró-képességet, javítja a csontegészséget, jótékony hatású az immunrendszerre és véd egyes daganatos betegségek ellen is. Azt viszont hangsúlyozom, hogy a cukorbetegeknek, érrendszeri gondokkal küzdőknek és túlsúlyosoknak is szigorúan orvosi javaslatra ajánlott a rendszeres mozgás.

Ne feledjük, a láb mindig kéznél van, és a mozgás pótolja a gyógyszert, de egyetlen gyógyszer sem pótolja a mozgást.

 

 A 10 000 lépés programot a város kiemelten támogatja. Tatán évente 100 lépésszámlálót oszt ki a hivatal és a szabadidősport-szövetség. Új fejezet kezdődik viszont április 1-én a mozgalom életében. A program  alapkövetelménye a 20 alkalommal való regisztrálás lesz (2008. őszéig), de ez nem lehet gond, hiszen a tatai gyaloglások heti rendszere ennél jóval több alkalmat biztosít. Akik regisztrálják magukat és elfogadják az új lépésszámlálót (áprilistól), azok között szerény, de praktikus ajándékokat sorsolnak ki a szervezők.

 
 

Péntek Sándor

Készüljünk a Gerecse-túrákra!

Horváth Zoltán a túrázásokat is szorgalmazza a séták és gyaloglások mellett. Április 19-én a 27. Gerecse 50 teljesítménytúra következik, amelyen 5, 10 és 20 kilométer is teljesíthető. A megyei természetbarát-szövetség technikai bizottsága Vadócz Miklós és felesége vezetésével már újra lefestette a Gerecse turista útjait, így biztonságosan lehet majd túrázni.

Horváth Zoltán pedig két részletben bejárta az útvonalakat, és a tapasztaltak alapján  jó szívvel ajánlja a vállalkozó kedvűeknek a Gerecse-túrák bármelyikét.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió