Húszéves súlyemelő barátság

 
A Komárom- Esztergom Megyei Súlyemelő Szövetség(pontos nevén Észak- Dunántúli Súlyemelő Szövetség) ésa Rajna-pfalzi Súlyemelő Szövetség, 20 éves sportpartner kapcsolatát ünnepelték a németországi Schifferstadtban.

A Komárom- Esztergom Megyei Súlyemelő Szövetség(pontos nevén Észak- Dunántúli Súlyemelő Szövetség) ésa Rajna-pfalzi Súlyemelő Szövetség, 20 éves sportpartner kapcsolatát ünnepelték a németországi Schifferstadtban.

Megyénk delegációját Horváthy Lóránt a megyei sportszövetségek szövetsége (KEM-SZÖSZ) vezette, mellette részt vett az ünnepi eseményen, Varga László, a megyei súlyemelő-szövetség egykori és Tamtom Péter, a szervezet jelenlegi elnöke, valamint Varga Zita, a megyei önkormányzat nemzetközi referense.


    A nagy jelentőségű eseményen a német fél részéről többek között részt vett  Frau Agustin, a Rajna-pfalzi Sportszövetség elnök asszonya,  Frau Volk,  Schifferstadt polgármestere,
Helmut Löhnebach és Daniel Mouret Rajna-Pfalz sportszövetség  nemzetközi referensei, valamint Martin Schawarzweler a Pfalzi Sport Szövetség ügyvezetője. Herr Kotter, EX Altripi polgármestere és a tartomány súlyemelő szövetségének elnökségi tagjai is ott voltak az ünnepségen.

    Horváthy Lóránt, KEM-SZÖSZ elnöke méltatta a 20 éves évforduló jelentőségét, kiemelve az európai egyetértés fontosságát, annak keretei között a sport szerepét, a fiatalokba vetett hitét. Támogatásáról biztosította az új elnököket, elősegítve a súlyemelő partnerkapcsolat életben tartását, különös hangsúllyal a fiatalok szerepére, hiszen példaértékű munkát hagytak rájuk elődeik, akiknek
20 éves áldozatos munkája jó alapokon nyugvó együttműködést eredményezett.


Heinz Khun, hozzászólásában Párizsra vezette vissza a partnerkapcsolat eredetét, ahol is találkozott, az akkor még aktív Tóth Gézával, a szombathelyi Európa-bajnok súlyemelővel, akiben szimpatikus sportembert ismert meg és meg is állapodtak egy szombathelyi edzőtáborban. Aztán jött a magyarországi változás és 1992-ben már hivatalosan is partnerkapcsolatra léphettek Komárom-Esztergom megyével.
   – Megszületett az együttműködési megállapodás és 1992. decemberében aláírtuk a szerződést. Azóta 20 év telt el, úgy érzem, sporttörténelmet irtunk a súlyemelő sportban kollégámmal, az én Varga Laci barátommal. Ezt kívánom a minket követő ifjú elnököknek is – hangsúlyozta Heinz Khun.

     – Nehéz néhány percben összefoglalni 20 év munkáját, azt a sportbaráti szeretetet, azt a sok-sok eseményt, élményt, amelyet fiataljainkkal, sportbarátainkkal, családtagjainkkal együtt átélhettünk – kezdte ünnepi beszédét Varga László. – Sokat vívódtam azon, hogy vajon helytálló-e megemlítenem az 1989-es évben a magyar-osztrák határnál történteket. Arra a következtetésre jutottam, hogy igen, említést kell tenni. Azért, mert az az esemény indította el, adta a lehetőséget Németország újraegyesítésére, az európai egység megteremtésére. De ugyanakkor megnyitotta a kaput a sport számára is. Lehetőséget adott arra, hogy sokkal szélesebb körben kapcsolódjon egymáshoz kelet és nyugat Európa. Mi éltünk a lehetőséggel és elsőként kötöttük meg a pfalzi súlyemelő szövetség és Komárom-Esztergom megyei súlyemelő szövetség partnerkapcsolatát, együttműködését. Határtalan örömmel fogadtuk az együttműködést, látva a benne rejlő lehetőséget, azt hogy a sport olyan értéket képvisel, amely lehetőséget nyújt mindkét nemzet számára értékeiknek, életformájuknak, kultúrájuknak megismerésére, lehetőséget nyújtott az önök országának szépségét és vendégszeretetét megismerni. Amit fontosnak érzek ennek a partnerkapcsolatnak igazi nyertesei fiataljaink, gyermekeink voltak, akik az elmúlt 20 év alatt több százan élhették át és gazdagodhattak ezzel az élménnyel. Rendkívül sokat jelentett ez az ifjú nemzedék számára.

Szerencsés embernek mondhatom magamat, hogy részese lehettem ennek a sporttörténeti munkának. De szerencsésnek érzem magam azért is, mert a sors Heinz Kuhn úr személyében olyan emberrel együtt végezhettem ezt a munkát, akinek sportemberi értékeit csak nagybetűs szavakkal lehet említeni. Megköszönöm elnök úrnak azt a kitartó áldozatos munkát, amelyet az elmúlt húsz évben ezért a partnerkapcsolatért tett. Hát igen, a baj csak az, hogy az idő nem áll meg, egy magyar közmondás úgy fogalmaz, hogy a hordó nem áll meg. A közmondás története pedig csak annyi, hogy valamikor régen a söröshordókat teherautóról két szál gerendán görgették le, és egyszer elvétették. A teherautón lévő ember csak ennyit kiáltott: uraim a hordó nem áll meg. Sajnos ez így van az idővel is, az élet megy a maga útján. Éppen ezért engedjék (tek) meg, hogy megköszönjem minden sportvezetőnek, sportbarátaimnak 20 év munkáját, és ha képletesen is, de mi Heinz barátommal átadjuk a stafétabotot a fiatalabb nemzedéknek, Patrik Pfassott, Tamtom Péter elnök uraknak, most már rájuk vár a feladat, hogy ezt a partnerkapcsolatot továbbra is életben tartsák. Ehhez kívánok mindenkinek jó egészséget, gazdag sportsikereket és boldog életet.

   Az eseményhez kulturális és szórakoztató programok is csatlakoztak. A magyar és német delegáció tagjai többek között meglátogatták Rajna medencében a Hambachi Kastélyt és környékét, ezt a nevezetességet a német demokrácia bölcsőjének nevezik. Egyébként erről a vidékről szállítják a londoni olimpiára a delegációk fogadásához szükséges borokat.

Klikkeljen a kék szövegre

URKUNDE

 

Német lapok a jubileumról - I.

Német lapok a jubileumról - II



Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió