Evezősök 20 éves partnerkapcsolata

 
Héttagú Rajna-pfalzi evezős delegáció látogatott Esztergomba, abból az alkalomból, hogy a megyei evezős szövetséggel húsz esztendeje kötöttek partnerkapcsolati megállapodást. (2012. 06.08.)

Héttagú Rajna-pfalzi evezős delegáció látogatott Esztergomba, abból az alkalomból, hogy a megyei evezős szövetséggel húsz esztendeje kötöttek partnerkapcsolati megállapodást. (2012. 06.08.)

 

Komárom-Esztergom megye és a németországi Rajna-Pfalz tartomány sportigazgatóságai 1991. decemberében kezdtek tárgyalásokat a labdarúgás, tenisz, súlyemelés és szabadidősportban meglévő partnerkapcsolatok további sportágakkal való kibővítéséről. Ennek eredményeként 1992 augusztusában megyénkbe látogatott Stefán Grünewald, a német tartomány evezős szövetségének versenysport igazgatója.

A vendéget dr. Partali László megyei sportigazgató fogadta. A megye sportéletének bemutatása után Grünewald úr, Esztergomba látogatott, akkor még a SZIM. Vasas SE. Esztergomi Hajós Egylete néven működő evezős klubhoz.

A látogatásról Stefán Grünewald a következőket nyilatkozta: „meglepő hasonlatosságot vél felfedezni Komárom-Esztergom megye és Rajna-Pfalz földrajzi adottságai között, ami ugyancsak megkönnyíti a további közös munkát.”

Látogatása során a német vendég ígéretet tett, a megye evezős sportjának támogatására. Szavait tett követte, még abban az évben aláírásra került Esztergom és Bad Kreuznach evezős klubjai közötti együttműködési megállapodás. A megállapodás gyakorlattal való megtöltéseként 1993-ban már esztergomi evezősök utaztak Rajna –Pfalz tartományba edzőtáborozni, és azt követő években versenyezni, túrázni. A tartomány evezős klubjai használt verseny és tanuló hajókat ajándékoztak az esztergomi klubnak.A több hajószállítmányból jutott a frissen megalakult tatai klubnak is.

A Rajna- Pfalz tartományból fiatal evezősök látogattak Esztergomba és számtalan, idős német evezős érkezett túrázni a Dunára, Tiszára.  Ennek a 20 évnek emlékére szervezte meg Stefán Grünewald, egy hét fős, idős 60-75 év közötti evezős csapat látogatását Esztergomba, a Bingen Evezős Klubból. A csoport, a repülőtérről való megérkezés után az esztergomi egylet csónakházát tekintették meg, ahol előkerültek a 20 éves kapcsolat tárgyi és fényképes emlékei, örömmel fedezték fel az általuk ajándékozott hajókat és evezőket is. A vendégeket Mármarosi Győző ügyvezető elnök fogadta. Az esti órákra Gyöngyös Antal elnök szervezett a vendégek részére pincelátogatással egybekötött borkóstolót és vacsorát, ahol kölcsönös üdvözlések után megállapították, hogy az elmúlt 20 éves kapcsolat mindkét fél számára barátinak és eredményesnek értékelhető.

 A vendégek 5 napos itt tartózkodására, az esztergomi egylet színvonalas programot állított össze. A csoport, esztergomi evezősökkel kiegészítve, evezős túrán vett részt a Dunán, Dunaalmástól Lágymányosig,100 kilométert leevezve. Megtekintették Esztergom nevezetességeit, jártak Leányfalun és Szentendrén, majd az utolsó napon kirándulást tettek Budapestre, ahol megcsodálták a vár és a halászbástya szépségeit. Repülőtéri búcsúzáskor elégedettségüket Stefán Grünewald az alábbi szavakkal fejezte ki, Mármarosi Győzőnek.

         Ez a látogatás és a program újabb 6 barátot szerzett a magyaroknak, és viszontlátogatásra várjuk az esztergomi evezősöket, Bingenbe.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió