Doppinggyanú – oda a vb

 
Doppingolás miatt ideiglenesen felfüggesztették a súlyemelő Pócza Vajk Károly versenyengedélyét, aki így nem indulhat a pénteken kezdődő houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.(2015.11.20.).

A sportági világszövetség (IWF) doppingellenes bizottságának közlése szerint a magyar emelő – aki a 94 kilogrammos kategóriában szerepelt volna Amerikában – versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolollal. Pócza az ügye lezárásáig nem versenyezhet.

A világbajnoksághoz közeledve nem sok biztató hír érkezett (Baranyai János sérülésből kikecmeregve, a csúcsformától elbúcsúzva utazott el, Lerch Zsolt az utolsó pillanatban dőlt ki) a csapatról, és most feltűnt, hogy az előzetes nevezési listán szereplő Pócza Vajk neve nincs ott a végleges névsorban.

A versenyző nagy hirtelen került a vb-csapatba, ezt bizonyítja, hogy az előzetes vb-nevezést tekintve az 51. helyet (!) foglalta el a rangsorban. A csapat múlt szombaton elutazott Houstonba, még a ferihegyi csapatkép is felkerült a szövetség honlapjára, de Pócza Vajk nem mosolyog róla. Az volt rá a válasz, hogy ő később, külön utazik. Csakhogy megtudtuk, a tatabányai sportoló itthon tartózkodik. Most már az okra is fény derült. 

„Rettenetesen szomorú vagyok" – nyilatkozott az MTI-nek az IWF-kongresszuson jelenlevő Ördögh István, a válogatott szövetségi kapitánya. Hozzátette, hogy Pócza Vajk gyakorlatilag az utolsó pillanatban került be a világbajnoki csapatba.

„Csak az utolsó két hétben volt ott velünk a tatai edzőtáborban" – mondta a szakvezető a vétkes emelőről. Ördögh István úgy fogalmazott, hogy felnőtt emberről van szó, aki tudja, milyen következményei lehetnek egy ilyen felelőtlen lépésnek, mint amilyenhez folyamodott. A lehetséges szakmai következményre vonatkozó kérdésre pedig ezt válaszolta:

„Nagy valószínűséggel nem tudott volna hozzájárulni a magyar csapat összteljesítményéhez, de amit tett, az morálisan nagyon nem jó..."

Magyarország a még éppen három kvótát érő 24. helyen áll az olimpiai kvalifikációs pontversenyben, de – többek között – a fent említett fejlemények és a mögötte néhány ponttal következő, papíron erősebb konkurencia miatt csoda lenne, ha nem esne vissza. Ez esetben egy kvótára maradna esély, a 2016-os Eb-n. Csak sajnálhatjuk a jó formában lévő Soóky Gergelyt, Gyurkovics Ferencet és Nagy Pétert.

Tatabánya elhatárolódik Pócza doppingesetétől

 

A Tatabányai Sport Club és annak valamennyi szakosztálya „teljes körűen elhatárolódik a Pócza Vajk Károlyt érintő doppingesettől”, amelyet csütörtökön, a houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokság helyszínén jelentett be a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF).

A klub Sámuel Botond ügyvezető-elnök által aláírt, s az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében az áll, hogy az egyesület „a maga részéről lényegesnek tartja, hogy megakadályozzon és elítéljen minden olyan törekvést, amely a tisztességes versenyzés elvét sérti, a sportolói eredményeket jogellenesen, tisztességtelenül befolyásolja.”

Sámuel Botond a közleményben hozzáteszi, bíznak abban, hogy Pócza tisztázni tudja magát a doppingvétség vádja alól, de ha kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy tiltott teljesítménynövelő szert használt, akkor azt a klub „mélységesen elítéli”, s a sportolóval szemben az egyesületet ért valamennyi kárt „jogilag is érvényesíti”.

„Egyesületünk belső vizsgálatot rendelt el az ügy kivizsgálására” – zárta közleményét az ügyvezető-elnök.

Az IWF doppingellenes bizottsága csütörtökön azt közölte, hogy a magyar emelő – aki a 94 kilogrammos kategóriában szerepelt volna a houstoni vb-n – versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolollal. Pócza az ügye lezárásáig nem versenyezhet.

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió