Nagy tatai sikerek a tánc vb-n

 
A Tatai Aréna Sport Egyesület Modern és Divattánc szakosztály profi táncosai nagy sikereket értek el a lengyelországi Lódzban a világbajnokságon. Két arany- és négy ezüstéremmel térhettek haza az arénások.  
A Tatai Aréna Sport Egyesület Modern és Divattánc szakosztály profi táncosai nagy sikereket értek el a lengyelországi Lódzban a világbajnokságon. Két arany- és négy ezüstéremmel térhettek haza az arénások.  

A TASE táncosainak ismét egy komoly megmérettetésen kellett bebizonyítani, hogy a szakmai tudásukat nem lehet megkérdőjelezni. A magyarországi elődöntők és a döntő, kvalifikációs verseny juttatta el őket a világbajnokságra, melyet ez évben a lengyelországi Lódz városában rendeztek meg.

A táncosok többsége oktat, mindegyikük fellépések sorozatán vesz részt, így nem volt egyszerű feladat a világbajnokságra való felkészülés. Hetekkel a megmérettetés előtt elkezdődtek a felkészülési munkálatok, a koreográfia összeállítása, a zene összevágása, valamint a versenyre készített ruhadarabok megálmodása. Nagyon fontos tényező mindegyik, hiszen az öt tagú nemzetközi bíró gárda keményen le, illetve felpontoz egy produkciót az adott esetben oda nem illő kiegészítő miatt. Figyelni kell a verseny szám zenéjének bpm-jére, (ütem), mivel az egyes stílusoknál megszabott határok vannak. Ha ezeken kívüleső a bpm szám, a versenyszámot kizárják a versenyből.

Nagyon fontos az adott stílus jegyeit viselő színpadképes ruházat is, mert attól hitelesebb lesz az előadás. Figyelni kell a zene stílusára, a vágások minőségére, valamint a hosszára is, mert a kategóriák szerint megszabott zeneméretek vannak. Amikor ezek kielégítően egyben vannak, akkor jöhet a koreográfiák gyakorlása. Azonban itt is figyelni kell nagyon, mert az egyes táncstílusok tiltott elemeket nem tartalmazhatnak, valamint a stílusjegyeket viselniük kell. Ezeket a szabályokat a tánc szövetségek szabályzata tartalmazza, melyekhez teljesen szabad a hozzáférés.

Eljött a nagy nap, az indulás napja. A reggeli órákban indult el a kis csapat Szalai Béla, a TASE elnöke vezetésével, hogy megmutassák, hazánkon kívül is megállják a helyüket. Tele izgalommal és kíváncsisággal, de ugyanakkor győzni akarással ültek be a kocsiba, hogy megtegyék azt a 700 km-t, mely a verseny helyszíne és hazánk között van.

    – Kicsit félve indultunk el, hiszen a híradó már előtte való nap is azt szajkózta, hogy Észak Európa országait vastagon víz borítja és sok helyen lezárásokra,terelésekre lehet számítani. Mivel a versenyszellem mindenkiben erőssé vált, úgy éreztük semmi sem lehet akadály, mely megtántorítana a VB. elől. Elindultunk időbe, betervezve a nem várt akadályokat is. Kb 10 órás úton két alkalommal tereltek el minket, mely hozzávetőlegesen 1 óra plusz időt tett az utazáshoz. Ez már Lengyelország volt, így onnan már nem volt messze az érkezés – adott tájékoztatót Szalai Béla elnök.

   – Megérkeztünk Lodz városába, mely kb. Miskolc méretű. A fejlett technika (GPS) segítségével hamar megtaláltuk a városi sportcsarnokot, ahol már vártak minden megérkező versenyzőt. Ilyenkor itt regisztrálni kell az egyesületet, a versenyzőket egyaránt. Itt kapjuk meg a konkrét információkat a verseny menetével kapcsolatosan, valamint a szállásunkat illetően. Ez a nap a verseny megnyitójának napja, mely napon még nem versenyez senki sem, csak a helyi illetve meghívott produkciókat lehet látni bemutató, show jelleggel.

-          Zajácz Edina a TASE Majorette szakosztályának vezetője az egyik csapatával képviselte országunkat, hiszen egy olyan színvonalas majorette showt mutattak be, hogy a közönség állva tapsolt.
-          A megnyitót disco követte, ahol lehet ismerkedni a világ minden pontjáról érkező táncosokkal.

-          A hosszú út elég fárasztó volt, ezért elindultunk a verseny helyszínétől 10 km-re lévő szállásunkig, hogy kipakoljunk és megpihenjünk egy kicsit. Amikor megérkeztünk a szállás címére, döbbenten álltunk egy 70-es évekbeli betonkocka előtt, azon gondolkodva, hogy belépjünk-e. Csak győzött a fáradtság, így megbeszéltük, hogy megnézzük belülről is.( Azt hozzáteszem, hogy a szállást úgy foglaltuk le, hogy a szobákról fotókat kaptunk e-mailban, melyek kifogástalannak tűntek.) Belépésünket két Úr fogadta, akik nagyon szívéjesek, kedvesek és barátságosak voltak. Körbevezettek minket a kissé hűvös folyosón, mely még mindig fél emberöltőnyi elmaradásra emlékeztetett. Az igazi meglepetés a szobák voltak. Belépve leesett az állunk. Igényesen kialakított, berendezett szobák tárultak elénk, ragyogó tisztasággal. Megelégedetten foglaltuk el azokat, és álomba szenderülve vártuk a holnapot.

-          A verseny ilyenkor három napos, hiszen több ezer táncos produkcióját kell végignéznie a versenybíróknak. Meg van határozva napokra, és időpontokra az egyes kategóriák helye és ideje. Nem ugyanazon bírók pontozzák az összes stílust, hanem olyanok, akik az adott kategóriában profik, illetve arra a szakterületre specializálódtak. Tudtuk előre, hogy a zsűri nagyon kemény lesz, hiszen itt a legjobbak produkciói versenyeznek, tehát nem könnyű a feladatuk, de így a miénk sem.
-          Ajánlatos már a verseny szám előadása előtt pár órával átöltözni, majd mozogni, melegíteni, hogy a táncos eggyé váljon a közeggel, a légkörrel amennyire lehet. Kimagasló itt az ingertényező, hiszen új helyszín, új emberekkel, érdekes és kevésbé érdekes dolgokkal.

 

-          Az első napon Balázs Dávid break kategóriában versenyzett, akinek a felkészítője Boros Norbert volt. Dávid, aki nem túl régóta táncol Szalai Vanessza csapatában, maga mögé utasította versenytársait, egy kivételével, így az előkelő II.helyezet kupáját vehette át. A második napon már több kategória is érintette a TASE táncosait, ugyanis free show kategóriában indult Cardos Tucián és Boros Norbert is. Tucián I. helyezet lett, Norbert pedig a II. helyezet kupájával térhetett haza e versenyről. A második napon került sor Lazányi Mónikára is, aki funky kategóriában szerzett II. helyezést saját koreográfiájával. Ezen a napon indult Balázs Dávid hip-hop kategóriában, melynek koreográfusa Szalai Vanessza volt. Dávid itt is a II. helyezést hozhatta el kemény küzdelemben. Szalai Vanessza az egyik legnépesebb mezőnyben versenyzett, a hip-hop szóló junior kategóriában, melyben több ország legjobbjaival mérhette össze tudását. A szigorú zsűri őt ítélte a legjobbnak, így világbajnoki I. helyezéssel térhetett haza.

-          Az izgalommal teli napok utolsó estéjén 22.30 órakor kezdődött az eredményhirdetés, amikor méltán csapott a boldogság és az öröm hulláma mindenki feje fölé. A sikertől ittasan örömujjongással és határtalan büszkeséggel örült a csapat egymásnak, hiszen mind maguknak, mint az Egyesületnek, mind a Tatának és nem utolsó sorban Magyarországnak szereztek vele hírnevet és dicsőséget.
-          Azt hiszem ez egy kemény és kitartó munka megérdemelt gyümölcse, melyet méltán szakíthattak le a dicsőség és a győztesek fájáról.
-          Sok pihenés nem adatott a kimerült táncosoknak, mert a hazaérkezés napján már a pikantó udvarán, a boxgálán szórakoztatták tudásukkal az oda látogatókat.
-          Hogyan tovább ? Június 19-én Balatonfüreden kerül megrendezésre a Hungaryen Open Országos táncverseny, ahol ismét várja a táncparkett a bátor jelentkezőket.
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió