Olimpikonjaink köszöntése a Megyeházán

 
Szeptember 4-én (csütörtökön) a Megyeházán köszöntötték a pekingi olimpián szereplő szűkebb pátriánk sportolóit, edzőiket valamint az ötkarikás játékok focidöntőjének két megyebeli focibíróját. (2008.09.04.)
Szeptember 4-én (csütörtökön) a Megyeházán köszöntötték a pekingi olimpián szereplő szűkebb pátriánk sportolóit, edzőiket valamint az ötkarikás játékok focidöntőjének két megyebeli focibíróját. (2008.09.04.)

 

– Örömteli, hogy az olimpián járt megyei sportemberek jó példát mutatnak a fiatal nemzedékeknek, de valamennyien büszkék vagyunk rájuk – mondta a sportembereket köszöntő ünnepségen dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke. A három sportolót és edzőiket, valamint az olimpiai labdarúgó-döntőt dirigált játékvezetői hármas két tagját dr. Völner Pál elnök, illetve Horváthy Lóránt, a megyei Sportszövetségének Szövetsége első embere köszöntötte a Megyeházán.

Az olimpiai hatodik helyezett sportlövő Sidi Pétert, a hetedik helyen zárt cselgáncsozó Csernoviczki Évát, valamint a női gyaloglók húsz kilométeres versenyében harminckilencedikként célba ért Füsti Edinát köszöntötte a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat elnöksége, valamint a KEM Spotszövetségek Szövetsége elnöke. Az ünnepi eseményre Kassai Viktor labdarúgó játékvezető egy UEFA-tanácskozás miatt nem tudott eljönni, míg a fővárosban más programon tartózkodó Sidi Pétert édesapja, Sidi László képviselte.
Az ünnepségen Dr. Völner Pál megyei közgyűlési elnök köszöntötte a megjelenteket.
– Az országnak, a megyének, és valamennyi érintett településnek büszkeséget szereztek sportolóink, sportembereink a pekingi olimpián – mondta az elnök, majd hozzáfűzte: – Az olimpiára kijutott megyei sportolók szépen teljesítettek, de nem szabad elfeledkezni a futball-játékvezetők hatalmas sikeréről. Példamutató, amit ezek a sportemberek tettek. Fontos lenne, hogy hazánkban – hozzájuk hasonlóan - mindenki a legjobbat hozza ki magából. Különösen érdekes volt számomra Sidi Péter a napokban tett nyilatkozata, amelyben a komáromi sportlövő kiemelte: még négy-öt olimpián szeretne szerepelni. Kívánom neki, hogy sikerüljön. 
Miután a Pekingben járt sportemberek átvették a megyei önkormányzat oklevelét, élménybeszámolóba kezdtek.
A tatabányai Ippon Judo SE hetedik helyen zárt versenyzője, Csernoviczki Éva elmondta: élete első olimpiáján igyekezett lelkileg stabilan teljesíteni. A bronzért való küzdelem előtti két órás szünet azonban némileg kibillentette, ezért szenvedett vereséget a későbbi 3. helyzett argentin lánytól.
      – Akkor sajnáltam, és nagyon szomorúak voltunk, de már megbékéltem azzal, hogy első olimpiámon hetedik lettem. Örülök, hogy sikerült rutint szereznem a londoni játékokra.  Éva teljesítményét sikernek könyvelte el az édesapa-edző, Csernoviczki Csaba, aki igazán büszke lányára.
Füsti Edina, a TSC Geotech gyaloglója olimpiai ezüstérmes edzőjével, Kiss Antallal érkezett az ünnepségre. Az atléta beszámolójából kiderült: nagyjából úgy teljesített, ahogyan várta.
A komáromi Sidi Péter edzője, Kisvárdai István arra hívta fel a figyelmet: egy-egy olimpián csak hajszálon múlik, hogy a versenyző egyáltalán döntőbe jut-e, illetve hányadik helyen végez.
– Mi éremért utaztunk Pekingbe, ám a hatodik helyezés is kiemelkedő sikernek számít, hiszen az olimpia teljesen más, mint akár egy világbajnokság, vagy világkupa-verseny – emelte ki Kisvárdai István. – Péter jól teljesített, így bejutott a döntőbe, ahol nehéz volt odaérni a dobogóra. A végén a szétlövésnél olyan taktikát választottunk, amely sikeres lehetett volna, hiszen igyekezett minél hamarabb lőni. Amennyiben Péter tízes körül lő, a csarnok közönsége felől olyan moraj érkezett volna, amitől az ellenfél biztosan nem tud pontosan célozni. De mivel Péter csak kilencet lőtt, az ellenfél végzett az ötödik, mi a hatodik helyen. Péter valóban ott lehet még néhány játékon, így reméljük, Londonban is.
A sportolók mellett ült az esztergomi Erős Gábor, labdarúgó játékvezetői asszisztens, aki a tatabányai Kassai Viktorral és az egri Vámos Tiborral az olimpiai labdarúgó torna döntőjét dirigálhatta.
     – A FIFA döntésének értelmében a korábbi olimpiákkal ellentétben valamennyi játékvezetői trió ott maradhatott Pekingben, így igazán nem tudtuk, melyik hármas kapja meg a döntőt – emlékezett Erős Gábor. – Azt éreztük, hogy nem ment rosszul az argentin-ausztrál mérkőzés, ami után csak reménykedtünk, hogy a végjátékban kapunk szerepet. Augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön aztán értesítettek bennünket, hogy mi kaptuk a finálét. Elmondhatatlan érzés volt, csak úgy, mint maga a döntő. A futballtorna utolsó mérkőzését rendben levezettük, így elégedetten térhettünk haza, hiszen bekerültünk az olimpiák történelmébe. Ezzel remélhetőleg nőttek az esélyeink a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon való részvételre.

Az ünnepség végén Orbán István, a Tatai Edzőtábor igazgatója is beszámolt pekingi élményeiről.  A pohárköszöntő után dr. Völner Pál és Horváthy Lóránt hosszasan elbeszélgetett megyénk kiváló sportolóival.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió