Épülhet az új sportcsarnok Tatabányán

 
Attraktív, energiatakarékos és így gazdaságosabban üzemeltethető sportlétesítménnyel gazdagodik Tatabánya Magyarország Kormányának döntése értelmében. A kormányhatározatnak köszönhetően városunk nem csak Magyarország „kézilabdás térképére” kerül fel, de a vívók, a cselgáncsozók és a birkózók is méltó körülmények között készülhetnek a jövőben a versenyekre, hogy sikeres szereplésükkel tovább öregbítsék Tatabánya jóhírét. (2017.09.10)

Tb sportcsarnok

Ráadásul a megyeszékhelynek egy olyan új közösségi tere is lesz, amely ideális helyszínül szolgál majd vásároknak, koncerteknek és minden olyan nagy városi eseménynek, amelyekre ezidáig a Földi Imre Sportcsarnok véges kapacitása miatt nem fértek be az érdeklődők.

Városunkban egyre népszerűbb a kézilabda, mely köszönhető a magyar bajnokságban jól szereplő – az előző két szezonban 3. helyen végző - csapatunknak. Mára már elmondható, hogy nem csak a kiemelt - Veszprém, Szeged, Csurgó és Balatonfüred elleni - meccseket játssza teltház előtt a Grundfos Tatabánya KC, hanem minden mérkőzésükön teljes kapacitásában kihasznált a Földi Imre Sportcsarnok, s ezt mi sem igazolja jobban, mint hogy erre az előző szezonra szinte az összes jegy elkelt bérletes elővételben, és még bőven volt rá kereslet.

Tatabánya Önkormányzata ezért még 2014 februárjában úgy döntött, hogy támogatja egy, az élményfürdő mellett él- és versenysport célú fejlesztés megvalósítását. Hamarosan meg is kezdődött az akkori szándékok szerinti 3000 fő befogadóképességű, kormányzati források igénybevételével megvalósuló új sportlétesítmény megépítésének az előkészítése. 2015 márciusában pedig a Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a sportcsarnok megvalósítását.

A beruházást, amellyel az önkormányzat egyben szeretné visszaállítani a megyeszékhely egykori városközpontjának jelentőségét, a kezdetektől fogva támogatta Orbán Viktor miniszterelnök úr. Óváros néhány évtizede még Tatabánya kulturális- és sportközpontja volt, és a Modern Városok Programnak köszönhetően újra az lehet. Az együttműködési megállapodást 2016. március 22-én kötötte meg a város a Kormánnyal, azzal a kikötéssel, hogy a város döntse el, ragaszkodik-e a 3000 fős létesítményhez, avagy mer nagyot álmodni, és egy nemzetközi mérkőzések megtartására is alkalmas csarnok építése mellett teszi le a voksát.

Schmidt Csaba polgármester ezért a megállapodást követően konzultációsorozatot kezdeményezett a város sport- és kulturális életét meghatározó egyesületek és intézmények vezetőivel, a kézilabda csapat támogatóival és a frakcióvezetőkkel, akik mindannyian az eredeti terveknél nagyobb épületet preferálták. Ezen érveket támasztotta alá több ezer aláírás is, melyet a sportszeretők gyűjtöttek össze szűk egy hét alatt az akár 6000 főt is befogadni képes csarnok mellett, s ennek megvalósítását támogatták egyhangúlag a képviselő-testület tagjai is. Minden párt, így a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik képviselője is igennel szavazott.

A csarnok terveit a CÉH Tervező Beruházó és Fejlesztő Zrt. készítette el, együttműködve a tatabányai Planbau Kft.-vel. A tervezők első lépésként megkeresték az eddig működő csarnokokat és összegyűjtötték az adott épületek üzemeltetőinek rossz és jó tapasztalatait; ennek figyelembe vételével készítették el a tatabányai csarnok terveit. Az előkészítés során az is kiderült, hogy a kisebb és a nagyobb csarnok üzemeltetési költsége között nincs jelentős különbség.

A hatezer fős csarnok mellett szól, hogy az elsősorban a férfi kézilabda igényeit kívánja kiszolgálni, márpedig ebben a sportágban nemzetközi mérkőzéseket kisebb sportlétesítményben nem lehet játszani. Megfelelő helyszín híján a Kék Tigrisek kénytelenek voltak Győrben lejátszani a nemzetközi mérkőzéseik hazai meccseit is, utánuk utazni pedig jóval kevesebb szurkoló tudott, pedig nagyon sokat számít a csapatnak a buzdításuk.

Az új csarnok négy sportágnak biztosíthat majd állandó vagy ideiglenes helyszínt: két teljes értékű gyakorlópálya áll majd a kézilabdások rendelkezésre, a vívók egy állandó, 18 pástos edzőtermet kapnak, illetve a tervezés során figyelembe vették a cselgáncs és a birkózás nemzetközi versenyekhez szükséges igényeit is.

A csarnok 6000 férőhelyéből a páholyban 452-en foglalhatnak majd helyet. A beruházás során nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő számú parkolóhely megteremtésére is, továbbá a forgalmi dugók kialakulásának elkerülésére. Összesen 400 új parkoló épül. A közel 21 ezer négyzetméter alapterületű sportcsarnok egy 89.340 m²-es telekre épül, amelynek több mint a fele zöldfelület marad.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió