Nyáron fontos a sok folyadék

 
A nyári időszakban úton útfélen azt halljuk, hogy a nagy melegben milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel. De mennyi is az az annyi? Csak víz formájában pótolhatjuk az izzadással elvesztett ásványi anyagokat? Hideg vagy meleg italokat fogyasszunk a nagy hőségben? (2014.08.02.)

A nyári időszakban úton útfélen azt halljuk, hogy a nagy melegben milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel. De mennyi is az az annyi? Csak víz formájában pótolhatjuk az izzadással elvesztett ásványi anyagokat? Hideg vagy meleg italokat fogyasszunk a nagy hőségben? (2014.08.02.)

 

Sajnos a magyar lakosság nyári nagy melegben sem fogyaszt többet napi 2 liter folyadéknál, ami nem elegendő a szervezet kielégítő működéséhez. Az emberi test hatvan százaléka víz. Párolgással és kiválasztással naponta kb. 2,5 liter folyadékot veszít a szervezet. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, ezt a mennyiséget pótolni kell. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, a szervezet kiszárad. Kevesen tudják, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai, és a szellemi teljesítőképesség, és megjelennek az első tünetek: fejfájás, szomjúság, gyengeségérzés, kedvetlenség, szédülés, és a bizonytalan járás. Fontos, hogy a folyadékbevitel ne alkoholtartalmú italokból, kávéból álljon. Erre a célra a legjobb a tiszta, egészséges ivóvíz, mely remek szomjoltó. Egyébként minden vizet tartalmazó ital hozzájárul folyadékszükségletünk fedezéséhez, beleértve a gyümölcsleveket, az üdítőket, a teát, a kávét. Kutatások bizonyították, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. Hiszen kevés ember képes 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre. Kerülni kell azonban a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó üdítőket. A legjobb a csapvíz, az ásványvíz, gyümölcs- vagy gyógyteák, vagy a hígított gyümölcslé. A bőséges folyadékfogyasztás kutatások szerint az energialeadást is növeli, így segíthet súlyunk megőrzésében vagy a fogyásban is. A szakemberek szerint naponta átlagosan a  2,5-3 liter folyadék elfogyasztása az ideális. A meleg nyári napokra  3-4 liter folyadék elfogyasztása javasolt, míg a hideg téli napokon 2-2,5 liter is elegendő lehet.

A hőségben a jéghideg víz ugyan jobban esik rövid távon, de bizonyos körülmények között a forró italok, mint például a különböző teák, jobban hűtik a testet. De vajon mi lehet ennek az oka? “A tudományos szempont szerint az emberi test ideális üzemi hőmérséklete 36 Celsius-fok körül van. Ha ennél valami miatt (például láz, nagy meleg) tartósan akár pár fokkal is magasabbra emelkedik, az komolyan károsítja a szervezet sejtjeit. A szervezetnek nagyon érzékeny és hatékony riasztó- és hűtőrendszere alakult ki a hőkárosodás kivédésére. A nyelvben és az emésztőrendszer felső részében nagy számban megtalálható TRPV-1 receptorok feladata, hogy hő hatására jelezzenek az agynak, ami aztán  aktiválja az izzadságmirigyeket, és elkezd verejtéket kiválasztani. Amikor forró italt iszunk, pontosan ezt a nagyon érzékeny rendszert csapjuk be. Mivel a receptorok nagy része a száj és a nyelőcső tájékán, illetve a gyomorban található, már pár korty meleg ital is elegendő ahhoz, hogy beindítsa a test válaszreakcióját – ami akkor is komoly izzadást eredményez, ha csak keveset iszunk. A tea, vagy más meleg ital a gyomorba jutva megemeli a testhőt, az erre válaszként kiválasztott izzadság párolog, a párolgás pedig hőt von el a szervezettől, ami középtávon hűsítőleg hat.” Láthatjuk tehát, hogy hiába érezzük egy jéghideg ital elfogyasztása után a felfrissülést, hosszútávon jobban járunk ha meleg italt fogyasztunk, még akkor is, ha kint tombol a kánikula.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió