Mit tegyünk a görcsök ellen?

 
A nyugat-európai emberek mintegy negyven százaléka szenved az időnkénti lábszárgörcsöktől, különösen a sportolók, a terhes nők és az idős emberek. A fájdalmas izomösszeugrás gyakran este jelentkezik, amikor nem hagyja aludni sem az embert. Mit lehet ilyenkor tenni? (2015.04.27.)

Minden izom számtalan rostból áll, melyeket finom idegek kötnek össze - írja a német Gesundheit.de. Az ezeken keresztül juttatja el ingereit, amelyek összehúzódásra késztetik az izmokat, így éri el bennük a kívánt feszültséget. Normál esetben ezután nyugalmi fázis következik, kivéve, ha az önkéntelen összehúzódások miatt az izom nem tud pihenni. Ezek a kisebb görcsök a vádliban az esetek túlnyomó többségében ártalmatlanok, de néha komolyabb betegségekre is utalhatnak: magnéziumhiány, megerőltetés, fáradtság, túlzott gyógyszerhasználat, keringési problémák a lábban, idegi rendellenességek az izomrostok között, ízületi porckopás (artrózis) a térdben.

 

Ha elektrolit-zavarról van szó, a sportolók különösen érintettek, mivel mozgás közben megizzadnak, így sok folyadékot és ásványi anyagot veszítenek. Ha ezeket edzés után nem pótolják, magnézium- és káliumhiány lép fel, ami hatással van az izomrostokra is, az összehúzódási és elernyedési folyamatokra.

 

Mit tehetünk a hasi görcsök ellen? A hasi görcsök nagyon kellemetlenek, fájdalmasak lehetnek, de szerencsére a legtöbb esetben viszonylag könnyen meg lehet tőlük szabadulni. A legfontosabb a fájdalom okának kiderítése - számos oka lehet ugyanis a hasgörcsnek! De nemcsak az izzadás befolyásolhatja hátrányosan az ásványianyag-egyensúlyt, hanem az elégtelen folyadékbevitel, vagy váratlan folyadékveszteség is, mint például hasmenés, hányás vagy a vesebetegség. Ezért akár különböző gyógyszerek is lehetnek a lábgörcsök kiváltó okai, például hashajtó szedése.

 

A szervezet elektrolit-egyensúlyának zavarát nemcsak a sportolás okozhatja, hanem például a terhesség vagy az idős kor. Az öregek ugyanis nem étkeznek elégszer és eleget, ráadásul hajlamosak kevés folyadékot a szervezetbe juttatni. Mivel az idegrendszeri funkciók is csökkennek idős korban, a lábgörcs is gyakoribb.

 

A terhes nők esetében a hormonháztartás a felelős az egyensúlyért, és ez vezethet vádli görcsökhöz is. Többek között ezért kell - a megelőzés érdekében - a terhesség második felében a folyamatos magnéziumpótlásról gondoskodni. Viszont ha a magnéziumpótlás sem enyhíti a tüneteket, orvoshoz kell fordulni, mert anyagcsere-problémák, cukorbetegség vagy idegkárosodás állhat a háttérben. Ez utóbbit a túlzott alkoholfogyasztás is előidézheti.

 

Ritka esetben az izombetegség okozza a lábikragörcsöt, amit összefoglaló néven mytomiának nevezünk, és leginkább a kórosan elhúzódó izomfeszültség jellemzi. Az ingerek továbbítása nem megfelelő, ez pedig vádligörcsök formájában jelentkezik. A betegség gyakran öröklődő.

 

Mit tegyünk, ha görcsöl a lábunk? • Vádligörcs esetén a legjobb, ha megfogja a lábujjait, és a sípcsont felé húzza őket. Ha éppen ülő vagy fekvő helyzetben ugrik össze az izom, azonnal keljen fel, és kezdjen el futni körbe-körbe. Lépjen feszesen a padlóra, vagy a talpát szorítsuk a falnak, majd egy vádli masszírozás és egy meleg vizes fürdő újra ellazítja az izmokat.

 

• Lábgörcsöt számos betegség okozhat, ezért tisztázza a lehetőségeket az orvosával. • keringési problémákra használjon gingko- és fokhagyma-tartalmú készítményeket.

 

• a gyógyszertárban kapható magnézium-tabletták segítségével orvosolható a magnéziumhiány. • egyen teljes kiőrlésű gabonát, sok gyümölcsöt és zöldséget. • kerülje az alkoholt és a cigarettát (nikotint).

 

• végezzen rendszeres lábgyakorlatokat.

 

A cikk a http://www.gesundheit.de anyag alapján készült.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió