Hogy az újévi fogadalom ne sikertelenségbe torkoll

 
A nagy újévi fogadalmak idején rengetegen kezdik el kampányszerűen a testmozgást. Az évek alatt felszedett plusz kilókat sokan pár nap alatt szeretnék eltüntetni, és ugyanígy 2-3 hét alatt próbálják bepótolni az előző évek összes elmulasztott edzését. (2014.01.21)

Márpedig a hihetetlen fellángolás, a kampányszerű testmozgás sokszor épp az ellenkező eredményt hozhatja. De mit tehetünk, hogy valóban célba érjünk, és a nagy fellángolás ne tragédiába torkolljon?

Ha testünk nem szokott hozzá a rendszeres testedzéshez és nem veszi jó néven a hirtelen megerőltetést. Éppen ezért az első edzések után – főleg a nem szakszerűen végrehajtott gyakorlatok miatt – húzódások, izomfájdalmak jelentkezhetnek. A kellő jártasság hiánya miatt pedig könnyen becsúszhat egy rossz mozdulat, egy félre sikerült lépés, ami hetekre vagy akár hónapokra megkeserítheti életünk. Legyen az rándulás, húzódás, zúzódás, ficam vagy törés, az biztos, hogy nem visz közelebb újévi célunk eléréséhez, sőt, akár teljesen el is szakíthat tőle.

 

Annak érdekében, hogy valóban elérjük év elején kitűzött céljainkat, nem árt megszívlelni a következő tanácsokat:

              a testmozgást fokozatosan építsük be életünkbe

              bármilyen mozgásról legyen is szó, szánjunk időt a bemelegítésre és a levezetésre, nyújtásra

              iktassunk be legalább heti 1 pihenőnapot, erre szüksége van izmainknak

              lehetőség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki nemcsak edzéstervünk kialakításában tud segíteni, de a helyes mozdulatsort, technikát is megmutatja

 

De mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Ha a fájdalom nagyon erős, vagy több napon keresztül is fennáll, mindenképp forduljunk orvoshoz, a pontos diagnózis felállítása végett. A legtöbb sportsérülés közös jellemzője azonban, hogy az érintett testrészt pihentetni kell, és a teljes gyógyulás akár hónapokat is igénybe vehet.

Ha szeretnénk mielőbb helyrejönni, hogy folytatni tudjuk a megkezdett edzést, vagy egyszerűen csak vissza szeretnénk térni normál életvitelünkhöz, segítségül hívhatjuk a hiperbár oxigénterápiát is, amely segítséget nyújthat a felépülésben, a lábadozási idő lerövidítésében.

„A magas nyomáson belélegzett, 100%-os oxigén nagymértékben javítja a sérült szövetek vérkeringését és oxigénellátottságát, ezzel felgyorsítja a test természetes gyógyulási folyamatait” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A kezelés során az oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket. A magasabb oxigénkoncentrációnak köszönhetően a sérülés következtében kialakult duzzanat, ödéma látványosan csökken. Oxigéndús szöveti környezetben az antibiotikumok erőteljesebben hatnak, a szervezet immunsejtes védekezése hatékonyabbá válik, és bizonyos – kifejezetten oxigén-érzékeny baktériumok – elpusztulnak.”

A kezelés hatékonyságát számos élsportoló is igazolhatja: Mihók Ádám tornász bicepsz sérülését, Tóth Ágota gyorskorcsolyázó mikro húzódásait és izomkimerültségét, Tokay Máté wakeboard világbajnok hasizom húzódását, Lécz Gergő motokrossz versenyző keresztszalag-szakadását, Dudás Miklós olimpikon kajakozó csuklótörését, Varga Dani vízilabdázó pedig törött ujját kezeltette a magas nyomású oxigénnel.

 

A hiperbár oxigénterápiáról

 

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.

A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.

Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A Hiperbár Centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió