Futással a jövőnkért

 
Levegőt! Ez a szlogenje annak 7 napon és 700 kilométeren át tartó futásnak, amelyet a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervezett. (2015.11.19.)

A „Klímafutás az élő bolygóért” eseménnyel a magyar iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek azt üzenik a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek, hozzanak hathatós intézkedéseket a környezetszennyezés, a globális felmelegedés és a vízkészlet megőrzése terén. Tegyenek meg mindent, hogy a gyermekeink is sportolhassanak még szabad levegőn. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

A NEFI felkért minden általános iskolást, hogy rajzolja le, szerinte milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. Néhány rajzot szimbolikusan egy 7 napon át tartó 700 kilométeres futás során adnak át a futóknak az érintett nagyobb települések vezetői vagy képviselői. A futók első helyszínként Tatára érkeznek.

Az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál Michl József polgármester, Bencsik János, a Tatai- medence országgyűlési képviselője és 50 diák fogadta a futókat. Ők a figyelemfelkeltés mellett rajzokat is gyűjtenek, a szervezők ugyanis felkérték hazánk iskolásait, hogy rajzolják le, szerintük milyen lesz a világ 20 év múlva, ha nem állítjuk meg a környezetszennyezést. A futás során összegyűlt alkotásokat november 27-én eljuttatják majd Áder János köztársasági elnöknek, aki elviszi azokat a párizsi klímacsúcsra.

A programhoz kapcsolódva Tata önkormányzata is kiírta rajzpályázatát három korcsoportban-óvodások, általános iskolások és középiskolások részére, korosztályonként értékes nyereményeket kapnak az első három helyen végzők.

A Kőkúti-, a Vaszary- és az Eötvös- iskola diákjai is futottak egy kört az Öreg-tónál az országos akció résztvevőivel. A helyszínen, pénteken délelőtt Michl József adta át az elkészült gyermekrajzokat, amelyek Tatát képviselik majd a klímacsúcson.

Négy ultrafutó teljesíti a 700 kilométert. Mécs László hegymászó és Náray Balázs (ő rendszeres résztvevője a tatai minimarathonoknak), a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere pedig 5 napon át fut, a Budapesttől Miskolcig tartó közel 200 kilométeres szakaszt pedig a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet hat munkatársa is teljesíti váltóban. A Balaton körbefutására  Prekopp Péter és Szabó Balázs a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai vállalkoztak.

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió