A sport és az egészség kapcsolta orvosi szemmel

 
Mára már többszörösen bizonyított tény, hogy azok, akik nem mozognak eleget, gyakrabban betegek, illetve több népbetegségnek számító problémára és szövődményre számíthatnak. A betegségek 30-50 százaléka ugyanis a mozgáshiányra és a súlyfölöslegre vezethető vissza. Fogarasiné dr. Kiss Zsuzsanna (képünkön) tanácsai.

Mára már többszörösen bizonyított tény, hogy azok, akik nem mozognak eleget, gyakrabban betegek, illetve több népbetegségnek számító problémára és szövődményre számíthatnak. A betegségek 30-50 százaléka ugyanis a mozgáshiányra és a súlyfölöslegre vezethető vissza.

 

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. 

Azaz ez a meghatározás is említi, hogy az egészség egyik komponense, a testi jólét, amely természetesen a testmozgással, sportolással érhető el. Saját magam is ajánlom mindenkinek a rendszeres testedzést, természetesen másfajta mozgás ajánlott mind terjedelmében, mind pedig intenzitásában a különböző korosztályúaknak. A cukorbeteg emberek számára a testi aktivitás serkenti az anyagcserét, és javítja az inzulinérzékenységet, a vércukorszint ezáltal csökken.  A rendszeres, kitartást növelő edzésekkel, futással vagy kerékpározással megelőzhető a magas vérnyomás kialakulása, vagy a fennálló magas értékek csökkenthetők – ismertette Fogarasiné dr. Kiss Zsuzsanna.

Az energia egyensúlyra miért van szükségük a sportolóknak? Az energia egyensúly azt az energiamennyiséget jelenti, amely mellett az elfogyasztott és a felhasznált energia egyensúlyban van, figyelembe véve az egyén testtömegét, nemét, életkorát, testösszetételét, fizikai aktivitását és egészségi állapotát.

Egy sportoló esetében optimális tápanyagellátás nélkül lehetetlen bármiféle követelményeket teljesíteni. A helytelen étkezési rend és szokások akadályozzák a nagy intenzitású edzéstervek végrehajtását. Az emberi szervezetben a tápanyagok lebomlása során energia szabadul fel, amely lehetővé teszi az alapanyagcserét, a fizikai és sporttevékenységet. A sportolók energiaszükséglete a szervezet nyugalmi anyagcseréjét jelentő alapanyagcseréből és a sporttevékenységhez szükséges többletanyagcseréből adódik. A nagy intenzitással edző sportolóknak nagy energiatartalmú étkezésre van szükségük, szervezetük energia-egyensúlyának fenntartásához. A napi másfél órát meghaladó intenzív fizikai vagy sporttevékenységet végző személy körülbelül napi 3000-6000 kcal energiát igényel.

 Miért van nagy szükség a rendszeres orvosi ellenőrzésre a sportolóknál, de a szabadidős sportolóknál is? A sportorvos nélkülözhetetlen mind a prevencióban, mind a terápiában, mind a rehabilitációban. A törvényi szabályozás mind az amatőr, mind pedig a hivatásos sportolók esetében előírja és kötelezővé teszi az alkalmassági, illetve a sportorvosi ellenőrző vizsgálatokat. Tizennyolc éves kor alatt félévente, tizennyolc éves kor felett pedig évente egy alkalommal kerül sor sportorvosi vizsgálatra. Ez a vizsgálat három részből áll: anamnézis (előélet), fizikális vizsgálat, valamint EKG vizsgálatból. Ha bármelyik a normálistól eltérő változást mutat, kardiológiai kivizsgálásra kerül sor. A kérdésre a válasz tehát, azért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, hiszen nem minden betegség jár tünettel, gondolok itt például bármiféle szívrendellenességre. A családban előforduló betegségek rizikófaktoraira figyelni kell az utódoknál.

 
 
 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió