A sport és a mozgás egészséges

 
A sport és a mozgás egészséges, növeli az általános jó közérzetet: a szív-érrendszer erősödik, a teljesítőképesség és az immunrendszer javul. Különösen az állóképességet növelő sportok, mint a futás, a nordic walking, a kirándulás, az aerobic vagy a biciklizés megfelelőek a mindennapi stressz oldására. Ezek a sportok azért is ideálisak, mert a mozgást mindenki saját teljesítőképességéhez tudja igazítani. /2014.01.19.)

A sport és a mozgás egészséges, növeli az általános jó közérzetet: a szív-érrendszer erősödik, a teljesítőképesség és az immunrendszer javul. Különösen az állóképességet növelő sportok, mint a futás, a nordic walking, a kirándulás, az aerobic vagy a biciklizés megfelelőek a mindennapi stressz oldására. Ezek a sportok azért is ideálisak, mert a mozgást mindenki saját teljesítőképességéhez tudja igazítani. /2014.01.19.)

 Terhelés miatti túlsavasodás a sportban

Az aktív sportolásra elő kell készülni megfelelő táplálkozással, alkalmas ruházattal. A legfontosabb azonban a megfelelő mennyiségű folyadék és bázikus ásványi anyagok bevitele. Ezek az izzadással gyorsan kiürülnek, a szervezetnek azonban mielőbb pótolnia kell, hogy az intenzív izomtevékenységgel képződő savakat lebonthassa. Sokat kell tehát inni, ugyanakkor a bázikus ásványi anyagokra is figyelni kell, hogy az úgynevezett „terhelési túlsavasodás” elkerülhető legyen.

 

A terhelési túlsavasodás okai

Terhelés okozta túlsavasodás elsősorban akkor áll elő, amikor sportolás közben a gyors anyagcsere miatt jelentősen megnő a savképződés, különösen akkor, ha a tréningben nem lévő szervezet túl gyorsan éri el az anaerob fázist és kb. 30 percnyi terhelés után beindul a pótlólagos zsírégetés. Ha az izzadással elvesztett bázikus ásványi anyagokokat és folyadékot nem pótoljuk gyorsan a megfelelő itallal, terhelési túlsavasodás lép fel. Ez elsősorban az izmokat érinti, amelyeknél kifáradás, késleltetett regeneráció, vagy akár az izomfunkció zavara – izomláz vagy izomgörcs – jelentkezhet.

 A Basica Sportszinten tartja a teljesítőképességet, gyorsítja a regenerációt, elősegíti a zsírégetést L-karnitin tartalmának köszönhetően

 Edzések és verseny alatt a következő tényezők vezetnek a megnövekedett esszenciális tápanyag- és folyadékszükséglet kialakulásához:

 ·         Elektrolit- és vizvesztés az izzadás által

·         magasabb energia-forgalom fokozott anyagcsere aktivitással

·         megemelkedett stresszhormon-termelés, amely az esszenciális hatóanyagok felszívódását, eloszlását és kiválasztását befolyásolja

·         az emésztőtraktus alacsony vérellátása, amely csökkenti tápanyagfelvételt

·         az ásványi anyagok áthelyeződése a sejtekből a vérszérumba és ezt követően erősebb kiválasztásuk a veséken keresztül

·         hasmenés, amely a versenyek előtti lelki terhelések miatt léphet fel

A szűk ellátási keresztmetszetek kíméletes kiegyenlítése

 A fizikailag és szellemileg erősen igénybevett élsportolók, de akár az alkalmi sportolók is pusztán egészséges táplálkozással aligha tudják fedezni fokozott esszenciális tápanyag-, azaz vitamin-, nyomelem- és ásványi anyag szükségletüket. A mindennapi stressz, a hajsza, a dohányzás, az alkohol, az egyoldalú táplálkozás (pl. diéták, munkahelyi étkezés) és a környezeti hatások tovább növelik a tápanyagok iránti igényt. Élelmiszereink, elsősorban a gyümölcsök és a zöldségek esszenciális tápanyagtartalma a talaj túltrágyázása és és kilúgozása miatt jelentősen csökken. A növekvő környezeti terhelés tovább rontja az élelmiszerek minőségét.

A nem megfelelő szintű esszenciális mikrotápanyag ellátás jelei:·         csökkent teljesítő képesség és edzhetőség a szervezet saját védekező képességének gyengülése, nagyobb hajlam a fertőzésekre lassabb regeneráció gyakori megbetegedések, például allergia kialakulására való hajlam    izomgörcs, -keményedés, -merevség     fokozott sérülékenység

 Tejsav a cukorégetés végterméke oxigénhiány esetén

 Krónikus túlsavasodás a szervezet hosszabb időn keresztül fennálló magas savterhelése

 Basica Sport vitaminokat, ásványi sókat és nyomelemeket tartalmaz optimalizált arányban a sportolók egyéni igényeihez igazítva

 Az aktív sportolók, vagy nagy terhelés alatt álló személyek többsége számára problémát jelent, hogy a megfelelő esszenciális tápanyagokat a szokásos táplálkozással biztosítsák szervezetük számára.

 A dehidratáció megakadályozása

A szervezet minden egyes izzadság cseppel nem csak folyadékot, hanem fontos ásványi anyagokat (elektrolitokat) és nyomelemeket is veszít. Ezeknek meghatározó szerepük van a folyadékháztartás szabályozásában és az izomfunkció normális működésében. Hiányuk esetén az izomzat működésében zavarok léphetnek fel és görcsre való hajlam alakulhat ki. Stressz helyzetben és erős fizikai terhelés esetén a szervezet elnyomja saját, folyadékvesztésre adott normál reakcióját (szomjúságérzet). 

 
folyadékvesztés max. 2 liter/óra

a szomjúságérzet elnyomása fizikai erőfeszítés esetén

a szomjúság-mechanizmus elakadása stressz helyzetekben

dehidratáció

csökkent fizikai és szellemi teljesítőképesség

 

A vízveszteség gyors pótlása döntő fontosságú a teljesítőképesség fenntartásához. Tea, ásványvíz vagy gyümölcslé fogyasztásával ezt nem lehet elég gyorsan megtenni. Az izotóniás italok és a gyümölcslevek (savtartalmuk miatt) vízleadáshoz vezetnek a béltraktusban és ezáltal növelik a sejtszintű vízveszteséget. A hipotóniás italok (Basica Sport) alkalmasabbak a folyadékveszteség gyors kiegyenlítésére.

A sportitallal szembeni követelmények

 Folyadék – az elvesztett folyadék hatékony kiegyenlítése alacsony oldott anyag tartalom mellett, azaz hipotóniás oldat (ozmolaritás

PH érték – 3,5 pH érték alatt diuretikus (vízhajtó) hatású az ital, azaz romlik a folyadék egyensúly, ezért pH-nak> 4 kell lennie

 Szénhidrátok – a felhasznált glukóz pótlása (a központi idegrendszer számára) hálós glukózzal (maltodextrin) elsősorban hosszan tartó terhelés esetén, további inzulin (hormon) termelése nélkül

 Ásványi anyagok – az izzadással elveszített esszenciális ásványi anyagok (magnézium, kalcium, nátrium, kálium) pótlása, nátrium adagolása a vékonybélből való optimális vízfelvételhez

 Nyomelemek – a fontos anyagcsere funkciók fenntartásához, a teljesítményromlás és fáradtság csökkentésére esszenciális nyomelemek (vas, cink, szelén, króm, réz, molibdén) adása

 Vitaminok – a C és B2 vitamin igény megemelkedik oxidatív stresszben

 A Basica Sport megfelel mindezeknek a követelményeknek, ezért ideális a folyadék- és ásványi anyag veszteség kiegyenlítéséhez. Valamennyi fontos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazza ésszerű kombinációban.

Izotónia

az oldat koncentrációja megfelel a vér, a könny, vagy a nyirokfolyadékénak. A 0,9 %-s konyhasó oldat megközelítően izotóniás.

 Hipotónia

az izotóniásnál alacsonyabb részecske koncentráció (pl. a vér esetében az ozmolaritás 300 mOsm/l). A hipotóniás oldatokat a szervezet gyorsabban felveszi, mint az izotóniásokat, mivel a koncentráció különbséget folyadék felvétellel egyenlíti ki.

 A Basica Sport összetevői és azok funkciója

A Basica Sport nátriumot és glukózt tartalmaz, amelyek megkönnyítik a fontos ásványi anyagok és a víz felszívódását (2 liter / óráig). Mindez elengedhetetlen a gyors regenerációhoz és a jobb teljesítőképesség eléréséhez (szuperkompenzáció). A szomjúság önmagában rossz jelzés a sportoló valódi folyadékszükségletére.

 Basica Sport ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek fontos irányító funkciókat töltenek be a szervezetben.

Az ásványi anyagokkal és nyomelemekkel megfelelően ellátott izomzat hajlékony, lágy és rugalmas. Ez a versenyek alatt intenzív igénybevétel esetén és edzések után gyorsabb regenerációt jelent. Az izomzatot jól védi a feszüléstől és a lemerevedéstől, amely sport közben túlterhelés és sérülések oka lehet.

 A Basica Sport két vízben oldódó vitamint tartalmaz.

A C-vitamin fontos a kollagénszintézishez (kötőszövet) és védi a szervezetet a sejtkárosító szabad gyököktől. A fizikai aktivitás által kiváltott nagyobb energiaforgalom esetén több szabadgyök képződik, amelyeket inaktiválni kell. Ez jelentősen megemeli a C-vitamin szükségletet. Ezen kívül a C-vitamin javítja a vas felszívódását. A sportolók számára a vas pótlásának különleges jelentősége van a bélen keresztüli megemelkedett sejtveszteség miatt. A B2 vitamin a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcsere valamennyi energiatermelő folyamatában részes. A fizikai aktivitás erősen megemeli az ezen anyagcsere folyamatokkal szembeni követelményeket. Ezért van több B2 vitaminra is szükség.

 

A Basica Sportban lévő szénhidrátok (maltodextrin, szaharóz) a teljesítőképességet és a gyors regenerációt támogatják. Nem emelkedik meg az inzulinfelszabadulás.

 A Basica Sport karnitint is tartalmaz, amelynek pozitív hatása van a pihenési szakaszban és védi az izomzatot a terhelés indukálta károsodás esetén (különösen élsportolóknál).

 Sportolók számára fontos sokat inni kis mennyiségek gyakori fogyasztásával!

 A sportban a teljesítőképesség megtartásához a legfontosabb az azonnali folyadék- és elektrolitpótlás.

 A Basica Sport hipotóniás italpor, azaz a folyadákveszteség a vérben gyorsabban kiegyenlíthető, mint izotóniás szomjúságoldókkal (F. Brouns, Ernähr. Med. 21, 1996).

 A Basica Sport összetétele

 
 
1 liter kész italban
A szervezet funkciójára gyakorolt hatás
energiaérték

922 kJ (217 kcal)

 
fehérje

0 g

 
szénhidrát

49 g

 
zsír

0 g

 
ásványi anyagok
 
 
nátrium

750 mg

magas veszteség az izzadsággal, szükséges az aktív glükózreszorpcióhoz

kálium

400 mg

szénhidrát- és víztartó, izomaktivitás

kalcium

200 mg

izomaktivitás, ingerületvezetés, csontok

magnézium

120 mg

ideg- és izomfunkció (hiány=görcsök)

nyomelemek
 
 
vas

2,5 mg

eritrociták része (vörös vértestek megtöbbszörözött leépülése sportban), fontos az oxigén transzportban és hasznosításban

cink

5,0 mg

immunstimulálás, sebgyógyulás
réz

1,0 mg

vasértékesítés, energia- és fehérje anyagcsere

molibdén

80 µg

enzim alkotórész
króm

60 µg

szénhidrát értékesítés, glükóz-toleranciafaktor része

szelén

30 µg

antioxidáns hatás
vitaminok
 
 
C-vitamin

120 mg

antioxidáns, javítja a vas felszívódását

B2 vitamin

3,2 mg

energia- és fehérje anyagcsere koenzime

karnitin

200 mg

vitaminszerű anyag
 

 1 liter (60 g por) Basica Sport 953 kJ (224 Kcal).

 pH érték a hidrogén ion koncetráció negatív logaritmus. 1 – 14-ig terjedő skála. pH 7-nél kisebb savas, pH 7-nél nagyobb lúgos, pH 7 semleges.

 A Basica Sport fogyasztása teljesítmény sportokban intenzív megterhelés esetén

 2 órával a sporttevékenység megkezdése előtt 250 – 500 ml, hogy a szervezetet ellássuk folyadékkal és energiával

röviddel a megterhelés előtt 125 – 250 ml, hogy további folyadékot és energiát vegyünk fel.

 a megterhelés alatt minden 15 – 20 percben legalább 125 – 250 ml, hogy elkerüljük a folyadékhiányt verseny vagy edzés után azonnal 250 – 500 ml Basica Sport, hogy pótoljuk a folyadék és szénhidrát veszteséget

edzés mentes napokon 0,5 – 1 l fogyasztása ajánlott ezeken a napokon is

 15 g Basica Sport italporból 0,25 liter, 30 g-ból 0,5 liter, 60 g-ból 1 liter sportital készíthető.

Kisebb megterhelések esetén és egészségügyi sportolásnál igyon naponta 0,5 liter Basica Sportot elosztva a nap folyamán.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió