Öttusa Európa-bajnokság

 
Az elmúlt héten öt napig a Tatai Edzőtábor és a tatabányai Gyémánt fürdő adott otthont  a Nyílt Öttusa Ifjúsági „B” Európa-bajnokságnak , amelyre kontinensünk 21 országából , sőt még Egyiptomból is érkeztek versenyzők. (2011.07.18.)

Az elmúlt héten öt napig a Tatai Edzőtábor és a tatabányai Gyémánt fürdő adott otthont  a Nyílt Öttusa Ifjúsági „B” Európa-bajnokságnak , amelyre kontinensünk 21 országából , sőt még Egyiptomból is érkeztek versenyzők. (2011.07.18.)

A keddi ünnepélyes megnyitón az Öttusa induló-himnusz alatt behozták a résztvevő nemzetek lobogóját , majd Geletáné Láng Erzsébet főtitkár asszony, Horváthy Lóránt tatai alpolgármester, a KEM SZÖSZ elnöke, valamint  Tompa Andor, a Tatai Edzőtábor igazgatója köszöntötte az ifjú sportolókat és kísérőiket.

A 15-16 éves versenyzők szerdán kezdték a megmérettetést. Az úszásszámokat a tatabányai Gyémánt fürdőben rendezték meg. Az egyéni és csapatversenyek csütörtöki eredményhirdetésén Zs. Tóth Anna egyéniben ezüstérmet szerzett, míg a leánycsapat (Zs. Tóth Anna , Ormándi Rebeka , Hungler Anna ) és a fiúcsapat (Stróbl Krisztián, Zics Viktor, Bruckmann Gergő) is a dobogó második fokára állhatott.

A pénteki napon kicsit lazíthattak a fiatalok. Szabadnapjukat kirándulással töltötték.  Voltak, akik Budapestre utaztak, és voltak, akik Tatával ismerkedtek. Programjukról a Tatai Polgármesteri Hivatal gondoskodott. Sokat tett azért, hogy az ifjú öttusázók jól érezzék magukat városunkban, Schäfferné Czirok Vera, a polgármesteri hivatal megbízott sport- és ifjúsági referense.  A fiatalok és kísérőik megtekinthették a tatai várat, a Kuny Domkos Múzeumot, a görög-római szobormásolatokat , a zsinagógát , jártak a Kossuth téren és nagy sétát tettek a tóparton, ahol erőt merítettek a másnapi küzdelmekhez.

   Szombaton délelőtt ismét a tatabányai Gyémánt fürdőben tartották az Eb váltó küzdelmeinek úszó számait. A magyarok a várakozásnak megfelelően jól úsztak, így reménykedve várhattuk a kora délután kezdődő kombinált futó-lövő számot. A zavartalan napsütésben ismét nagy sürgés-forgás volt az edzőtábor tekecsarnokának szomszédságában a váltóversenyekre hangoltak fiatalok. Az ideiglenesen kialakított kis lőtér felől légpisztolylövések tompa hangja hallatszott, és a különböző színű mezeket viselő fiatalok melegítettek a futáshoz. A záró verseny kezdetét jelző végső visszaszámlálás alatt a küzdeni indulók arcán a feszültséget elszántság, a szép számú nézőseregén pedig az izgatott drukkolás váltotta fel.

     Először a magyar leány váltócsapat (Földházi Anita, Ormándi  Rebeka , Zs. Tóth Anna), majd a fiúk (Zics Viktor, Bruckmann  Gergő , Stróbl Krisztián) mutatták meg , mit tudnak. Egymást követték a lövő-és futószámok, 21 ország nyelvétől volt hangos a terep, mindenki drukkolt az övéinek. Végül  versenyen kívül vegyes váltóban indulhattak azok a kerettagok , akik az addigi versenyszámban még nem szerepeltek.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a mieink ismét felállhattak a dobogóra. A lányok elsők, Európa-bajnokok lettek, míg a fiúk bronzérmet szereztek. A díjátadók között ott volt a 85 éves Rózsavölgyi István, az 1960-as római olimpia bronzérmes futója, aki egykoron a magyar öttusa válogatott futóedzője is volt.  Őt cserfes tinédzser unokája kísérte el, a papával együtt örült a vele egykorú magyar fiatalok nagyszerű szereplésének. Érmet és virágot adott át Szabó Lajos, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke, Tompa Andor igazgató, valamint öttusa nemzetközi szervezetének képviselői.  

  A versenyzők arcán a díjak átvételekor megelégedett öröm, a himnuszok elhangzásakor elérzékenyülés jeleit láthattuk. Zárásként baráti kézfogással köszöntek el egymástól a fiatalok, akik közül sokan dalra fakadtak, táncra perdültek a nemzeti zászlók előtt.

                                                            Pécsváradi Andrea

TOVÁBBI KÉPEK AZ EB-RŐL-1

 TOVÁBBI KÉPEK AZ EB-RŐL-2 

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió