KITEKINTŐ

 
A Volán és a katasztrófavédelem együttműködése. A Vértes Volán Zrt. minden esztendőben elkészíti társadalmi felelősségvállalási programját, melynek része a prevenciós tevékenység. A korábbi, közúti balesetek megelőzésére szolgáló kampány után az idén a szénmonoxid-mérgezések visszaszorításában vállal partnerséget a társaság. (2014.02.07.)

A Volán és a katasztrófavédelem együttműködése. A Vértes Volán Zrt. minden esztendőben elkészíti társadalmi felelősségvállalási programját, melynek része a prevenciós tevékenység. A korábbi, közúti balesetek megelőzésére szolgáló kampány után az idén a szénmonoxid-mérgezések visszaszorításában vállal partnerséget a társaság. (2014.02.07.)

 


A fűtési szezonban nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a szénmonoxid-mérgezés veszélyeire. A Vértes Volán Zrt. és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös akciót indított a hideg idő beálltával. Február és március hónapokban autóbusz reklámokkal hívják fel a megye lakosságának figyelmét a szénmonoxid mérgezés megelőzésére. A katasztrófavédelem által összeállított helyi statisztikával illusztrált plakátok a balesetek megelőzésének lehetőségére irányulnak. A Vértes Volán Zrt. telephelyén sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.
– A megyei katasztrófavédelmi igazgatósággal közösen olyan autóbuszjáratokat választott ki a társaság, amelyek nagyrészt a családi házas övezetekben, vagy a kisebb településeken közlekednek, így az érintett lakosság tájékoztatásáról gondoskodhat a kampány – ismertette Pruzsina Alice sajtóreferens. – További intézkedés még, a tatabányai pályaudvaron táblákat helyezett ki társaságunk, melyekkel az autóbuszvezetők figyelmét hívja fel, hogy a járművek motorját várakozás közben állítsák le, megelőzve ezzel, hogy a szénmonoxid a levegőbe, a légkondicionáló berendezéseken keresztül pedig irodákba kerüljön.

Czomba Péter, a megyei katasztrófavédelem igazgatója beszédében kiemelte, hogy a szénmonoxid színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Mérő készülék nélkül általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére. A szénmonoxid üzemanyagok vagy fűtőanyagok égése során keletkezik. Mérgezés leggyakrabban a nem megfelelően szellőző kályhák, kazánok használatakor, nagy mennyiségben felszaporodó kipufogógázban fordul elő, gyakori, hogy eldugult, vagy rosszul vezető kémények, rossz tömítésű kazáncsövek okozzák a problémát.

– A szénmonoxid a szervezetbe jutva súlyos oxigénhiányt okoz, károsítva ezzel az agyat, a tüdőt, de még a szívet is. Súlyos esetben akár halálhoz is vezethet – ecsetelte szakmai szemszögből Czomba Péter, aki elmondta még, hogy a tünetek sok más betegségéhez hasonlatos panaszokat okoznak.

A mérgezés során általában három szakaszt különíthetünk el: fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, főként az alsó végtagokon jelentkező gyengeség, bénulás. Görcsrohamok, rángatózás, szívritmuszavarok, alacsony vérnyomás, hányás. A harmadik szakaszban eszméletlenség, petyhüdt izomzat, légzésbénulás, akár halál is lehet a vége.

A legfontosabb a megelőzés. A kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakszerű beszerelésével, ellenőrzésével általában elkerülhető a mérgezés, illetve nem célszerű motort, autót zárt térben üzemeltetni. Viszonylag olcsón beszerezhetők és nagy bajt előzhetnek meg a jó minőségű, megbízható szénmonoxid érzékelő készülékek, melyek egy kritikus értéket meghaladó szint felett éles hangjelzéssel figyelmeztetnek a gáz jelenlétére.

Péntek Sándor 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió