Lovas programok bősége

 
Lovas szabadidős programjairól híres a Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Szövetség, mely a napokban közgyűlést tartott, s nevet is változtatott. Múth János alelnök (képünkön) beszélt a várható programokról. (2015.03.02.)

A szervezet néhány éve jött létre, s a tatai nagy rendezvényeket immáron hárommal is gazdagítja: rajtuk múlik a Szent György napi lovas ünnep, a Mihály-nap és lóvoda-nap, s tavaly óta a Kertvárosi nap sikere is. A közgyűlésen elhangzottakról és az idei tervekről Múth János elnökhelyettes (képünkön) tájékoztatott.

Elmondta, hogy Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Egyesület néven működnek tovább. Megalakulásukkor azt a célt tűzték maguk elé, hogy felidézzék, életre keltsék a lovas hagyományokat, a lovaglás helyi, országos és európai tradícióit, szorosabbá tegyék az embernek a lóhoz fűződő sokrétű kapcsolatát, s hogy összefogják a lovakkal, lovaglással foglalkozókat, illetve az ezek iránt érdeklődőket. Tata lovas múltja ennek kiváló alapját képezi. A XIX. században óriási fellendülés ment végbe a városban, mely Esterházy Miklós grófnak köszönhető. Ő a lovas életen keresztül kívánta a települést fejleszteni.

 

1867-től rendszeres versenyeket tartottak itt, s a társasági élet központja lett Tata. Az itt felállított tréningtelepeken a magyar és osztrák tulajdonosok versenylovait idomították. Az idomárok egyöntetűen elismerték, hogy az országban a futólovak idomítására legalkalmasabb a tatai gyep. A pezsgőgyári versenypályát Esterházy Miklós magának és barátainak építtette, s 1899-ben itt próbálták ki először a startgépet 20 ló indításával.

 

– Ezekre a hagyományokra alapoztuk három nagy rendezvényünket, melyek közül első a sorban a Szent György nap, a néphagyomány szerint ekkor hajtották ki a lábasjószágokat a legelőre. Ez idén április 24-25-ére esik. Mivel ekkor már megkezdődik a Kossuth tér felújítása, a lovas áldást a kapucinus templom előtti térre tervezzük, s innen vonulunk a lovakkal a tópartra. Tárgyalásokat folytatunk Pintér Tiborral, a Nemzeti Lovas Színház vezetőjével, s szeretnénk, ha sikerülne egy színházi produkcióval meglepni a közönséget – mondta Múth János.

 

A Kertvárosi lovas napnak tavaly nagy sikere volt, így ezt is folytatják. Most augusztus 1-jén rendezik a tóvároskerti pezsgőpályán és környékén. Mivel ezen a napon lesz a Minimarathon nemzetközi futóverseny, szeretnének a futóknak is kedvezni. Így a délutánt a lecsófesztivállal kötik össze, étel tehát lesz bőven. Szeptember 26-án pedig a Mihály-nap következik, a pásztorok ekkor számoltak el a rájuk bízott jószággal. Az egyesület lóvoda-napot is tart ekkor a tatai óvodákkal együtt.

 

Múth János tájékoztatott arról is, hogy az egyesület Agostyán melletti lovas parkjában a közelmúltban 10 jurtát állítottak fel, mely gyermektáborok helyszínéül szolgálhat.

 

– Komplett nyaralási programot állítottunk össze, egyesületünk elnöke, Straubinger Zoltán tervei között szerepel egy 20-30 fős mongol lovas-kaszkadőr csapat meghívása, akik különböző bemutatót tartanak a táborozóknak. Bőven akad tehát program lovas-berkekben, mindenki megtalálhatja a korának, érdeklődésének megfelelőt.

 

                                                                              Izsáki Zsuzsanna

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió