Jön a 8. Tatai Patara

 
Május 22-24-ig egy valódi időutazáson vehetünk részt Európa legrangosabb török kori történelmi fesztiválján. A tatai vár lábánál a szemünk előtt elevenedik meg az 1597. évi történelmi jelentőségű ostrom. Három varázslatos napra kiléphetünk a szürke hétköznapokból, hogy az Öreg-tó múltidéző környezetében megéljük a 16-17. századi emberek életét. (2015.05.06.)

A tatai vár lovagtermében tartottak sajtótájékoztatót az előkészületekről, amelyen zsúfolásig megtelt a helység. Perger Gyula, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, házigazdaként köszöntötte a vendégeket, és kiemelte, hogy nagy várakozással tekintenek a patara elé. Azt kívánta, hogy együtt éljük meg a huszadikat is, hiszen ennek a rendre megújuló eseménynek szép jövője van.

 

Kámán Ildikó, a Tatai Patara sajtófőnöke nagyszerű moderátorként ismertette, hogy a Tatára látogatókat 456 hazai, cseh, szlovák, lengyel, osztrák és olasz hagyományőrző, valamint több száz további közreműködő várja az egyedülálló összefogásnak köszönhetően. A szórakozás és az élményszerű történelmi fejtágítás egyszerre adatik meg a látogatóknak, a gyermekek számára pedig a tanulás egy teljesen új dimenziója nyílik meg.

 

Zombori Mihálytól, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, hogy már egy nappal korábban, május 21-én, Diák Patarával indul az idei nagy durranás. Iskolások foglalják el a Tatai Várat és környékét. A gyerekek és fiatalok a tantermet maguk mögött hagyva az Öreg-tó festőien szép környezetében egy időutazáson vehetnek részt egyenesen a 16-17 századba „kalandozhatnak” el. Az élő történelemóra során korabeli környezetben a diákok szó szerint kipróbálhatják a korhű viseleteket, ételeket és akkori emberek szokásait, mindennapjait. A szervezők kalandra és játékra helyezik a hangsúlyt, de nem feledkeznek meg a történelmi hűségről sem.

 

Közreműködő történészek, muzeológusok, hagyományőrök és múzeumpedagógusok gondoskodnak a szakmai hitelességről. Michl József, Tata polgármestere örült ennek a kezdeményezésnek, hiszen a fiatalok szinte élőben ismerkedhetnek meg a történelmi korral, annak rejtelmeivel. A polgármester ismertette, hogy a kormány várújraépítési programjába az eddigi információk szerint a tatai vár is bekerült, amelynek segítségével, ha minden a remények szerint alakul, megújulhat a több évszázados várkastély, amely történetileg hitelesebben adhat majd otthont az elkövetkezendő pataráknak. Külön megköszönte Zombori Mihálynak, hogy kérésére, a pénteki napon nem szednek belépőt, ezzel nagyrészt a helyeiknek kedveznek.

 

– A patarákra jellemző, hogy több napon át nagy tömegeket vonultatnak fel, ilyen színvonalas történelmi rendezvényt ritkán lehet látni. Annak pedig nagyon örülök, hogy a szervezők a diákokra is gondoltak – hangsúlyozta a polgármester.

 

Sipos Antal ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzsfőnöke és Balázs Attila a helyi dandárzenekar karmestere ismertette, hogy az idén már 5. alkalommal rendezik mega katonazenekarok fesztiválját, de technikai bemutató is lesz. A debreceni, a szentendrei és a budapesti helyőrségi zenekar mellett a tataiak lépnek fel, és a szokás szerint most is nagy „durranásra” számítanak.

 

A Tatai Patara időpontja éppen egybeesik a pünkösdi ünnepekkel, ezért az egyházi hagyományokra is tekintettel vannak a szervezők. Ennek jegyében vasárnap reggel ökumenikus istentiszteletet adnak majd a tábori lelkészek a templomokban, de Tatai Pünkösdi Dallamok címmel kóruskoncertek is lesznek a fesztivál idején.

 

A Kuny Domokos Múzeumba és az Esterházy-kastélyba is érdemes betérni, hiszen számos különleges kiállítást tekinthetnek majd meg az érdeklődők, a fegyver- és viselettörténeti tárlattól kezdve a természet kincsein, a faművességen át a korabeli életet bemutató összeállításokig.

 

Nagy lesz a választék, mivel az idén második alkalommal szerveznek nemzetközi néptánc-találkozót a patara idején a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos várja táncházzal az érdeklődőket. Ismét tartanak jogász konferenciát, majd török kori jogi bemutatókat, amelynek egyik „fénypontja” a boszorkányper, majd az égetés lesz.

 

8. Tatai Patara 2015. május 22-23-24 / Tatai Vár és környéke. Jegyár: 1200 forint (péteken ingyenes) A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít. Tata kártyával a fesztiváljegyek 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg, a kártya felmutatása mellett.

 

Gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes. Akadálymentesített belépési lehetőséget is biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak. További információk és a részletes program: www.tataipatara.hu        Péntek Sándor

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió