A Dinga-ikrek hatalmas sikere

 
16 éves Dinga-ikrek, Kata és Anna. Róluk tudni kell, hogy kiváló párbajtőrözők, az OMS-Tata Iron Trade VSE kiválóságai, akik már sok dicsőséget szereztek a városnak, és lakóhelyüknek, Vértesszőlősnek egyaránt. (2014.10.18.)

A csehországi Celadnában véget ért az idei Western lovasverseny-sorozat. Nagyszerű eredményeket értek el a 16 éves Dinga-ikrek, Kata és Anna. Róluk tudni kell, hogy kiváló párbajtőrözők, az OMS-Tata Iron Trade VSE kiválóságai, akik már sok dicsőséget szereztek a városnak, és lakóhelyüknek, Vértesszőlősnek egyaránt. (2014.10.18.)

 

Celadnában, az Európa Kupán Kata 3. lett, Anna 5., mindketten ragyogó időt futottak derék lovaikkal. És akkor még az országok közötti összesített eredmény alapján, mint a magyar válogatott tagjai, bronzérmet szereztek.

Mégis, hogyan kerültek kapcsolatba az ikrek a western lovaglással? Tóth Kata, az édesanya, aki a legjobbak közé tartozik a nemzetközi mezőnyben, hamarosan Kínában utazik, ugyanis ott rendezik meg a Barrel Racing világbajnokságot, és Sanghajban a magyar színeket harmad magával ő képviseli. Ráadásul Tóth Katát választották meg a mieink csapatkapitányának.

–   Gyermekeim már kis korukban megszerették a lovakat, és egyre szebben fejlődtek. Nem véletlen, hogy ma már korosztályukban a nemzetközi élmezőnyben vannak. A párbajtőrözésnek sem megy kárára a westernezés, mivel az nyári sport, a vívós viadalok pedig inkább tavasszal és ősszel vannak. Szeretik ezt a kettőséget, sokoldalú fiatalok, akik a művészeti életben is megállják a helyüket – mutatta be lányait Tóth Kata.

Kata és Anna az Árpád Gimnázium 10. évfolyamos hallgatói, akik a tanulásban is jeleskednek. Kata például az idén átvehette Magyarország jó tanulója, jó sportolója címet Balog Zoltán minisztertől.


– A hazai évadot kizárólag egymás ellenfeleként küzdöttük végig, és hol Kata, hol én győztem a hordókerülés kategóriában. Kata idén felvett egy új versenyszámot, a szlalomot, ebben már tavaly, egy kölcsön lóval az Európa Kupán ezüstérmet szerzett – szólt hozzá Anna.

– A lovak szeretetét, annak élményét, a western iránti elkötelezettséget kilenc évvel ezelőtt édesanyánktól örököltük. Azt mondják sokat vállalunk, de ez nekünk nem teher. A vívás, a lovaglás és a tanulás jól megfér egymás mellett – vette át a szót Kata, aki testvérével együtt már rengeteg nívós trófeát begyűjtött.

– Leírhatatlan érzés édesanyaként a pálya széléről a két gyerekért izgulni, akik nem csupán ikrek, de azonos versenyszámokban ellenfelek is. Számomra eredményeik a legfontosabbak, ezért is tölt el óriási büszkeséggel, hogy utat mutathatok nekik. Fontosnak tartom, hogy tudják, ebben a sportban egyetlen percig sem számít a kor, kizárólag az elhivatottság. 41 évesen, két csodálatos lány édesanyjaként vehetek részt a kínai vébén. Szeretnék nekik is örömet szerezni – mondta Tóth Kata.

Aki még nagyon büszke unokáira, Dinga László, aki mostanáig, nyolc éven át volt a tatai képviselő-testület tagja. Imádja az ikreket, akik a nagypapát szintén nagyra becsülik. Az egykori iskolaigazgató mindig arra tanította unokáit, hogy legyenek eltökéltek, lelkileg erősek és céltudatosak. Így történt. Lassan jönnek a vívóversenyek, ott is sok sikerre számíthatnak.

 

A western lovaglás lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az előírt manőversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz a helyes testtartás mellett. Több kategóriája is van.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió