Kick-box: Három a magyar igazság

 
 Az ausztriai Villachban rendezték meg az idei kick-box világbajnokság light-contact, low-kick és K1 szabályrendszerben. A megyei versenyzők kiválóan szerepeltek. (2009.11.23.)

Az ausztriai Villachban rendezték meg az idei kick-box világbajnokság light-contact, low-kick és K1 szabályrendszerben. A megyei versenyzők kiválóan szerepeltek. (2009.11.23.)

 

A magyar válogatott szállodája egy festői településen, a várostól pár kilométerre lévő Ossiachban volt, ami ideális körülményeket biztosított a versenyzők számára ahhoz, hogy a küzdelmekre koncentrálhassanak.
Az első nap végén vegyes érzelmekkel és eredményekkel tértek nyugovóra versenyzőink. Light-contact szabályrendszerben öt, K1-ben pedig egy Komárom-Esztergom megyei versenyző méretetett meg.
Light-contactban a férfiaknál az első mérkőzésen -84 kg-ban Novák Jenő (Esztergomi KBSE) egyhangú pontozással vereséget szenvedett az orosz Denis Martsevitchtől, így sajnos nem jutott a 8 közé.
Ezután a -63 kg súlycsoportban Hirsch Viktor (Zoltek SE) az első két menetben mindegyik bírónál végig vezetett, majd mindenki számára érthetetlen módon az utolsó 1 percben leblokkolt és elvesztette a mérkőzést.
Az Esztergomi KBSE versenyzője, Molnár Szabolcs (-89 kg) 16 között a kanadai Benard Perssommal küzdött és jó teljesítménnyel 3:0 győzelmet aratott.

A továbbjutás után sajnos egy újabb rutinos és eredményes válogatott tagtól is búcsúzni kellett. Krempf Réka (-50 kg, EKBSE) az elődöntőbe jutásért 3:0 vereséget szenvedett a nagyon kellemetlen stílusú és súlycsoportjában kiugróan magas ír Sinead Beasleytől. Réka a tőle megszokott megfontoltsággal kezdett, de az ír lány a második menet közepén az addig kiegyenlített meccsen átvette a vezetést, melyet a végéig biztosan meg is őrzött.

A Zoltek SE versenyzője, Fenyvesi Márta (-70 kg) az első nap legkiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtotta. Ellentmondást nem tűrően 3:0 győzelmet aratott a dél-afrikai Juanita Volschenk felett.
A nap utolsó mérkőzésén, K1 szabályrendszerben a tatabányai Busai Gergely (-81 kg) védte meg a mundér becsületét. A cseh Ivo Zednicekkel szemben látványos és magabiztos munkával 3:0 pontozásos győzelmet aratott és a 8 között folytathatja a küzdelmet.
 
A második versenynapon az Esztergomi KBSE versenyzője Molnár Mónika (-55 kg) mérkőzése nyitotta a küzdelmeket. A negyeddöntőben az élvezhetetlen és látványtalan stílusú ír Christina McMahon ellen kicsit idegesen kezdett, de végig kezében tartotta az irányítást és 3:0 győzelmet aratott. A délután folyamán pedig már a döntőbe jutásért Petra Zolnirral került szembe. A mérkőzés első két menetében a szlovén lány irányított, majd a harmadikban magára talált Mónika, de sajnos már későn. Ezzel megszületett az első érmes végeredmény, az első bronzérem.
Fenyvesi Márta (-70 kg) már biztos érmesként lépett a pástra a svájci Kistler Anais ellen. Márti az előző napi magabiztos teljesítményt folytatva, fölényes 3:0 győzelmet aratott és jutott tovább a vasárnapi döntőbe.
A férfiaknál még versenyben lévő Molnár Szabolcs (EKBSE), az előző napi jó kezdés után, a második körben visszafogott teljesítményt nyújtott és egyhangú pontozással vereséget szenvedett a címvédő világ- és Európa-bajnok orosz Ildar Gabbasovtól.
Az ragyogó teljesítményt nyújtó Busai Gergely (-81 kg) tovább remekelt és a harmadik menetben egy hatalmas kiütéssel nyerte a küzdelmet a bosnyák Mesud Selimoviccal szemben.
 
A harmadik napon csupán 1 ringes versenyzőnk Busai Gergely (-81 kg) lépett a kötelek közé, bár ezek a bizonyos kötelek pestiesen szólva – nem bírták a gyűrődést. A harmadik menet közepéig a teljesen kiegyenlített mérkőzést félbe kellett szakítani, mivel a két versenyző egy összeölelkezésnél úgy nekidőlt a köteleknek, hogy ki is esett a ringből és a felső kötél elszakadt. Ekkor közel 10 perces ring szerelés következett, miközben mindenki azon aggódott, hogy Gergely izmai nagyon kihűlnek a várakozás alatt. Azonban a kényszerszünet után parádés végjátékot láthattak a ring körül állók és a lelátón hangosan drukkoló szurkolók. Gergely az utolsó 1 percben maximális összpontosítással és nagyszerű bunyóval 2:1 győzelmet aratott az észt Aleksandr Bernjakov felett.
 
A VB zárónapján 2 versenyben maradt megyei sportolónknak – Fenyvesi Mártának és Busai Gergelynek – szurkolhatunk, hogy a döntő után a legfényesebb éremmel térhessenek haza.
Úgy tűnt, hogy a horvátok nagyon felkészültek a magyar lányból, és a megerősödött Ana Znaor azzal a taktikával győzte le Mártit, amire ő készült. A nyergesi lány így is büszkén térhet haza az ezüstéremmel.
A következő megyei érdekeltségű döntőre a ringben került sor. Busai Gergely nagyszerűen helyt állt, mindent megtett, de most a belorusz Pavel Turuk jobb volt és 3:0 győzelmet aratott. A tatabányai fiú szintén a dobogó második fokára állhatott fel.
Zrínyi Miklós szövetségi kapitány a verseny végeztével elmondta, hogy az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb nemzetközi eseménye volt ez a világbajnokság. Az előzetes várakozásoknak megfelelően sok kiváló versenyző volt, amint azt az éremtábla is mutatja, hisz light-contactban a 15 súlycsoportban 8 ország versenyzője szerzett világbajnoki címet. Ennek ellenére illetve emellett még tartjuk a helyünk, amit az is igazol, hogy összesítésben az éremtáblázat második helyén végzett a magyar light-contact válogatott, akiket csupán egy aranyéremmel előztek meg az oroszok.
A megyei sportolók eredményessége látszólag elmaradt a megszokottakhoz képest, ám a mögöttes teljesítményt figyelembe véve azt mondom – szerencsésebb sorsolással bármelyikük végezhetett volna érmes helyen.
Összesen 9 medállal tért haza a magyar válogatott. Három a magyar igazság – három bronz, három ezüst, három arany! Három Komárom-Esztergom megyei érem!
 
 
Hartyányi Nikoletta
 
 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió