Edzőtáborban a jövő reménységei

 
 A Komárom-Esztergom Megyei Kick-box szövetség ebben az évben is két edzőtábort rendezett a második féléves versenyidőszakhoz szükséges fizikai képességek megszerzéséhez, fejlesztéséhez.
A Komárom-Esztergom Megyei Kick-box Szövetség Zrínyi Miklós mesteredző vezetésével edzőtábort tartott a megyei klubok utánpótlás korú versenyzői számára. (2010.10.18.)
 
A táborban a fiatalok két csoportban végezték a felkészülést. Az egyik csoportban, a szeptemberben, Belgrádban megrendezésre kerülő utánpótlás világbajnokságon indulási jogot kiharcoló versenyzők készültek a nagy megmérettetésre. A szerb fővárosban megyénket 4 versenyző – Ébelle Fruzsina (EKBSE), Quintz Norbert (Dorog ESE), Szabó Tamás (EKBSE) és Szabó Z. Dominik (Zoltek SE) – képviselheti. A részvételi jogot megszerezte még Esztergomból Keserű Jordána és Gózon Ádám is, de sajnos az anyagi keretünk csak kisebb létszámú csoport indulását teszi lehetővé.
A másik csoportban a feltörekvő lelkes ifjak feladata a technikák minél mélyebb elsajátítása és a megfelelő kondíció megszerzése volt a második féléves versenyszezonra. A legnagyobb létszámú csoport az Esztergomi KBSE utánpótlás csapata volt, akik közül edzőjük, Olasz Attila mellett 10 fő vett részt az eseményen. Név szerint: Balogh Kevin, Balogh Krisztián, Besír Ádám, Jánosi Máté, Kajtár Bence, Reményi Mihály Bendegúz, Sulyok Roland, Újpesti Krisztián, Vígváry Viktor és Vörös Sándor.
A többiek Nyergesújfaluról, Dorogról, Budapestről és Szegedről érkeztek.
A gyerekek a reggeli futóedzés után, délelőtt box, délután kick-box edzéseken fejlesztették képességeiket. Persze a kemény munka mellett jutott idő a játékra, csapatépítésre és némi pihenésre is.
Megkértük Zrínyi Miklóst, hogy pár mondatban értékelje a tábort és a versenyzők teljesítményét: - az elmúlt évek hagyományaitól kissé eltérően ebben a táborban egy kicsit másként dolgoztunk. A nagyobb létszámú csoport edzéseit elsősorban Olasz Attila irányította, időnként Hirsch Viktor és Szántó Sándor és Olasz- Hartyányi Nikoletta is besegített a munkában. Úgy gondolom, hogy nem csak a versenyzői utánpótlással kell foglalkoznom, hanem az edzőivel is, hiszen kell a frissítés ebben a tevékenységben is. Azt hiszem jó ötlet volt rájuk bízni az edzéseket, hiszen a gyerekek rengeteget fejlődtek a tábor ideje alatt. A reggeli futóedzéseken időben is mérhető volt a javulás, a technikai és küzdelmi fejlődést pedig remélhetőleg a versenyek igazolni fogják!
A legnépesebb létszámban résztvevő csapat edzője, Olasz Attila úgy véli;
- Akik részt vettek a 9 napos edzőtáborban nagyon sokat fejlődhettek és fejlődtek is. Volt, akinek ez volt az első szülőktől távol töltött néhány nap, így nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is edződtek a gyerekek, ami nagyon fontos ebben a korban, hogy jó versenyzők és eredményes sportolók legyenek.
 
Olasz Attila és Olasz-Hartyányi Nikoletta
 
Edzőtáboron túl- versenyeken innen
A Komárom-Esztergom Megyei Kick-box szövetség ebben az évben is két edzőtábort rendezett a második féléves versenyidőszakhoz szükséges fizikai képességek megszerzéséhez, fejlesztéséhez.
Az elsőt a tavalyi évhez hasonlóan idén is a Szombathely melletti, Vép városában szervezte Zrínyi Miklós a szövetség elnöke. A mezőgazdasági szakközépiskola és kollégiuma ideális környezet, hiszen minden adott egy helyen. Kényelmes szállás, edzőterem, futópálya, gyönyörű park, friss levegő és kiváló atmoszféra.
A tavalyi évhez hasonlóan, most is az ország több részéből érkeztek a harcosok. A hazai versenyzőkön kívül Ausztria, Ukrajna és Szlovákia is képviseltette magát. A magyar felnőtt és utánpótlás válogatott kerettagok mellett Ausztria bajnokai, a többszörös VB és EB érmesek, Nicole Trimmel és a magyar származású Bertalan Levente, valamint az ukrán válogatott EB és VB bronzérmes tagja, Artem Noszkov is a vas megyei településen edzőtáborozott.
A tábor fő feladata az alapozás, felkészülés a második féléves versenyszezonra, a fizikai képességek – ezen belül elsősorban a küzdelmi állóképesség, az erő-állóképesség és a gyorserő fokozása – és , mint mindig a technikák csiszolása.
Zrínyi Miklós mesteredzőt, a csapat vezetőjét kérdeztük a tábori munkáról:
- A korábbi évekhez hasonlóan a reggeli futóedzéssel alapoztuk meg a napi jó hangulatot, majd a délelőtti box edzés és a nap végén a kickbox edzés gondoskodott a „kellemes” éjszakai pihenésről. Az idei tábor elsősorban a küzdelemi állóképesség „jegyében” telt el. Az elmúlt időszakban még nem volt ennyi alkalom a bunyókra, ugyanis most egy rendkívül kiegyensúlyozott, erős mezőny vett részt a felkészülésben. A jelenlegi light-contact válogatott szinte minden tagja részt vett a táborozáson. Nem lesz könnyű dolgunk, ugyanis egy szűkített kerettel tudunk csak részt venni az októberi, Bakuban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon.
- A külföldiek nagyon könnyen és jól beilleszkedtek a csapatba. Habár látszik az iskolák közötti különbség, de sikerült gyorsan felvenniük az edzések ritmusát. Az is látszik, persze nem csak a külföldről érkezetteknél, hogy ki az, aki már tavaly is részt vett az edzőtáborban. Náluk már kevesebbet kellett a technikai hiányosságokkal foglalkozni. Szerencsénkre ebben az évben még jobbak a feltételek, hiszen az esztergomi, nyergesújfalui és szombathelyi klubok jóvoltából az edzőterem teljes felületén tatami van, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat.
És most halljuk a versenyzőket:
- Bár minden évben ezt mondjuk,de szerintem keményebb volt az idei tábor, mint az eddigiek. Más volt a felépítése is, ebben az évben a küzdelmeké volt a főszerep és izomlázban sem volt hiány. Jó hangulatban telt a tábor, de idén is megnyertük a kánikulát. Számítottunk egy- két játékra,de nem jött össze. - nyilatkozta Molnár Mónika.
Artem nem titkoltan azért is érkezett a magyar edzőtáborba, hogy az ötszörös világbajnok Dancsó Zoltánnal edzhessen együtt.
- Az edzőm, Andrij Nyikulin már régebben is mondta nekem, hogy számára mindig is példaértékű volt a magyar kick-box iskola, különösen a lábtechnikák miatt. Nálunk sajnos nincsenek nyári edzőtáborok, így ez a tábor kiváló lehetőség számomra, hogy fizikálisan és mentálisan egyaránt felkészüljek. Nagyon tetszik a miénktől eltérő edzésmódszer, hogy sokféle képességű és stílusú versenyzővel dolgozhatok együtt. Ráadásul az edzéseken kívül is remekül megtaláltuk a közös hangot, nagyon barátságos és vendégszerető a társaság.
Dancsó „Kicsi” Zoltán nevét számos Európa- és világbajnoki cím fémjelzi. Adja magát tehát a kérdés, hogy ezek után még mi motiválja, hogy végigcsináljon egy ilyen rendkívül kimerítő és izzasztó edzőtábort.
- Több dologról szól ez, – mondja Kicsi. – Mivel ma Magyarországon ezt a sportágat anyagilag és olykor még erkölcsileg sem igazán díjazzák, így akár mondhatnám, hogy szinte semmi jelentősége sincs annak, hogy valaki négyszeres vagy ötszörös Európa- és világbajnok. És mégis fontos, mert végigcsinálom önmagamért, és hogy idén Bakuban megszerezzem ötödik Európa-bajnoki címemet. Itt vagyok a társaság miatt, hiszen azokkal az emberekkel edzhetek együtt, akik egyben a barátaim. És végül, de nem utolsó sorban azért, hogy átadhassuk a sok év alatt megszerzett tudást és tapasztalatot, példát mutassunk az utánunk jövőknek és a tanítványainknak is, hogy saját szemükkel lássák, hogy az eredmények nem pottyannak az ember ölébe, hanem keményen meg kell érte dolgozni.
 
                                    Olasz-Hartyányi Nikoletta
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió