Pánovics: A megoldást az utánpótlásképzés rejti

 
Pánovics Lajos neve sokaknak ismerősen cseng. A TBSC egykori játékosával beszélgettünk az osztrák kupa-elődöntő előtt. Szó esett a magyar és az osztrák kézilabdáról és Joachim Deckarmról is, akivel Pánovics sajnálatosan ütközött Tatabányán, és a kiváló kézilabdás azóta tolószékbe készszerült. (2018.03.03)

Pánovics Lajos
- Mivel foglalkozik jelenleg?
- Jelenleg az Union St. Pölten női csapaténak vagyok a vezetőedzője. Az osztrák első osztályban szereplünk. Ma este játszunk a kupadöntőért az UHC Eggenburg csapatával. Az idei szezonban vettem át a csapatot. Nagyon fiatalok vagyunk, négy rutinos játékos is visszavonult a tavalyi csapatból. A vezetők engem kerestek meg, mivel az előző egyesületemnél két korosztályban is megnyertük az országos bajnokságot. A csapat 12 pontot gyűjtött a bajnokságban eddig, annyit amennyit a tavalyi szezonban összesen.

 
- Régóta Ausztriában dolgozik. Hogy látja az osztrák kézilabdát?
- Az osztrák kézilabda jó úton halad, folyamatosan fejlődik. 2010 óta jobb eredményeket is érnek el. A férfi csapat stabil szereplője lett a nagy tornáknak. Egyre több fiatal játszik a német Bundesligában. Ott van például Nikola Bylik, aki ilyen fiatalon a THW Kielben is meghatározó játékos. Jelenleg több osztrák játékos játszik a Bundesligában, mint magyar. Mivel ez a világ legerősebb bajnoksága, így a fejlődésük garantált.

 
- Mi a véleménye a magyar kézilabdáról? És Ön szerint mi a megoldás hogy a magyar kézlabda újra sikeres legyen?
- A mai magyar kézilabda magas színvonalú. Viszont a sok légiós elveszi a helyet a sok fiataltól. Mivel nincsenek játékban ezért nem is tudnak úgy fejlődni. Szerintem a megoldás az utánpótlás képzésben rejlik. Minél több magasan kvalifikált és hozzáértő utánpótlás edzőre van szükség és minél több meccset kell játszania a gyerekeknek, hiszen mérkőzés szituációban lehet a legjobban gyakorolni. szóval a megoldás nem pénz kérdése.


- Az Ön neve hallatán sokaknak egy sajnálatos sérülés jut eszébe. Mennyire befolyásolta ez a pályafutását?
- Persze, hogy befolyásolta nem is kicsit.  Egy szerencsétlen baleset volt. Förtelmesen éreztem magam. De az élet megy tovább. Sikerült túllépnem a történteken, úgy érzem sikeres pályafutás áll mögöttem játékosként és edzőként is. Mindig is büszke személyiség voltam és sokat köszönhetek a barátaimnak is.


- Tartja még a kapcsolatot Joachim Deckarmmal?
- Természetesen, hiszen ez a sajnálatos esemény összekovácsolt minket. Nagyon jó barátságban vagyunk. Legutóbb a születésnapján (január 19,) beszéltünk. Folyamatos kapcsolatban vagyok a környezetében lévő segítőivel is.

Süle Ádám
thejumpshot.com

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió