Hamarosan a Dunáig bringázhatunk

 
Dunaalmás és Szomód önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a korábbiakban már elkészült Által-ér völgyi kerékpárút Tata és Dunaalmás közötti szakaszának megépítésére. A kivitelezés megkezdése előtt sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényt tartottak a dunaalmási lovardában. (2014.07.13.)

Dunaalmás és Szomód önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a korábbiakban már elkészült Által-ér völgyi kerékpárút Tata és Dunaalmás közötti szakaszának megépítésére. A kivitelezés megkezdése előtt sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényt tartottak a dunaalmási lovardában. (2014.07.13.)

 

A beruházás várhatóan augusztusban megkezdődik, a projekt befejezésének időpontja 2015 júniusa.

Amit tudni kell a projektről, Tata és Dunaalmás között 9 kilométeres szakasz létesül, amely szomódi területeken keresztül menve köti össze a településeket az Által-ér mentén. A bringás út csatlakozhat majd a Bécs és Budapest között tervezett EuroVelo 6-os kerékpárútra, és ez a nyomvonal fontos összekötő szakasza lesz a Duna-menti kerékpárútnak, valamint a kormány által tervezett Budapest-Balaton útvonalnak. A beruházást közösen végzi Dunaalmás, Szomód és Tata önkormányzata, a 400 millió forintos költséget a települések uniós támogatásként nyerték el.

Czeglédi Zoltán, Dunaalmás polgármestere a projektnyitó rendezvényen ismertette, hogy az Által-ér-völgyi kerékpárút új szakasza a zsilipnél találkozik majd a Duna-parttal. Gyönyörű környezeten halad majd a bringás út, amelynek több funkciója is van. Alkalmas lesz a sportra, a turizmusra, az egészség megőrző programokra, de a munkába járásnak is fontos tényezője lehet. Cellár József, Szomód első embere hasonlóan vélekedett, megerősítve azzal, hogy Szomód már épített egy kerékpárutat a falu és a város határa között.

– A kerékpározás reneszánszát éli, és ne feledjük, hogy a biciklis turizmusnak fontos környezetvédelmi szerepe is van. Ezek az utak lehetőséget adnak a nyugodt családi kirándulásoknak, emellett az árában hozzáférhető sporteszköz jóvoltából az egészségre is nevelő hatása van. A megyénket hamarosan teljesen átszelő Által-ér-völgyi kerékpárút összekapcsol bennünket Tatával, megyénk ékszerdobozával– mondta Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár, aki kiemelte Michl József, Tata polgármestere kiemelkedő szervező munkáját. Kistérségi elnökként mindent megtesz az átfogó kerékpárút megvalósításáért, mely munkában Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere, a megyei sportszövetségek szövetsége elnöke is erős szövetséges és együttműködő, mint az Által-ér-völgyi kerékpárút egykori kiötlője.

– A projekt során megvalósítandó kerékpárútnak nemcsak ez, hanem a Naszály, Almásfüzítő felé haladó másik ága is a már tervezés alatt álló EuroVelo 6-os nemzetközi, hosszú távú túrakerékpárútra való csatlakozást biztosítja. Reményeink szerint a beruházás eredményeként a régióban jelentősen növekszik majd a hazai és külföldi kerékpáros turisták száma, mely a helyi turisztikai ágazat bevételeit és az itt eltöltött vendégéjszakák számát fogja növelni, továbbá a helyi lakosok is gyorsan és biztonságosan közlekedhetnek majd kerékpárral az érintett települések között – hangsúlyozta Michl József.

A polgármester hosszú távú tervekről is beszélt. Ahogy mondta: megyénk már most országos minta a települések kerékpáros összeköttetésének a területén. Hangsúlyozta, jó lenne, ha az oktatásban is kiemelt szerepet kapna a kerékpározás. Mintának hozta fel a tatai Kőkúti-iskolát, amely negyven bringát kapott a szülők és vállalkozók adakozása révén. Így aztán egy teljes osztály elindulhat kerékpáros túrára (akinek nincs bringája, most már az sem búslakodhat), mint ahogy ezt tették már az utóbbi években is.

Tatán egyébként a Fényes fasori kerékpárúttól kezdődik az új bringás szakasz.

Sokan felszólaltak még a projektnyitón, többek között elhangzott, hogy a kerékpárút Tatabánya-Tata szakaszán hihetetlen nagy a biciklis forgalom. A Horváthy Lóránt által óvatosan jósolt számot jóval meghaladja.

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió