Ez bringás út, nem közút

 
2013 végén adták át Tatát Tatbányával összekötő Által-ér völgyi kerékpárutat, amelyen a 2014. évi tavasz beálltával már rengetegen használnak. Azóta egyre nő a használók tábora. Vannak azonban olyanok is, akik ártanak ennek a remek létesítménynek. (2014.12.17.)

Ezen a kerékpárúton bringával, de van, aki oda-vissza futva teszi meg a 14 kilométeres távot. Tehetik a futók, mert kiváló az út bitumenje, amely nem okoz boka és térd ízületi fájdalmakat a penzum teljesítése után. Nagy sláger ez a kerékpárút, amely pályázati úton, 14 éves „küzdelem után” valósult meg. Horváthy Lóránt, a tatai önkormányzat pénzügyi és városfejlesztési bizottságának az elnöke, a megyei sportszövetségi szövetségek elnöke, a bringás út kiötlője, egyben gesztora nagyon örül az út sikerének, ám vannak olyan deviáns jelenségek, amelyek miatt joggal bosszankodik.

– Sajnos, vannak, akik nem igazán örülnek a kerékpárútnak, és már több rongálást tapasztaltunk a bicikliút több szakaszán. Tatánál, a Kicskacsás- és a Nagykacsás-tó közötti dupla ívben, de a tatabányai szakaszon, a Lapatári-malom környékén is – ismertette a felháborító történteket Horváthy Lóránt. – Nem értem az emberek viselkedését, miért élvezik, ha valamit tönkre tehetnek.

Most viszont újabb nem kívánatos eseményt vett fel egy sportbarát. Kisbusz haladt a bringás úton, és ez megengedhetetlen. Ezt támasztja alá Molnár László, a kivitelezés műszaki ellenőre, aki annak idején elmondta, hogy ez a kerékpáros út kimondottan a bringásoknak készült. A lágy, rugalmas, különleges bitumenre nem szabad ráhajtani tehergépjárművekkel, mert az súlyos károkat okozhat.

Egyetlen kivétel van: árvízvédelmi megfontolásokból, pontosabban a védelmi szempontok miatt térhet rá erre a nagyszerű, puha és rugalmas útra nehézjármű. Komoly büntetésekre számíthatnak a szabályt megszegők.

                                                                                                                                                              Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió