Bringás központ lett az ifjúsági tábor

 
Mióta elkészült az Által-ér-völgyi kerékpárút, szinte bringás „őrület” lett úrrá Tata és térségében. Sorra épültek és épülnek a kerékpáros utak, valamint a kényelmet biztosító kiszolgáló helységek. (2014.09.25.)

Mióta elkészült az Által-ér-völgyi kerékpárút, szinte bringás „őrület” lett úrrá Tata és térségében. Sorra épültek és épülnek a kerékpáros utak, valamint a kényelmet biztosító kiszolgáló helységek. (2014.09.25.)


 

Tatán, az Esély Budapest Alapítvány ifjúsági tábora (az egykori KISZ-tábor) a Környezet és Energia Operatív Program által kiírt, nyertes pályázatának köszönhetően a 20 férőhelyes kerékpártárolón túl, kimondottan a bringások számára létesítettek impozáns öltözőt zuhanyzóval és illemhellyel együtt. Mellette még tíz kerékpárt is vásárolni tudtak, amelyeket ki lehet kölcsönözni a jövőben.

Az ünnepélyes megnyitón Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere, a megyei sportszövetségek szövetsége elnöke örömét fejezte ki, hogy tovább bővült a kerékpárosokat kiszolgáló létesítmények száma.

– Több mint 14 éve született meg a gondolat bennünk, hogy legyen Által-ér völgyi kerékpárút. Hosszú évek után, tavaly az év végén vált valóra az álom, és azóta egyre több bringás út épül, kiszolgáló egységekkel együtt. Hamarosan az egész megyét összekötő, a Dunáig terjedő úthálózat alakulhat ki. A kerékpározás az egészségmegőrzésben fontos szerepet játszik, nem beszélve arról, hogy környezetkímélő is – emelte ki beszédében Horváthy Lóránt, az Által-ér-völgyi kerékpárút kiötlője, egyben gesztora.

Az ifjúsági tábor többszintes főépületében van az Eötvös-gimnázium kollégiuma, amely mintegy 170 középiskolásnak nyújt „otthont”. Egyébként az Öreg tó partjától 100 méterre fekvő, öt hektáros természetvédelmi területen mintegy 800 fő egyidejű elhelyezésére van lehetőség. Nagyon népszerű ez a tábor, ahol a tavasztól őszig szinte mindig telt ház van. Most újabb lehetőséggel bővült a tárház, az itt üdülők, pihenők kerékpározhatnak majd a városban és az Öreg-tó körül.

Kutassy György, az alapítvány elnöke arról is beszélt, hogy a tábor épületeinek felújításai is folyamatban vannak, de még sok a tenni való, még sok pályázati pénzekre van szükségük. Az elnök a kerékpározást nagyon kedveli, ha teheti, bringával jár munkába, de sokat túrázik is a kétkerekű alkalmatossággal.

Nagy ünnepséget tartottak a táborban az átadás napján. Volt többek között környezettudatos viselkedésformák ismertetése, közlekedéssel kapcsolatos programok, különböző versenyek, a nap zárásaként pedig koncert.

Nagy Katalin, a projekt szakmai vezetője, miután kipróbálták az egyenként nyolcvanezer forintba kerülő kerékpárokat, elmondta, hogy a mostani rendezvény folytatásaként október 11-én újabb bringás napot tartanak, Az egész napos eseményen a környezettudatosság jegyében lesz kerékpáros felvonulás, számos érdekes előadás, akadályversenyek és hab a tortán: Király Viktor koncert várja este az érdeklődőket.

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió