Peking 2008: Arany-, ezüst- és bronzérem

 
A pénteki nap jól sikerült a magyar kajak-kenusoknak. Vajda olimpiai aranya mellé még egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtöttek a mieink. További eredményeink. (2008.08.22.)

Peking 2008: Arany-, ezüst- és bronzérem

 A pénteki nap jól sikerült a magyar kajak-kenusoknak. Vajda olimpiai aranya mellé még egy ezüstöt és egy bronzot is begyűjtöttek a mieink. További eredményeink. (2008.08.22.)
 
FÉRFI K–4 1000 M – ÚJABB ÖTÖDIK HELY

Ebben a számban az elmúlt két olimpián a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta négyes nyert, de közülük már csak Vereckei Ákos ül a hajóban. A hazai válogató és pótválogató, majd végül egy sajátos „szétlövés” után olyan magyar négyes ült össze, amely világversenyen még sohasem szerepelt együtt, így a Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor összetételű csapattal szemben nem támaszthattunk túlzott elvárásokat.

 FÉRFI C–2 1000 M – HARMADIK A KOZMANN, KISS PÁROS

 „Nagyon boldog vagyok, gyönyörű ez a bronzérem. Az motoszkált bennem, hogy lehet, ez lesz életem utolsó futama, és nagyon azt akartam, hogy ez jól sikerüljön!” – mondta a futam után még lihegve a Magyar Rádió munkatársának Kozmann György. "A szokásos taktikát követtük, vagyis az alapján mentünk, amit szerdán már egyszer megcsináltunk. Folytatom a kenuzást, de adok egy más lökést az életemnek" – tette még hozzá a rutinos klasszis.

Ez az a szám, amely előtt hatalmas esélylatolgatásba kezdhetnénk, felsorolva az elmúlt évek világversenyeinek magyar szempontból kiváló eredményeit. Ezt is tennénk, ha július 15-én, egy borongós nyári napon a csepeli kajaktelepen nem történik az, ami történt Kolonics Gyurival… Így csak annyit mondhatunk: a szám toronymagas esélyese a címvédő német Christian Gille, Tomasz Wylenzek páros volt, mi pedig nagyon szurkoltunk a Kozmann György, Kiss Tamás kettősnek.

 FÉRFI K–2 1000 M – KAMMERER ZOLTÁNÉK ÖTÖDIKEK

A férfi K–2 1000 méteren Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor képviselte a magyar színeket. Az 500-on és 1000-en is induló párosnak a hosszabbik táv az erősebbik száma, hiszen 1000-en 2005-ben, Zágrábban és 2006-ban, Szegeden is világbajnokok lettek. Legnagyobb ellenfelüknek a 2007-es duisburgi vb-t megnyerő francia Philippe Colin, Cyrille Carre párost jósoltuk, de végül kissé váratnaul a németek lettek az olimpiai bajnokok. Kameráék nagyon jól rajtoltak, rögtön az indulás után élre álltak, és óriási tempót diktáltak, de jöttek a németek! Jöttek a németek, s végül jócskán lehagyták Kammereréket, akik a túl erős kezdés után csak ötödikek lettek.

 NŐI K–4 1000 M – KOVÁCS KATIÉK EZÜSTÉRMESEK

Vajda Attila aranyérme után következtek Kovács Katiék, akik arra készültek, hogy 1992 után újra legyőzzék az azóta olimpián verhetetlen német négyest. A mieink Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa, összetételben lapátoltak, míg a német hajót Fanny Fischer, Nicole Reinhardt, Katrin Wagner-Augustin és Conny Wassmuth alkotta. Hatalmas lendülettel kezdtek a németek, és rögtön a rajt után közel egy hajónyi előnyre tettek szert, amelyet már nem is sikerült lefaragnunk. A németek olimpiai bajnokok lettek, Kovács Katiék pedig ezüstérmesek.

Kovács: nem hoztuk ki magunkból a maximumot„Csalódott vagyok! Igazából azt éreztem, hogy nem tudtuk megcsinálni azt a pályát, ami bennünk van, és így nagyon rossz kiszállni a hajóból" – mondta Kovács Katalin letörten a Magyar Rádió munkatársának nem sokkal a futam után.

 C–1 1000 M – VAJDA ATTILA OLIMPIAI BAJNOK!

Vajda: "Fantasztikus, köszönöm, Koló!"

"Bajnok vagyok!" – kiáltott fel Vajda Attila, miután a kenu egyes megnyerése után kiszállt a hajóból. "Úgy jöttem ki, hogy nyerni akarok, és köszönöm egy embernek, aki nem lehetett itt, de fentről figyelt engem s az egész csapatot. Köszönöm, Koló!" – nyilatkozott Vajda. "Nagyon sok erőt adott a küzdeni akaráshoz; rettentő nehéz volt az egész verseny, de ő végig velem volt, s az utolsó ötvenen már nem is kellett, hogy velem legyen." Vajda hozzátette, nem gondolta volna, hogy ő szerzi a magyar küldöttség első aranyát. "Arra gondoltam, hogy a kajakosok, kenusok között én leszek az első. Az volt a lényeg, hogy a táv elején az elsőkkel menjek, s a végét meg tudjam nyomni. Ehhez nincs mit hozzátenni, fantasztikus érzés, csak így tovább!" (MTI)

 K–1 1000 M – BENKŐ ZOLTÁN KILENCEDIK

A nap első fináléjában a kanadai Van Koeverden és a brit Brabants rajtolt a legjobban, és a brit világbajnok féltávnál már majd egy hajóval vezetett. Bár a címvédő norvég Eirik Veras Larsen megpróbált tapadni rá, végül nem tudta beérni, miközben Van Koeverden teljesen lemaradt, így Brabants lett az olimpiai bajnok, míg Benkő Zoltán csak a 9. helyen ért célba.

A DÖNTŐK SZÁMONKÉNTI RÉSZLETES EREDMÉNYEI (KLIKK!)

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió