Kézilabda-bajnokság Bokodon

 
Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségénél elnevezésű projekt következő állomása Bokodon volt, ahol háromfordulós kézilabdatornát rendeztek Szöllősi Miklós és Babicz Pál szervezése mellett.


Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségénél elnevezésű projekt következő állomása Bokodon volt, ahol háromfordulós kézilabdatornát rendeztek Szöllősi Miklós és Babicz Pál szervezése mellett.

 

A bajnokság értékelése

A bajnokság tevékenység típusai közül a kosárlabda bajnokságot választottuk és bonyolítottuk le. A bajnokság küzdelmei Bokod település tornacsarnokában zajlottak, négy női csapat részvételével. A tervezett bajnoki fordulók és a csapat tagjai a mellékelt formanyomtatványokon olvashatóak. 


                                                                                      


Milyen pozitív hatása volt a bajnokságnak, a testmozgásnak? A településen élő, sporttal kapcsolatban nem lévő embernek a rendszeres testedzés nyújthatja az egyetlen lehetőséget a szervezet számára biológiai szükségletet jelentő mozgás elvégzésére. Egyre több betegségről, többek között a halálozási okok élén álló szív- és keringési betegségekről derül ki, hogy létrejöttükben a mozgáshiány is szerepet játszik. A sport minden életkorban az egészséges életmód fontos része, és betegségmegelőző hatása mellett egyre több betegség gyógyításában és utókezelésében is értékes eszköz. A stressz talaján kialakult neurózis és egyéb panaszok gyógyításában is fontos szerepet kap a rendszeres testedzés. A fizikai aktivitás jótékony hatása megmutatkozik számos, az életminőséget alapvetően befolyásoló tényezőn is az étvágy javításától kezdve a nyugodt alváson, a kiegyensúlyozott kedélyállapoton át a nagyobb teherbíró képességig. A sport több mint gyógyszer: számos közvetlen gyógyhatással is rendelkezik, de hat az egész emberre. Számos betegség gyógyításában értékes kiegészítője a gyógyszeres és egyéb terápiás eljárásokra. Összefoglalva: a lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programot sikerült megvalósítani, amely nagy hangsúlyt helyezett az energiaegyensúlyra!

A fenti indokok mellett egy olyan vetülete is lett a háromfordulós eseménysorozatnak, hogy a résztvevő személyek – megtalálva a mozgás örömét – nagy része azóta is időközönként sportol, megtalálva ki-ki a „saját sportját és lehetőségét”. Azok a felnőtt emberek – hölgyek –, akik tagjai voltak a csapatoknak, jó példát mutatnak a többi embernek, a mozgás fontossága mellett tudnak érvelni saját sikerük által.

A kosárlabda sportág illetve a bajnokság kiválasztása és lebonyolítása labdajáték révén könnyebben szervezhető, a mozgás mellett igen fontos a közösségépítő szerepe is. Csapatok, közösségek szerveződtek, egymást lelkesítve, segítve, kiegészítve nagyon jó hangulatú eseménysorozatot varázsoltak. A mérkőzések nagyon sportszerűek voltak, természetesen a kosárlabda sportág szabályait valamilyen szinten betartva folytak a mérkőzések. Az induló csapatok közül a kézilabdázók által indított együttes tagjai rendszeresen sportolnak, ez meg is látszott az eredményességükön. A többi csapatban itt-ott akadt egy-egy olyan személy, aki rendszeresen sportol, valamilyen testmozgást végez. A bajnokság 3. fordulójára már kezdtek kiegyenlítődni az erőviszonyok, sokkal szorosabb eredmények születtek, mint az első fordulóban.

                A bajnokság szereplői és eredményei a következők voltak:

1.     csapat: kézilabdázók

2.     csapat: amatőrök

3.     csapat: tanárok

4.     csapat: önkormányzat

 Természetesen minden résztvevő a település lakója, a legtöbbjük a településen is dolgozik.


Eredmények: (2 x 15 perces mérkőzések voltak, 5 perc szünettel)

1.     forduló :                2013. 11. 22.                                       2. forduló:             2013. 11. 30.

tanárok-önkormányzat                    18:12                     amatőrök-önkormányzat    38-22
amatőrök-kézilabdázók                   32:28                     tanárok-kézilabdázók        18-24
kézilabdázók-önkormányzat           36:10                     amatőrök-kézilabdázók      36-40
tanárok-amatőrök                           14:28                     önkormányzat-tanárok        20-22
amatőrök-önkormányzat                 42:8                       amatőrök-tanárok               34-32
tanárok-kézilabdázók                     16:32                     önkorm.-kézilabdázók         22-44
 
          3.  forduló: 2013. 12. 13.                                       Végeredmény:
amatőrök-tanárok                            42-30                     1. kézilabdázók 17 pont      344-218

önkormányzat-kézilabdázók           18-50                       2. amatőrök      16 pont      324-240

önkormányzat-tanárok                     26-28                     3. tanárok        12 pont       202-264

amatőrök-kézilabdázók                   42-44                                     

                                                                                     4. önkormányzat  9 pont      160-308
amatőrök-önkormányzat                  30-22
tanárok-kézilabdázók                       24-46
 

A bajnokság gólkirálya Huszár Tímea (amatőrök) lett 92 ponttal, a bajnokság legjobb játékosa Pánczél Erzsébet (kézilabdázók) lett, a legsportszerűbb csapat az önkormányzat együttese lett.


 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió