Trinacionális szeminárium Trierben

 
Ha azt mondom a Trierben eltöltött hétről, hogy fantasztikus volt, az nem fedné le a teljes igazságot. Mert annál sokkal több volt, sokkal többet adott. (2015.11.11.)

A vasárnap idegenként egymás szemébe néző, ráadásul három különböző országból érkező résztvevők- hála az ismerkedő, mozgásos és nyelvi játékoknak-, bővítették metodikai tudásukat és a hét végére összetartó csapattá kovácsolódtak. Nagyszerű együttműködésnek voltunk részesei: programunk a Rheinlad-Pfalzi Tartományi Sportszövetség (LSB RLP) szervezésében, a Német - Francia Jugendwerk (DFJW) és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) támogatásával jött létre.

Nagyon sokat tanultunk a szervezőktől. Legelőször különböző Energizereket, vagyis olyan feladatokat, amelyekkel könnyen felrázhatjuk a szemét még álmosan dörzsölgető társaságot, hogy a nap további részében eredményesebben tudjunk együttműködni. Aztán a hét egyik felén úgynevezett nyelvi animációkon vettünk részt. Ez egy játékos, nyelvtanulási módszer, amely nem csak a résztvevőket, hanem a különböző nyelveket, kultúrákat is közelebb hozza egymáshoz. A játék folytatódott a sportcsarnokban is, ahol megismerkedtünk az ultimate frizbi szabályaival. Kedden egy egész estét szenteltünk az úgynevezett kultúresten a három ország bemutatására: mindenki készült pár feladattal, hozott hazájában ismert ínyencségeket.

A szeminárium során rendhagyó módon ismerkedhettünk meg Trier gyönyörű városával. Megcsodálhattuk a római korból származó műemlékeit, köztük a hatalmas amfiteátrumot, és a város jelképeként emlegetett Porta Nigra-t. Néhány nap elteltével Luxembourgba is ellátogattunk. Itt az Europool nevű nemzetközi együttműködés történetéről és működéséről valamint a Nemzeti Testnevelési- és Sportiskoláról tartott előadást Camille Dahm, az intézmény igazgatója. A délután során pedig idegenvezetőnk megmutatta nekünk a történelmi várost, a szebbnél szebb templomokat, udvarokat.

Ahogy elhagytuk Luxemburg fővárosát, úgy közeledtünk percről percre a hét végéhez. Pénteken nehéz szívvel, de egy hasznos és felejthetetlen hetet a hátunk mögött tudva indultunk haza.

Varga Anita

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió