Húszéves a KEM SZÖSZ

 
Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ), amelyet 1990. október 30-án  alapított 17 sportági szakszövetség. Képünkön, balról: Horváthy Lóránt, Buzánszky Jenő, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Simon Géza és Michl József. (2011.02.03.)  

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ), amelyet 1990. október 30-án  alapított 17 sportági szakszövetség. Képünkön, balról: Horváthy Lóránt, Buzánszky Jenő, Czunyiné dr. Bertalan Judit, Simon Géza és Michl József. (2011.02.03.)

 

Az országban elsőként hoztak létre ilyen jellegű megyei sportszervezetet. Február 3-án Tatabányán, a Megyeházán tartották a szövetség jubileumi ünnepi közgyűlését.

1990. október 30-án dr. Partali László, az akkori Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a megyei sportigazgatóság igazgatója kezdeményezésére az országban elsőként megalakult a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége. A KEM SZÖSZ első elnökének a tatai dr. Henkey Istvánt választották, 1997 óta pedig Horváthy Lóránt a szervezet vezetője.    

 

Horváthy Lóránt, a KEM SZÖSZ elnöke (Tata alpolgármestere) köszöntötte a vendégeket, többek között Czunyiné dr. Bertalan Juditot, megyei kormányhivatal vezetőjét, Michl Józsefet, Tata polgármesterét és Simon Gézát, a megyei közgyűlés alelnökét.

Nagy részében az ünnepi megemlékezésről szólt a közgyűlés. Horváthy Lóránt a 20 éves jubileum jegyében ecsetelte azt a korszakot, amikor az országban elsőként alakult megyei sportszövetség, és ez éppen a KEM SZÖSZ volt.

         Akkor még mi is kerestük az utat, hiszen nem volt követendő példánk, magunk alakítottuk ki az évek során működésünk normáit – emlékezett az elnök. – 2004-ben jött a fordulat éve, amikor megszűnt a megyei sportigazgatóság, így a napi működéssel és a Rajna-pfalzi partnerkapcsolatokkal kapcsolatos teendőket is át kellett vennünk. Fokozatosan erősödtünk, izmosodtunk, közben húszévesek lettünk fejezte be mondókáját Horváthy Lóránt, aki 1997-től a szövetség elnöke, előtte a 1990 október 30-tól a szintén tatai dr. Henkey István vezette a szervezetet.

A KEM SZÖSZ megalakulásának ötletgazdája, dr. Partali László elérzékenyülten beszélt a kezdeti évekről, amikor megyei sportigazgatóként és elnökségi tagként segítette a KEM SZÖSZ munkáját. Dr. Henkey István is szót kért, ő a gyümölcsöző Rajna-pfalzi partnerkapcsolatok jelentőségéről beszélt.

A jubileum alkalmából kitüntetéseket adtak át. A következők érdemelték ki az elismerést. Az egykori megyei sportigazgatók, dr. Partali László Tatabánya), László Ferenc (Tata), Németh Vilmos (Kisbér) és Basky Péter (Tata). Az egykori kiváló sportolóink: Buzánszki Jenő (labdarúgó – Dorog), Földi Imre (súlyemelő – Tatabánya), Kiss Antal atléta – Tatabánya), Rózsavölgyi István (atléta – Tata), Flórián Béla (profi ökölvívó bíró – Tata), Hernádi László (autóversenyző – Tata)

További fotók

FOTÓK A KÖZGYŰLÉSRŐL  I_

FOTÓK A KÖZGYŰLÉSRŐL  II.

FOTÓK A KÖZGYŰLÉSRŐL  III.

 

A KEM SZÖSZ JUBILEUMI KIADVÁNYA

Díszoklevéllel jutalmazták a kimagasló munkát végző, a KEM SZÖSZ-nél húsz esztendeje sportvezetőként dolgozó aktivistáknak.

Díszoklevéllel jutalmazottak

Szövetségi vezetők

Mózes Emil                                           kosárlabda

Katona Géza                                         birkózás

Henkey István dr.                 asztalitenisz

Gyulai Zoltán                        tájékozódási futás

Gráczer József                   fogyatékkal élők    

Szöllősi Miklós                      atlétika

Wéber Tibor                          tenisz                                    

Horváth Zoltán                     természetjárás

Mózer Ferenc                       kézilabda                              

Fojt István                             kézilabda                              

Bognár Imre                          kézilabda                              

Radnai Nándor                     kézilabda                               

Szappanos István                kézilabda

Horváthy Lóránt                   tenisz

Tóth József                          sakk

Kiss István                           sakk

Támogatók, szak- és sportemberek

Szám Józsefné                                                                    

Csicsó Erika                                                                       

Péntek Sándor

Buzánszky Jenő

Földi Imre

Kiss Antal

Rózsahegyi István

Flórián Béla                                                                        

Hernádi László                                                                   

Dr. Partali László

László Ferenc

Németh Vilmos

Basky Péter

Popovics György

Simon Géza

Dr. Péntek Péter

 Posztumusz kitüntetések
 Barkócziné Boda Mária   gazdasági vezető

Braun Csaba                     gépkocsivezető                                  

Kiss Kálmán                      birkózás

Vadócz Miklós                  természetjárás

 

 A KEM-SZÖSZ díszoklevelet érdemelte ki Popovics György (a megyei közgyűlés elnöke, aki betegsége miatt nem vehetett részt a közgyűlésen), dr. Partali László (Tatabánya), Simon Géza (Tata) és dr. Péntek Péter (megyei főjegyző). Posztumusz kitüntetést vehetett át Barkócziné Boda Mária, Braun Csaba, Kiss Kálmán és Vadócz Miklós hozzátartozója.

 A közgyűlést állófogadás követte, amelyen hosszasan beszélgettek a megye sportvezetői. Michl József roppant büszke volt arra, hogy a szövetségben milyen sok tatai végez kimagasló munkát. A sportbarát polgármester elmondta, ez nem véletlen, hiszen Tatán minden második gyerek sportol vagy művészeti oktatásban részesül. Közülük sokan lehetnek részesei a jövő sportvezető generációjának.

   – A megyei teniszszövetség elnökeként vettem részt az alakuló közülésen. Új dolog volt akkoriban, hogy a demokratikus elemek a sportba is beszivárogtak. Már nem felső utasításos döntés volt a tisztségviselők megválasztása. – emlékezett a kezdetekre Horváthy Lóránt.
 

   Horváthy Lóránt a kezdeteket követő ciklusban már elnökségi tag volt,s jelenleg, tizennegyedik esztendeje a KEM SZÖSZ elnöke, így személyesen, a bőrén érezve érzékelhette a változásokat. 

         Részesei lehettünk a Rajna-pfalzi partnerkapcsolat indulásának, kibontakozásának, folyamatos működésének. A legnagyobb kihívást a megyei sportigazgatóság 2004. évi megszűnése jelentette – folytatta Horváthy Lóránt. – Büszkén mondhatom, sikeresen átvettük a kapcsolatok ápolásának nem könnyű feladatait. A sportigazgatóság megszűnése után teljes mértékben szervezetünkre hárult a megyei sportági szakszövetségek munkájának segítése, koordinálása, azok érdekképviselete.  A szőnyeget kihúzták alólunk, de talpra álltunk.  Ebben sokat segített az új megyei közgyűlés, amely lehetőségeihez mérten anyagilag és erkölcsileg is támogatta, támogatja szövetségünket.

 -A KEM SZÖSZ 1990 októberében alakult meg, amikor az első szabad helyhatósági választások voltak az országban. Kiemelt figyelemmel kísértem az akkori sportos eseményeket, és örömmel üdvözöltem ennek a szervezetnek a létrehozását – emelte ki Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. – Komárom-Esztergom megye kulturális öröksége gazdag és sokszínű, amelyre nagyon büszkék lehetünk. Ugyanígy a megye sportmúltjára is.

   A megyei lovasszövetség 1994-ben alakult. A munka oroszlánrészét László Ferenc (ma a megyei diáksport-szövetség elnöke) és Mátyás István végezték.

 –A lovasok között az országban másodikként alakult meg a mi megyei szövetségünk. Akkor még gyerek voltam, de ismerek szinte minden részletet – hangsúlyozta Mátyás László, aki 2010 márciusában vette át a stafétabotot édesapjától, Mátyás Istvántól, akit örökös tiszteletbeli elnöknek választottak.

 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió