Labdarúgás: Hagymási Zoltán Belgiumban

 
 A tatabányai Hagymási Zoltán (képünkön), aki a Közép-dunántúli B-licences Edzőképzés instruktora Belgiumban vett részt négynapos konferencián. A résztvevők között volt Dajka László, az FC Tatabánya másodedzője is. (2008.10.18.)
    A tatabányai Hagymási Zoltán, aki a Közép-dunántúli B-licences Edzőképzés instruktora Belgiumban vett részt négynapos konferencián. A résztvevők között volt Dajka László, az FC Tatabánya másodedzője is. (2008.10.18.)
    A belga labdarúgó-szövetség, mint vendéglátó fogadta három nemzet 11-11 futballedzőjét (Magyarország, Izrael és Montenegró) Brüsszelben, ahol négynapos konferencián vettek részt. A magyar küldöttség vezetőjeként vett részt a nagy jelentőségű eseményen Bicskei Bertalan (egykori szövetségi kapitányunk), aki a Felnőtt képző Intézet Labdarúgó Tanszékének a vezetője. A küldöttség tagja volt Dajka László, az FC Tatabánya edzője (országos A-licences tanfolyamvezető és a Tatabányán élő Hagymási Zoltán, a Közép-dunántúli B-licences edzőképzés instruktora.

 Hagymási Zoltán az Anderlecht stadionja előtt. Itt futballozik válogatottunk erőssége, Juhász Roland

– Az UEFA-program keretében vehettünk részt a továbbképzésen, amelyen rengeteg újdonsággal ismerkedhettünk meg – mesélte Hagymási Zoltán a hazaérkezés után. – Andy Roxbourgh, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) technikai igazgató nyitotta meg a konferenciát, amelyen részt vett még az Anderlecht technikai igazgatója, Jean Kindermans valamint Michel Sablon, a Belga Labdarúgó Szövetség technikai igazgatója. Egyébként ő volt az esemény házigazdája, miután az UEFA-nál az edzőképzésért a felelős szakember. Az eseményen lényegében betekintést nyertünk a belga edzőképzés fortélyaiba, elmentünk a Brüsszel melletti híres akadémiára is, ahol megtekintettük az U17-es korosztály tréningjét, de egy korszerű kapusedzésen is sokat tanulhattunk. Szintén itt a 8-10 évesek edzését tanulmányoztuk, és bizony meglepődtünk az ember közeli, humánus módszerek láttán. A kicsik képzése egy úgynevezett párharcra épül, ami annyit jelent, hogy egymással szemben megmutathatják értékeiket, az edzők nem szólnak bele improvizációs megoldásaikba. A belga trénerek ars poétikája, hogy ebben a korban az örömfoci, az örömjáték domináljon, aztán az idő haladtával majd kiderül, hogy kiből lesz jó futballista.

 Hagymási a belga-spanyol meccsen a brüsszeli Heysel-stadionban

Rengeteg újdonság volt még konferencián. Ezek közül Hagymási Zoltán feltétlenül említésre méltónak találja azt, hogy Belgiumban már megoldották az állami és az UEFA-képzés egyenértékű egymás mellé rendelését. Ez hazánkban még nem valósult meg, de a jelek szerint hamarosan megoldódik a visszás helyzet.

 Dajka László, az FC Tatabánya edzője

Hagymási Zoltánék igen feszített tempójú konferencián vettek részt, ám a kikapcsolódásra is jutott idő. Megtekintették a Belgium-Spanyolország világbajnoki selejtezőt (1-2), amelyet Brüsszelben a Heysel-stadionban játszottak. A tatabányai tréner szerint a belgák nagyon jó úton haladnak, hogy ismét ütőképes nemzeti tizenegyük legyen. Fiatal, magas focistákból áll a gárda, amely a 7. percben vezetett az Európa-bajnok ellen. Tombolt is a 46 ezer néző, amely a vereség ellenére is elégedett volt a látottakkal.

 - Kaptunk 120 oldalas anyagot és DVD-ket a konferencián, amelyeknek nagy hasznát vesszük majd az edzőképzés területén – folytatta Hagymási Zoltán. – Összegzésként azt tudom elmondani a kint töltött napokról, hogy nagyon hasznos volt. A konferencia lényegében azt a modern elméletet sugallta, amit mi Tornyi Barnabással már évek óta hirdetünk. Ez pedig a következő: a szervezettség, a pontosság, a számonkérés, a tudatos szakmai munka. Belgiumot minden szinten jellemzi ez a profi mentalitás.
 
Péntek Sándor  
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió