Elhunyt Marton László volt FIFA játékvezető

 
 Váratlanul jött a hír, elhunyt Marton László egykori FIFA játékvezetőnk, aki évtizedeken át a Tatai Edzőtáborban dolgozott. Temetése november 28-án (pénteken) 13 órakor lesz a komáromi temetőben. (2008.11.27.)
Váratlanul jött a hír, elhunyt Marton László egykori FIFA játékvezetőnk, aki évtizedeken át a Tatai Edzőtáborban dolgozott. Temetése november 28-án (pénteken) 13 órakor lesz a komáromi temetőben. (2008.11.27.)

    

Marton László csodálatos ember volt, aki mindig és mindenkihez kedves volt. Sok régi barátom keresett telefonon: hallottad? Igen, hallottam. És nem tudom elhinni. Amikor utoljára találkoztunk, még semmi jelét nem láttam annak, hogy a nagy kaszás ott ólálkodik Laci bátyám árnyékában. Szerették őt, szerettük mindannyian, akik a megye futballjáért teszünk, akik aggódunk a jövőjéért. Marton Lászlónak mindig volt tanácsa a hogyan továbbról. Ő nem csak FIFA-játékvezető volt, de értett is a labdarúgáshoz. Megannyi mérkőzését láttam élőben, a tévében, de e sorok írójának is volt bírója focimeccsen. Mit is mondhatnék ilyenkor? Barátom volt már fiatal koromban, de amikor nekem fújta a sípot, valami reszkető fegyelem fogott el. Szeretett engem, többször beszéltünk a közös kincsünkről, a fociról. Laci bátyám! Nekem Te voltál az etalon. A becsület, a tisztesség, a nagybetűs EMBER.

  

 Istenem! Nem hiszem el. Évtizedekig az utolsó mohikán voltál megyénkben Emsberger Gyulával együtt. Ti voltatok szűkebb pátriánk büszkeségei (mint FIFA-bírók), míg nem jött az őstehetség Kassai Viktor. Beszélgettünk annak idején erről is. És milyen szimpatikus voltál!” Nem kell nekem a mítosz, jöjjön végre az új generáció, a Viktor csodálatos adottságokkal megáldott fiatalember. Meglásd, rövidesen ő is FIFA-bíró lesz” – jól emlékszem ezekre a szavakra. Viktor ott van a nagy csúcs közelében, hogy tovább vigye azt a fáklyát, amelyet Emsberger Gyulával együtt egykor vittetek, és nem akármilyen sikerre, az elismerésekkel teli nagy valóságban.

 Laci bátyám! Olykor vitáztunk is, de soha nem ölre menően. Mindig Te voltál a bölcs ember. Tanuljon ars poeticádból az utókor : „Ne törődj semmivel, a vita nem rossz, csak kellemetlen közjáték. Aki nem mond ellent, az gyáva ember. Igenis legyen véleményed, mert sokkal becsületesebb leszel, mintha a bólogató Jóska szerepét játszanád.” Egy életre megtanultam a Marton-féle intelmeket. Sajnos, már többé nem hallhatom bölcs tanácsait. Laci bátyám, nyugodj örök békében, aranysípod hangja mindig hasító fájdalomként hatja át lelkemet. Fújd az örök mezőn a nyugalom, a béke, a sport szentségét hirdető sípodat, mi figyelünk Rád. Halljuk hangodat, nekünk mindig az maradsz, aki voltál. A FIFA-bíróként is egyszerűnek maradó, szimpatikus, az élet utáni világban szellemünkben tovább élő ember…
                                   *******
Imrő János, megyei labdarúgó-szövetség főtitkára is nagyra értékelte Marton László játékvezetői pályafutását. 2006 augusztus 16-án KEMLSZ Laci bácsi életútjának elismeréséül "Komárom-Esztergom megye labdarúgásáért" arany fokozatú plakettel tüntette ki az egykori FIFA-bírót. Alábbiakban az eseményről készült fotókat közöljük.

                                                                        Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió