Diákfoci-emléktorna Oroszlányban

 
 AZ IMI SZABADIDŐ- ÉS UTÁNPÓTLÁS SPORTEGYESÜLET 2008.11.29-30-IG RENDEZI MEG A FEKETE ISTVÁN és PAPP MIHÁLY-EMLÉKTORNÁT AZ OROSZLÁNYI SPORTCSARNOKBAN. (2008.11.27.)
AZ IMI SZABADIDŐ- ÉS UTÁNPÓTLÁS SPORTEGYESÜLET 2008.11.29-30-IG RENDEZI MEG A FEKETE ISTVÁN és PAPP MIHÁLY-EMLÉKTORNÁT AZ OROSZLÁNYI SPORTCSARNOKBAN. (2008.11.27.)
FEKETE ISTVÁN és PAPP MIHÁLY-EMLÉKTORNA
OROSZLÁNY VÁROSI SPORTCSARNOK
2008. november 29-30.
A labdarúgó sportágban Oroszlány városa nagyon szép hagyományokra tekint vissza.
Az 1960/70-es években remek játékosok futballoztak Oroszlányon. Közülük most két nagyszerű játékosra emlékeznek meg egy gyermek labdarúgótorna keretében. A szervezők bíznak abban, hogy sokan ellátogatnak majd a sportrendezvényre, melyen a múlt és a jövő focija egyszerre lesz jelen.
        Az IMI Szabadidő és Utánpótlás Sport Egyesület hagyományteremtő célzattal, első alkalommal rendezi meg a Fekete István és Papp Mihály emléktornát az utánpótlás korú labdarúgók számára. A tornát három korcsoportban bonyolítják le az Oroszlány Városi sportcsarnokban.
A rendezvény programja a következő képen alakul:
az 1997.01.01. után született gyerekek, 2008. november 29-én, reggel nyolc órakor kezdenek futballozni. A torna hivatalos megnyitója 08.45 órakor lesz, melyen felelevenítik a két sportember életútját és az özvegyeik is megemlékeznek róluk. Ezt követően Rajnai Gábor polgármester, fővédnök köszönti a megjelenteket és hivatalosan megnyitja a rendezvényt.
A mérkőzések egész nap zajlanak. Közben egy gálamérkőzésre is sor kerül, melyen az oroszlányi öregfiúk csapata a tatabányaiakkal méri össze tudását. Várhatóan sok szép remek cselt és megoldást láthatnak majd a meccsen a szurkolók. Este 18.25 órakor lesz az ünnepélyes eredményhirdetés, ahol az első helyezett átveheti majd a „FEKETE ISTVÁN” emlékserleget.
A csapatok, serlegeket, érmeket, okleveleket, míg a legjobb játékosok különdíjakat vehetnek át.                                                                                                                             Imrő János

 
FEKETE ISTVÁN /”KÁSA” – 1938 – 1998/
Fiatalon Tatán kezdte labdarúgó pályafutását.
Hámori István volt a nevelőedzője, akivel hosszú éveken át tartotta a kapcsolatot és kérte ki edzői és atyai tanácsait. Amikor éppen nem volt focimeccs, akkor a Tatai kézilabdacsapat hálóját őrizte. Ez remek reflexfejlesztő tevékenységnek bizonyult.
1956-ban átigazolt a Tatabányai Bányászba, ahol a legendás „Fekete Párduc”, Grosics Gyula tartalékkapusa volt. Az országos ifi válogatottban is több alkalommal védett nemzetközi találkozókon.
1959-ben igazolt Oroszlányba, ahol 1971-ig övé volt az 1-es számú mez, amit 369 alkalommal öltött magára.
Akkoriban egyetlen csapat sem jöhetett a biztos pontszerzés reményében Oroszlányba. Jó kis csapat játszott együtt, amely olyan volt,mint egy nagy család. A csapattársak és a szurkolók is csak becenéven „Kása-ként” szólították őt.
Az OBSK 1963 őszén megnyerte a félszezonos NB I/B-s bajnokságot. Fekete István nevéhez sok büntetőrúgás hárítása fűződött akkortájt.
Többször is hívták magasabb osztályba védeni, de Ő hű maradt az Oroszlányi Bányászhoz, pedig ez idő tájt az ország legjobb kapusai között tartották számon.
„Kása” 33 évesen fejezte be az aktív labdarúgást. Ezután gyerekekkel foglalkozott, majd pályaedzőként tevékenykedett.
1998-ban hagyott itt bennünket. Akkor az oroszlányi televízió nagyon szép és megható filmet készített a temetésről és a pályafutásáról – „Akiért a harang szól” címmel, amelyben a régi játszótársak nyilatkoztak róla és vesznek búcsút Tőle. 
 PAPP MIHÁLY /1946 – 2004/
Papp Mihály 1946. július 30-án született a Békés megyei Vésztőn.
Már általános iskolás korában is sokat sportolt, ügyesen tornázott, jól pingpongozott, a jó idő beálltával négy tusázott és valamennyi labdajáték űzésére kapható volt.
Az általános iskola befejezése után, 1961-ben Tatabányára került iskolába, szakmát tanulni.
Szabadidejében megragadott minden sportolási alkalmat, de később látva tehetségét, csak futballozni engedték tanárai. 1962-ben Tatabányán rendezték az országos középiskolai bajnokság döntőjét. A „házigazdák” 19:0 arányban fölényesen nyerték a tornát, a legtöbb gólt szám szerint hatot, Papp Mihály szerezte. A viadalt megtekintették a Tatabányai Építők – a KOMÉP jogelődjének vezetői is és ezt követően az építőipari csapat sorait erősítette. Jobb összekötő de legtöbbször középcsatár poszton szerepelt.
 Hamarosan meghívást kapott a megyei ifjúsági válogatottba is.
1964-ben az Oroszlányi Bányász csapatába igazolt. 1965-ös évben a góllövő lista 3-dik helyén végzett. Kimagaslóan jól fejelt, sok gólját, szép fejeseivel érte el. Az év végén az NB I-es csapatok közül az MTK hívó szavait hallgatta legtovább, s Budapestre a Hungária útra távozott. Edzője dr. Lakat Károly volt, akinek szaktudását és sok hasznos tanácsát nagyra becsülte Papp Mihály is és nagyon jó kapcsolatba került a „tanár úrral”.
Az 1966-os évben elpártolt tőle a szerencse. Előbb porcleválást, majd bokatörést szenvedett. A sportkórházban feküdt, mikor az oroszlányi szakvezetés felkereste és hívták vissza „haza” Oroszlányba. A kérésnek igent mondott.
1967-től 1977-ig az Oroszlányi Bányász csapatában játszott.
Nagyon jó csapat volt, a második vonalban szereplő bányász, mindig a tabella első felében végzett a lelkes szurkolótábor nagy örömére.
1970/71-es bajnoki évben Papp Mihály lőtte a legtöbb gólt a második vonalban – gólkirály lett.
1977-ben befejezte aktív pályafutását és az Oroszlányi Szénbányák Szállító Üzemében helyezkedett el, ahol aktív labdarúgó sportélet folyt. Természetesen itt is rúgta a labdát és lőtte a gólokat.
Több ízben az Országos Bányász kupát csapata nyerte meg.

Nézőként, drukkerként a bányász meccseken mindig ott ült a lelátón, szurkolt a csapatnak, hiszen a futball volt az élete. Tervezte, hogy Tamás unokáját megtanítja fejelni, mert annak technikáját nagyon tudta, de sajnos betegsége és 2004-ben bekövetkezett halála nem engedte meg, hogy ezt a feladatot elvégezze.

Az emléktorna részletes menetrendje /KLIKK!/

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió