Látványos vízitúra baleset nélkül

 
19. alkalommal rendezték meg a Mikoviny Sámuel emlékének megőrzésére létrehozott Által-ér Vízitúrát, akinek a 18. századi sokoldalú munkássága során nagy szerepe volt a tatai és a környékbeli mocsarak lecsapolásában. (2014.10.05.)

19. alkalommal rendezték meg a Mikoviny Sámuel emlékének megőrzésére létrehozott Által-ér Vízitúrát, akinek a 18. századi sokoldalú munkássága során nagy szerepe volt a tatai és a környékbeli mocsarak lecsapolásában. (2014.10.05.)

 


Tájrendezési szempontból egyik jelentős tevékenysége a tatai Öreg-tó és a Cseke-tó szabályozása volt.

Már korán reggel érkezetek a derék hajósok a rajthelyre, a tatai Berta malomhoz. Sokan hirtelenjében összeállított alkalmatosságokban sütötték a kolbászt, a sonkát és a szalonnát tojással spékelve. Kellet ez a jó erőnléthez, hiszen a mezőny Tatáról Dunaalmásig 13 kilométert tett meg a különböző vízi járművekkel.

Az ünnepélyes megnyitón Michl József polgármester kiemelte, hogy ez a vízitúra már a város egyik kiemelt rendezvénye, örvendetes, hogy egyre többen jönnek, és már külföldről is.

Jövőre, a jubileumi, huszadik vízitúrát emlékezetes programokkal kell megtartani – tanácsolta a polgármester.

Ezt erősítette meg Oláh András, a fő rendező Zöld Sziget Kör elnöke. Mellette az Ercsey Áron vezette Révalmási Tutajosok és az almásfüzitői Aloxid evezősei segítettek a szervezésben. Ercsey Áron az első vízitúrától kezdve sokat tett a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényért. Ezúttal ő érdemelte ki a nagy becsben tartott Aranyevező-díjat.

 


Pezsgő ritmusú zenére szálltak vízre a túrázók. Ki egyedül, vagy párosban, ritkábban négyen is egy járműre. Itt aztán a legkülönbözőbb alkalmatosságokat láthattunk. Ősidőkből származó teknőt, tutajokat, felfújható gumicsónakokat, kenukat és kishajókat. Egy hatalmas, felfújt kerékbelsőn ülve hárman tettek próbát. Az első ötven méteren háromszor fordultak a gyors sodrású Által-érbe, de mit sem törődtek ezzel, negyedszerre már ők is hömpölyögtek a dunaalmási cél felé.

– Unokáimnak szurkolok, ők is neveztek erre a híres vízitúrára. Ügyes gyerekek, nem féltem őket, biztos, hogy letudják a távot – mondta büszkén Galbicska Péter, a tatai szabadidős programok egyik kiváló szervezője.

Voltak apró félreértések, de a szervezőknek volt igazuk. Két 13 év körüli gyerekre rászóltak, hogy hol a mentőmellény. Válaszuk: ők országos bajnokságot is nyertek úszásban, minek nekik ez. A kiírás azonban ezt tartalmazza, ők sem lehettek kivételek. Egyébként sok felnőtt használta a mellényt, ki tudja, milyen nehézségekbe ütközhetnek. Dunaalmáson, a célban nagy szeretettel fogadták a beérkezőket. A meglehetősen hűvös időben, igen finom, forró babgulyással várták őket.

 – Elégedettek lehetünk, hiszen minden induló célba ért, és ami a lényeg, nem voltak balesetek – ismertette a vízitúra végén Oláh András. – 350 egységet regisztráltunk, de még legalább ötvenen nevezés nélkül tették meg a távot. Öröm, hogy ma már az indulók tíz százaléka külföldi, elsősorban Felvidékről és Németországból érkeztek sokan eseményünkre. Ahogy Michl József polgármester úr mondta, jövőre nagy ünnepi körítéssel rendezzük meg a 20. vízitúránkat.

 

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió