Pétanque: Hódító út előtt a sportág

 
Az IMI Szabadidős Utánpótlás Sportegyesület (IMI SZUSE) keretein belül pétangue szakosztály alakult. A francia eredetű játék népszerűsítése a cél, valamint hogy a fiatalok hasznosan töltsék el szabadidejüket.  /Felvételünkön a főszervező Tóth Béla látható/ (2008.07.28.)

Pétanque: Hódító út előtt a sportág

 Az IMI Szabadidős Utánpótlás Sportegyesület (IMI SZUSE) keretein belül pétangue szakosztály alakult. A francia eredetű játék népszerűsítése a cél, valamint hogy a fiatalok hasznosan töltsék el szabadidejüket.  /Felvételünkön a főszervező Tóth Béla látható/ (2008.07.28.)
  

Imrő János, az IMI SZUSE alapító elnöke nem sokáig gondolkodott, amikor megkereste őt a tatabányai Tóth Béla, aki felvállalta a szakosztály irányítását, annak megszervezését.

– Ehhez a sportághoz nem kellenek méregdrága felszerelések, mindenki hozzáférhet, emellett igen izgalmas és a koncentrációt, a fegyelmet fejlesztő játék – emelte ki Imrő János. – Az óvodás kortól a nyugdíjasokig mindenki űzheti. Fő célunk, hogy a fiatalok hasznosan töltsék el szabadidejüket, vonja el figyelmüket a sok káros szenvedélytől, mellette még versenyeztetést is biztosítunk az ügyesebbeknek.

        Tóth Béla ismert sportember, tagja volt a Humanitás első osztályú ülőröplabda-csapatának, de a pétanque-ban is sok szép sikert ért már el. Örül, hogy Imrő János lehetőséget biztosított a sportág újrafejlesztésének, amelyre nagy szükség is van. A pétanque ugyanis néhány éve még nagy megyei sikersportágnak számított, a magyar válogatottban is többen képviseltették magukat. Tóth Béla úgy érzi, „kiöregedett” a nagy mag, ezért szükség van a vérfrissítésre. A lényeg azonban számára is az egészséges életmódra nevelés, a sportszerű játékszellem fejlesztése.

     A tatabányai Jubileum parkban lesznek a tréningek, ahova várjuk a jelentkezőket – mondta Tóth Béla. – Örülnénk, ha más helyeken is alakulnának hivatalos pétanque egyesületek, szakosztályok, mert szeretnénk rövidesen megalakítani a sportág megyei szövetségét. Az induláshoz három-négy klub szükséges. Ezért is várjuk a megye egész területéről a már meglévő vagy éppen alakulni akaró pénatque egyesületek jelentkezését. Megjegyzendő, hogy  a pétanque tipikus szabadidős sport, amelyet szinte bárhol és bármikor lehet játszani.

 

Tóth Béla még elmondta, hogy az IMI SZUSE biztosítja a játékhoz szükséges eszközöket, és a foglalkozások is díjmentesek. A háziversenyekre nem szednek nevezési díjat, a foglalkozások jellege nyílt. A tatabányai Jubileum parkban a következő időpontokban (valamennyi időpontban 16.00–18.30-ig) várja a jelentkezőket Tóth Béla:

július 30-tól augusztus 17-ig

augusztus 24-től szeptember 07-ig

szeptember 14-től szeptember 28-ig

Érdeklődni Tóth Bélánál lehet a 06/20/468-5837-es telefonszámon.

                                                Péntek Sándor

 

A pétanque története, a játék szabályai

 Sport, játék, szórakozás
  A golyójátékok már a középkortól rendkívül népszerűek voltak a francia hadseregben, IV. (Szép) Károly király a 14. században be is tiltotta őket a katonák számára, hogy ne vonja el túlságosan a figyelmüket.
 A játéknak sok helyi változata volt. A provence-i La Ciotat-ban történt, hogy Jules le Noir-nak, az egyik játékosnak megbénultak lábai, ezért nem tudta messzebbre dobni a golyót 10 méternél. Környezetében a játéknak egy olyan változata alakult ki, amelyben 50 centiméter átmérőjű körből kellett 6-10 méterre dobni a golyókat.
 Az első petanque versenyt La Ciotat-ban Ernest Petiot szervezte 1910-ben. 1945. január 16-án alakult meg a Francia Pétanque Szövetség (Federation France de Pétanque et Jeu Provencal). 1958. március 8-án hét tagország (Belgium, Franciaország, Marokkó, Monaco, Olaszország, Spanyolország, Tunézia) Nemzetközi Pétanque Szövetséget alapított (Federation Internationale de Pétanque et Jeu Provencal).
 A Magyar Pétanque Szövetség 1989-ben alakult meg, három tagszervezettel. Jelenleg 12 tagszervezete van.
 Játékszabályok

A pétanque játszható egyéniben (egy játékos – egy játékos ellen játékosonként 3 golyóval), duplettben (két játékos – két játékos ellen játékosonként 3 golyóval) és triplettben (három játékos – három játékos ellen játékosonként két golyóval).

 Felszerelés és pálya

A pétanque golyó fémből készül, átmérője legalább 70,5 milliméter és legfeljebb 8 centiméter. A kivétel az élénk színűre festett célgolyó, az „Öcsi”, amelynek anyaga fa, vagy műanyagból készül, átmérője legalább 25, legfeljebb 35 milliméter. A fémgolyókon a könnyebb megkülönböztetés érdekében rovátkák, azonosító kód és márkanév található bevésve. Az amatőr golyók ára 3000 Ft/3 db alatt van, míg az azonosítóval ellátott, rozsdamentes versenygolyók 10 000 Ft/3 db felett is lehetnek, nagyobb sportáruházakban kaphatók. Országos és nemzetközi versenyeknél kötelező a versenygolyó használata. A fémgolyókat általában Öcsivel együtt árusítják. Találhatunk kényelmet szolgáló eszközöket is, mint golyófelszedő mágnes, öcsitároló, pontszámláló stb. A viták elkerülése érdekében ajánlott valamilyen távolságmérő eszközt használni, versenyeken pedig pártatlan versenybírót és pontozótáblát kell biztosítani.

 A pálya vízszintes, tömör alsó réteggel. A felső réteg 1,5 cm vastag, zúzalékos, kicsit lazább az alsó rétegnél, de ideálisan tömör. Nagysága tetszés szerinti lehet, de nemzetközi és országos bajnokságban 15,0 méter hosszú és 4,0 méter széles, más versenyeken legalább 13,0 méter, szélesség 3,0 méter.
 
Játékmenet
 A játékban először az Öcsit dobja el a kezdő csapat, nem érhet semmihez és senkihez és úgy kell megállnia, hogy a dobókörből legalább hat, legfeljebb tíz méter távolságra legyen, a pálya szélétől és bármilyen akadálytól pedig legalább egy méterre. A cél a saját golyót minél közelebb juttatni az Öcsihez. Mindig a rosszabb helyzetben lévő csapat(vagy játékos) következik, ha még van hátra golyója. A csapat a kör végén annyi pontot kap, amennyi golyója közelebb állt meg az Öcsihez, mint az ellenfél legközelebbi golyója. A verseny akkor ér véget, ha az egyik csapat eléri a 13 pontot és ezzel győz.
 
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió