Megyei vitorlások a 48. Kékszalag-on

 
A Kékszalag maga a balatoni vitorlázás. A magyar tenger és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye. Résztvevői egyszerre küzdenek meg az ellenfelekkel és az elemek kihívásaival, két napon át egyszerre teszi próbára a vitorlázni tudást, a kitartást és az akaraterőt. (2016.07.23)

48. Kékszalag verseny

 

A rendezvény népszerűségét jól bizonyítja, hogy az idei versenyen elrajtolt 481 hajó indult el és közülük ketten megyénkből neveztek a versenyre: a tarjáni Gróf Zoltán és a tatabányai Klébert János. Mindketten több éve versenyeznek és igyekeztek az idén is a legjobb formájukat hozni. Persze végleges eredményükhöz hozzájárult az is, hogy a verseny előestéjén elvonult heves viharok után az időjárás kegyeibe fogadta a résztvevőket.

– Egy balatoni vitorlázó számára a Kékszalag több szempontból is kihívás. A legtöbb indulót a második nap is a vízen, versenyben találja, ami komoly fizikai és pszichológiai megterhelés. Az éjszakai vitorlázás különleges képességeket igényel, amelyekre más versenyeken nincs szükség – meséli a tatabányai Klébert János, aki Dolfin Fleet hajóosztály negyedik helyezettjeként ért célba.

A Kékszalagon olyanok is megmérettetik magukat, akik számára – noha sokat vitorláznak – a versenykörülmények jelentik a próbatételt. – Egy Balaton méretű tavon – folytatja – igen különböző időjárási és szélviszonyok fordulhatnak elő negyvennyolc óra alatt: vihar, szélcsend, eső, szúnyogfelhők és koromfekete éjszaka nehezítik a versenyt. Ezért – bármilyen eredményt is érjen el egy csapat – a Kékszalagot teljesíteni, negyvennyolc órán belül célba futni komoly sportteljesítmény.

Jánosnak ez volt a nyolcadik versenye. Sajnos, nem ez volt az első alkalom, hogy extrém körülmények között kellett vitorlázni. Legutóbb két évvel ezelőtt jöttek kimondottan nagy hullámok és nehezítő körülmény volt az ellenkező irányból folyamatosan fújó szél. Ez meglátszott a végeredményen is. Nem úgy, mint tavaly. Akkor is negyedikek lettek, a megyeszékhelyi fiatalember mégis elégedettebb volt az akkori teljesítménnyel. Az idei versenyen kisebb technikai malőr is közbeszólt.

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió