Kitekintő: 55 éves a Vértes Volán Zrt.

 
 Megalakulásának ötvenötödik évfordulóját ünnepli ezekben a hetekben a Vértes Volán Zrt. A részvénytársaság jogelődje a Komárom-Esztergom megye közhasznú autóbusz-közlekedésének ellátására 1953. augusztus 7-én megalakított állami vállalatot. (2008.08.31.)
55 éves a Vértes Volán Zrt.
 
Egyszerű körülményektől az informatikai beruházásokig
 
Megalakulásának ötvenötödik évfordulóját ünnepli ezekben a hetekben a Vértes Volán Zrt. A részvénytársaság jogelődje a Komárom-Esztergom megye közhasznú autóbusz-közlekedésének ellátására 1953. augusztus 7-én megalakított állami vállalatot. (2008.08.31.)
 
Akkoriban meglehetősen egyszerű körülmények között kellett megoldani a személy- és áruszállítást, a cég alapvető tőkéje a munkavállalók szorgalma és szaktudása volt, és nincs ez másként ma sem. A fejlődés évtizedekig töretlennek volt mondható. Az 1980-as évek közepén érte el az akkori állami vállalat a gazdasági növekedés csúcspontját: több mint 4500 munkavállalója volt, 450 autóbusszal, 650 különböző típusú áruszállító járművel és 60 rakodógéppel rendelkezett, és emellett taxi-közlekedést is végzett.
A gazdasági rendszerváltás során elmaradtak olyan állami megrendelések (autópályák, Bős-nagymarosi vízi erőmű, stb.), amelyekre a cég jelentős beruházásokkal készült, így a vállalat az 1989-90. években veszteségessé vált. Ennek is szerepe volt abban, hogy fel kellett hagyni az árufuvarozással. A legfőbb feladat a 90-es évek elején egy tiszta profilú személyszállítási vállalat megszervezése volt, aminek eredményeként 1992. december 31-én megalakult a Vértes Volán Autóbuszközlekedési Részvénytársaság.
 
Mint azt dr. Horváth István vezérigazgató az ünnepen elmondta: az autóbusszal végzett közúti személyszállításban és a hátteret biztosító műszaki tevékenységben mára a cég a térség piacvezető gazdasági szereplőjévé fejlődött. A részvénytársaság tavaly 7,9 milliárd Ft árbevételt ért el.
A helyközi menetrendszerinti személyszállítás hálózata Komárom-Esztergom megyében és a megyével határos környező térségek 75 településének tömegközlekedéssel való összekötését biztosítja. Az önkormányza­tok­kal kötött megállapodások alapján Tatabányán, Tatán, Esztergomban, Komáromban, Oroszlányon, Ácson valamint a Fejér megyei Száron a Vértes Volán Zrt. biztosítja a helyi járati autóbusz-közlekedést.
A menetrendszerinti forgalom sajátos formája a szerződéses járati közlekedés, amely – a gyakorlatban általában a munkásszállítás területén – a megrendelők speciális elvárásait elégíti ki. A menetrendszerinti közlekedésen kívül a részvénytársaság különjárati autóbuszokkal szolgálja a bel- és külföldi turizmus, valamint az egyéb megrendelők igényeit.
A személyszállítási szolgáltatásban részt vevő mintegy 285 saját üzemeltetésű autóbuszpark karbantartását, műszaki- és esztétikai állapotának megóvását, új járművekkel történő pótlását a részvénytársaság járműjavító üzletága biztosítja.
 
A részvénytársasággá alakulás óta az egyik legfontosabb feladat az autóbuszok mindenkori pótlása, a park átlagéletkorának szinten tartása. Mindenekelőtt az átlagéletkor csökkentésére volna szükség, hiszen 2003-ban ez a mutató 12,7 év volt, a 2008. évi terv pedig 13,4 évet irányoz elő. Korábban autóbusz-rekonstrukciós program, az utóbbi időben tőkeemelés formájában biztosít a társaság tulajdonosa forrásokat a probléma megoldására. Az elmúlt öt évben – saját forrásból, lízing- és bérleti konstrukciókkal kiegészítve – 65 db új autóbuszt állított üzembe a cég.

Az utazóközönség számára leglátványosabb beruházás a tatabányai Vértes Centerrel közösen tavaly májusban üzembe helyezett új autóbusz pályaudvar. A megfelelő műszaki háttér biztosítására 2003. évben egy korszerű járműjavító csarnokot épített fel a társaság a tatabányai telepen. Alapvetően tulajdonosi tőkeemelésből csarnokkorszerűsítéseket hajtottak végre, új járműmosókat építettek, illetve informatikai beruházásokra költöttek nagyobb összegű forrásokat. A közeljövőben szükség lesz a fedélzeti jegykiadó gépek cseréjére. Ezek olyan információkat tesznek majd elérhetővé az utazások pontos számbavételéhez, amelyek ma nem állnak rendelkezésre.

Dr. Horváth István: Az igazi eredmény a fejekben születik meg

Kitüntetések, elismerések az 55. évfordulón

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió