„Kék séta” az Autizmus Világnapján

 
Kék színűvé változott a tatai vár az Autizmus Világnapja alkalmából. Nagyszerű látványt nyújtott az évszázadok során sok mindent megélt vár az Öreg-tó partján. A hirtelen jött erős széllökések és esők után két íves szivárvány is ragyogott Tata fölött, mintegy csatlakozva az autisták világnapjához. (2015.04.03.)

Már késő délután megkezdődött az ünnepség, mégpedig a városháza színültig megtöltött dísztermében, ahol egy, az autizmusról szóló rövid film bemutatója után Michl József, Tata polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Beró Henriettát, a város alpolgármesterét és Sasvári Beáta önkormányzati képviselőt.

 

– Isten hozta Önöket, ezen a szép napon, mi együtt gondolkodunk, együtt élünk Önökkel – köszöntötte az ünnepelteket és a vendégeket Michl József. – Már gyerekként megtapasztaltam, hogy nem vagyunk egyformák, és nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, társainkra. Nekünk a kicsi közösségekben is kell bizonyítanunk, építeni önmagunkat.

 

A polgármester beszélt még arról, hogy a tatai önkormányzat teljes vállszélességgel áll a helyi autisták mögött, azon fáradoznak, hogy kapják meg az a szeretettöltést, amely szebbé teszi a világot.

Ezután egy ünnepélyes aktus következett, amikor Michl József és Schenk Lászlóné, a helyi Esőemberekért Egyesület elnöke kézjegyével látta el azt az együttműködési megállapodást, amelyben az önkormányzat támogatásáról biztosítja a szervezetet.

 

Schenk Lászlóné az Esőemberekért Egyesület elnöke rövid beszédében kitért arra is, hogy nagyon komolyan kell venni az autizmust. Elmondta, hogy a diagnosztizált autisták száma világszerte, így Magyarországon is folyamatosan nő. Néhány éven belül várhatóan minden ötödik osztályteremben ülni fog egy autista gyermek.

 

A „Light it up blue” elnevezésű nemzetközi akció keretében évente az Autisták Világnapján kék színűre világítanak ki minél több ismert épületet a csatlakozó országokban. A magyarországi rendezvényeket 2009 óta szervezik: Budapesten a Parlament kupolájának kivilágításával, a vidéki városokban különböző akciókkal kapcsolódnak a nemzetközi eseménysorozathoz. Tatán a várat kék színnel világítja meg a szervező Esőemberekért Egyesület.

– Az Esőemberekért Egyesület legfőbb célja a figyelemfelkeltő akcióval, hogy az autista emberek semmilyen körülmények között ne kerülhessenek hátrányos helyzetbe. Beszéljünk az autizmusról, mert ez mára egy olyan problémává vált, ami nagyon sokakat érint. A problémák megoldásához összefogásra, figyelemfelhívásra és a mindenki segítségére szükség van. Az autista emberekhez való helyes hozzáállás tanulható, de a társadalmi tanulás hosszú folyamat, melynek első lépése a megismerés – hangsúlyozta Schenk Lászlóné.

A városházán az ünnepi esemény végén átadták az „Esőemberekért-díjat”, melyet minden évben annak ítél az egyesület vezetése, aki a többségi társadalomhoz tartozik, autizmusban nem érintett, aki példát mutat az autizmus állapotának elfogadásában. Első alkalommal dr. Csőkör György, a tatabányai Szent Borbála Kórház főorvos érdemelte ki az elismerést.

 

A kitüntető cím indoklása: az Esőemberekért Egyesület Szent Gergely Lakóotthonának egyik autista lakója, Laurencsik Sándor az elmúlt év elején dr. Csőkör György osztályán volt gyógyszer-beállításon. A főorvos és munkatársai (elsősorban dr. Rétfalviné Szakál Mónika, aki szintén ott volt az ünnepségen) hozzáállása Sándor autizmus-állapotából fakadó speciális szükségletének megoldásához – hogy édesanyjával együtt feküdjön be a kórházba az intenzív körülmények közötti gyógyszerbeállításra – rendkívüli megértést és kreativitást jelentett, ami Laurencsik Sándor kardiológiai problémájának gyors és hatékony megoldását eredményezte.

 

A városházáról a tatai várhoz gyalogoltak át az ünnepeltek, ahová elkísérte őket Michl József, dr. Beró Henrietta és Sasvári Beáta. A várudvaron a közös séta nagy siker volt. A gyönyörű kék színben pompázó vár igazán méltó volt az ünnepléshez.

 

Mi az autizmus? Az autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.                                Péntek Sándor

 

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió