Fontos a sportolók táplálkozása

 
A sportolóknak extra mennyiségű „üzemanyagra” van szükségük. Ha egy sportolónak diétát rendel el az edzője, az csakis szakértő pl. dietetikus, illetve orvos által alkalmazható – ismertette Fogarasiné dr. Kiss Zsuzsanna orvos.

A sportolóknak extra mennyiségű „üzemanyagra” van szükségük. Ha egy sportolónak diétát rendel el az edzője, az csakis szakértő pl. dietetikus, illetve orvos által alkalmazható – ismertette Fogarasiné dr. Kiss Zsuzsanna (képünkön) orvos.

 

Szervezetünk számára elengedhetetlen bizonyos tápanyagok bevitele, ilyen minden, ami nyersanyag vagy energiaforrás gyanánt szolgál; továbbá nyomelemek, víz, ionok, vitaminok. Három fő energiaforrást részleteznék:

Fehérjék:

A sportolóknak több fehérjére van szükségük, mint a nem sportolóknak, mely az izomnövekedés egyik alapvető feltétele az azonban nem a fehérje fokozott bevitele, nem eredményez önmagában izomnövekedést, sőt, túlzott bevitele kárt is okozhat szervezetünkben pl. dehidratáció, veseproblémák, kalcium veszteség)

Legfőbb fehérjeforrás: tejtermékek, hal, baromfi félék, tojás, szójafélék

Szénhidrátok:

szénhidrát egy rendkívüli üzemanyag a sportolók számára, megvonása fáradtsághoz és alacsony teljesítőképességhez vezethet.

A legjobb szénhidrát források: gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék. Főként barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és zabkását, fehér rizs és fehér kenyér.

A cukorból származó szénhidrátok közel sem ilyen egészségesek a sportolók számára, mert nagyon sok fontos elemet nem tartalmaznak. Amennyiben edzés előtt túl cukros édességet fogyaszt egy sportoló, az egy gyors lökést ad a szervezetnek, és edzés közbeni elfáradást is okozhat.

Zsírok:

Mindenkinek szüksége van a napi zsírbevitelre, ez különösen igaz a sportolók számára. Az izmok elégetik a szénhidrátokat és szükségük van a zsírokra, a hosszú távú energia miatt. A zsíroknak is különböző fajtái vannak, különböző hatásokkal. A tudósok azt tanácsolják a sportolóknak, hogy telítetlen zsírsavakat vigyenek be, ezek a növényi olajban találhatóak meg.

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió