Új partnerkapcsolat született

 
Október 27-30-ig megyei kézilabda-küldöttség járt az erdélyi Brassóban. Az ottani Dinamó BKC jubileumi ünnepségén a brassói sportiskola és a tatai Kökúti-iskola partnerkapcsolati szerződést kötött. (2009.10.30.)
Új partnerkapcsolat született
Október 27-30-ig megyei kézilabda-küldöttség járt az erdélyi Brassóban. Az ottani Dinamó BKC jubileumi ünnepségén a brassói sportiskola és a tatai Kökúti-iskola partnerkapcsolati szerződést kötött. (2009.10.31.)
 
A „DINAMÓ BRASSÓ KÉZILABDA CLUB” 2009.május 25-én kötött együttműködési szerződést a Komárom-Esztergom Megyei Kézilabda Szövetséggel. Ez a megállapodás a 20 éve tartó verbális kapcsolat szentesítése volt.
 A brassóiak  2009. október 27-30-ig tartották fennállásuknak 30. évfordulóját, és ennek szellemében meghívta a megyei kézilabda-szövetséget a jubileumi ünnepségre, amelyet október 30-án tartottak. Ezen az eseményen újabb partnerkapcsolati szerződés írtak alá. A tatai Kőkúti Általános Iskola és Dinamó Brassó Kézilabda Sportiskola kötött megállapodást egymással. Az új kapcsolatot Michl József, Tata polgármestere is támogatja.
 
A Brassóban járt megyei küldöttség:
Szappanos István KEM KSZ elnök
Radnai Nándor KEM KSZ elnökhelyettes
Talabér Andrea KEM KSZ elnökségi tag
Csabai Józsefné Kodály Zoltán Általános Iskola igazgatója
Kőhalmi Zoltán, a Kőkúti Általános Iskola igazgatója
 
 
Az iskola egyharmada kézilabdázik
A kőkútisok nem csak itthon, de a nemzetközi viadalokon is kiválóak
 
Nem véletlen, hogy Tatán, a Kőkúti Általános Iskola aulájában tartotta fennállásának 50. évfordulója tiszteletére jubileumi díszközgyűlését a Komárom-Esztergom Megyei Kézilabda Szövetség (KEM KSZ). Az oktatási intézmény ugyanis az utánpótlás-nevelés országos bázisa, emellett a szövetség egykori és mai irányítói közül többen is szorosan kőtődnek a Kőkúti-iskolához. A tatai iskola a brassóiakkal kötött megállapodás révén ismét reflektorfénybe kerültek.
 
Mesébe illő a történet. 1983-ban megalakult az oktatási intézmény sportszervezete, a Szárnyaló Sasok Diáksport Egyesület, amelynek később Kőkúti Sasok Diáksport Egyesület lett a neve. Tanárok, a szülők, a szponzorok nagy összefogását mintaértékűnek tartották akkoriban. A szakszerű munkának köszönhetően rövid időn belül ragyogó eredményeket értek el a kőkútisok. Nem csak itthon, de a nemzetközi porondon is. A nyolcvanas évek végétől esztendőkön át részt vettek a tataiak a Teramói Diák-világbajnokságon (Olaszországban), és rendre érmes helyezéssel tértek haza a csodálatos hangulatú rendezvényekről. Általában négy korosztályos együttessel neveztek a kőkútisok (két fiú és két lány). E sorok írója abban a szerencsés helyzetben van, hogy ott lehetett az egyik világbajnokságon. Leírhatatlan az a rendezés. Az 50 ezer lakosú Teramo szinte minden polgára segédkezett a sikerekért. A főtéren pályákat alakítottak ki a betonplaccon (erre azért volt szükség, mert az alkalmi pályák nélkül a mintegy kétszáz nevező együttes hetekig játszhatott volna), de természetesen a település három tornacsarnokában is voltak mérkőzések. A tataiakat mindig csodálták, és nem csak a játékukért, kedvességükért, fegyelmezett magatartásukért is.
   A tatai küldöttség vezetője az a Szappanos István volt, aki immáron 18 éve a megyei szövetségnél ténykedik, és nyolc esztendeje a KEM KSZ elnöke. Ő volt a Szárnyaló Sasok Diáksport Egyesület alapítója és az elnöke is egyben. Rengeteget tett a tatai fiatalokért, úgyszintén id. Radnai Nándor, a szövetség elnökhelyettese. 1985-ben került szoros kapcsolatba a kézilabdával, amikor a tatai Kőkúti Általános Iskola DSE-nek elnökségi tagja lett. Miként Szappanos István fia, Gergő, gyermekei – Róbert és Nándor – ebben az oktatási intézményben tanultak. Mindhárman kiváló élvonalbeli játékosok lettek.
  Remek edzői karral (testnevelő tanárok és trénerek egyben) rendelkezett a Kőkúti-iskola. Maráz László a tatai kézilabdázás egyik kiemelkedő alakja. 1983-ban az oktatási intézményben ő alapította meg sporttagozatot, amely kiindulási alapja volt a minőségi kézilabdaélet kialakulásának, fejlődésének. Ma már az Eötvös-gimnáziumban testnevelő tanár. Basky Péter (a KEM KSZ edzőbizottsága elnöke), aki később megyei sportigazgató volt, de mellette edzősködött is. Nevéhez fűződik a város legnagyobb sportos sikertörténete, amikor 2007-ben felkerült irányításával a THAC férficsapata az NB I-be. Sok egykori tanítványa erőssége volt a feljutó gárdának, majd az első osztály küzdelmeiben is. Bán István, aki szintén sokat tett a tatai diákkézilabdásokért. Hihetetlenül lelkes és hozzáértő szakember. A fiatalabb generációhoz tartozik Gaál Szabolcs és Sebestyén Balázs. Ők jelentik a folytonosságot, hiszen a kőkútisok sikertörténete töretlen maradt.
    Jellemző a sportág szeretetére, hogy az iskola vezetése is minden támogatást megad a kézilabdázóknak. Kőhalmi Zoltán igazgató büszke a sikerekre, és még az is fűti benne a sportág szeretetét, hogy fiú és leánygyermeke ebben az iskolában szerette meg a sportágat, és mára már jó képességű felnőtt játékossá értek. Egy érdekes adat. A Kőkúti Általános Iskolában egy-egy tanévben több mint kétszáz diák kézilabdázik úgy, hogy regisztrációs kártyával (versenyengedély) rendelkezik, vagyis ezek a fiatalok állandóan szerepelnek a különböző korosztályú versenyrendszerekben. Összehasonlításként: a Kőkúti-iskolában 613-an tanulnak…
   Az iskola „nemzetközi életében” 12 éve új fejezet kezdődött. A megyei szövetség partnerkapcsolati megállapodást kötött a németországi Rajna-Pfalzi Kézilabda Szövetséggel, a szlovákiai Nyitra megyével és az erdélyi Brassó megyével. A Kőkúti-iskola kiemelt szerepet kapott a kapcsolatban. Évente nívós nemzetközi tornákat rendeznek, amelyeken a partner csapatokon kívül még sok kiváló együttes szerepel. Tavaly Gaál Szabolcs testnevelő edző vezetésével többnyire kőkútisokból álló megyei válogatott leánycsapat megnyerte Rajna-Pfalzban a nagyszabású nemzetközi tornát, a fiúk a 3. helyen végeztek. Mini vb-nek megfelelő mezőnyben. A honi viadalokon is rendre ott vannak tataiak az élmezőnyben.
       A Kőkúti Általános Iskola nagy erénye, hogy megtartotta a folytonosságot. Évről évre neveli a tehetségeket, akik közül számos NB I-es és NB-s kézilabdás lett. A Kőkúti DSE ma már kistérségi központnak számít a sportágban, hiszen sok környező településről naponta bejárva tanulnak a kézilabdázás kedvéért a tatai oktatási intézményben. Mert ezek a fiatalok jó sportolók szeretnének lenni, és DSE jó híre számukra a garancia.
 
Péntek Sándor
 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió