Búcsúzunk dr. Henkey Istvántól

 
Dr. Henkey István, a tatabányai Edutus Főiskola egykori tanára, egyben a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója, aki asztaliteniszezőként és sportvezetőként is letette névjegyét, életének 62. esztendejében, a betegségével vívott kitartó és erőn feletti, hosszú küzdelemben megfáradva örök álomba szenderült. A végső búcsút István kérésére szűk családi körben tartották.

Dr. Henkey István, a tatabányai Edutus Főiskola egykori tanára, egyben a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának oktatója, aki asztaliteniszezőként és sportvezetőként is letette névjegyét, életének 62. esztendejében, a betegségével vívott kitartó és erőn feletti, hosszú küzdelemben megfáradva örök álomba szenderült. A végső búcsút István kérésére szűk családi körben tartották. (2013.10.26.)

 

Nemrégiben, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte, amelynek első elnöke a tatai dr. Henkey István volt. Hat éven át. Őt követte az elnöki poszton Horváthy Lóránt, Tata alpolgármestere.

Döbbenet, hogy manapság, amikor a 62 éves kor még fiatalnak számít, ez a remek közéleti- és sportember már nincs közöttünk. Titkolta betegségét, amikor találkoztunk, csak annyit mondott: minden rendben, de kicsit betegeskedem… Hinni szerettem volna neki, de éreztem, hogy méltóságteljesen titkolja a valóságot, a visszafordíthatatlant.

Dr. Henkey István végzettsége gépészmérnök, és nagy vágya teljesült, amikor a felsőoktatásban szerepet vállalhatott. Számos főiskolán oktatta (közte a híres tatabányai Edutus Főiskolán is) a menedzsment ismeretek szinte teljes vertikumát. Hét éven át a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán is tanított.

Munkája mellett az asztalitenisz volt élete nagy szerelme. Középiskolásként már a fővárosba szólította ez a csodás játék, a kiváló játékosállománnyal rendelkező, első osztályú Budapesti Vörös Meteorba. Többek között Faházi Jánossal, Kóczián Évával, Gárdos Péterrel játszott egy csapatban. Ebben az időszakban gyakran volt edzőpartnere a Tatai Edzőtáborban a legendás Jónyer-Klampár-Gergely hármasnak.

Miskolcon járt egyetemre, ott a MEAFC-ban játszott, de élete utolsó éveiben asztaliteniszezett a tatabányai MÜTF SE (ma már Edutus) csapatában is. Nemzetközi játékvezetői vizsgával is rendelkezett, számos nagy meccset vezetett, köztük a budapesti Európa-bajnokság döntőjét. Az öreg kontinens rengeteg városában bíráskodott nemzetközi versenyeken.

1976-ban kapcsolódott be a megye sportszövetségi munkájába, később 2003-ig, 12 éven át a Komárom-Esztergom Megyei Asztalitenisz Szövetség elnöke volt. Közben 3 évig az országos szövetség elnökségi tagjaként vált ismertté. 2007-ben ismét ő lett a megyei asztalitenisz-szövetség elnöke. Ami még említendő, 1990-ben, a manapság oly nagy sikerrel működő Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége elnökének választották.

Tizenkilenc éve költözött Tatára, álmai városába. Mindig hangsúlyozta: lenyűgöző a tataiak közvetlensége, emberközelsége.

– Hálával és tisztelettel gondolunk dr. Henkey Istvánra, aki rengeteget tett a megye sportjáért. Szomorúsággal tölt el, hogy ez a remek sportember már nem tehet megyénk sportjáért. Kiválóan felkészült és kreatív sportvezető volt, egy fontos láncszem sportéletünkben. Nyugodjon békében az égiekben, figyeljen ránk, mert tiszteltük Pistát, soha nem feledjük el, amit tett megyénk sportjáért – búcsúzott a remek sportembertől Horváthy Lóránt, a KEM SZÖSZ elnöke.

Péntek Sándor

 

 
Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió