A megye sportja 2015-ben

 
Az olimpia évébe léptünk, és ez az igazi mérce: hol is áll sportunk? Komárom-Esztergom megye egyelőre két versenyzővel képviseltetheti magát az ötkarikás játékokon, a komáromi Sidi Péter (képünkön) és a tatabányai Csernoviczki Éva személyében. (2016.01.10)

Azért azt el kell mondani, hogy rengeteg tehetség bontogatja szárnyait, akik a jövő olimpikonjai lehetnek. A megye sportja egyébként szép évadot zárt, több kiemelkedő nemzetközi és honi eredményeket értek el.

A komáromi Sidi Péter, világ- és Európa-bajnok sportlövő teljesítménye kívánkozik az élre. Megszoktuk már, hogy Sidi hamar dűlőre viszi a dolgot. Szinte minden olimpiára az elsők között szerezte meg a kvótát, miként most is (a dél-koreai Csangvonban rendezett Világ Kupán megnyerte a férfi légpuska számot, vagyis az ősszel uatazhat Rióba az ötkarikás játékokra). Ez lesz már az 5. olimpiája lesz, és valamennyi előtt nagy volt az elvárás tőle. Talán ez is az oka, hogy eddig még nem szerzett érmet. Pedig valamennyi ötkarikás játéka előtt szállította a jobbnál jobb eredményeket, mégsem jött ki a lépés.

2015-ben ismét voltak remek, de gyengébb eredményei is. A jobbak: Sidi Péter megnyerte a férfi nagyöbű szabadpuska 3x40 lövés összetett számot a maribori sportlövő Európa-bajnokságon. Másnap pedig bronzérmet nyert a férfi standard puska 300 méteres számában. 60 lövéses fekvő számban, illetve a 3x40 lövéses összetett versenyben például ezüstérmet szerzett a nagyöbű puskások Európa-kupa döntőjén. Bízhatunk benne, hogy Rióban végre a dobogóra is léphet.

Csernoviczki Éva, a tatabányai Ippon SE kiválósága (a londoni olimpia bronzérmese) tavaly is folytatta remek sorozatát, Ezüstérmet nyert a 48 kilósok mezőnyében az olimpiai kvalifikációs cselgáncs világkupa-sorozat Grand Slam-versenyén, majd az Európai Játékok keretén belül Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. A 48 kilogrammban szereplő Csernoviczki ezüstérmet nyert az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozaton, és ezzel olyan jól áll a rangsorban, hogy szinte lehetetlen már tőle elhódítani az olimpián szereplés jogát.

A megye labdarúgásának „krémje” az NB III-ban képviselteti magát, ám itt is fejlődés mutatkozik. A Dorog az NB II-be feljutást jelentő helyen áll, ám a pocsékul rajtoló Tatabánya – bár hátránya nagy – sem mondott le a második vonalba kerülésről. Utóbbiak az olasz befektető érkezésével a legjobb anyagi körülmények között vannak az NB III-ban.

Ami viszont nagyon örvendetes, a 2015-ös év legjobb honi játékvezetője, a tatabányai Kassai Viktor ott lesz Franciaországban a labdarúgó Európa-bajnokságon. Ő egyébként tavaly is sok komoly nemzetközi mérkőzésen bizonyította rátermettségét.

A hegyi gyorsasági autós Hernádi László anyagi nehézségei ellenére ismét kitett magáért. A Tatai AC kiválósága három kategóriában versenyzett, és valamennyiben a második helyen végzett, pedig az anyagiak miatt a 10-14 futamokból álló sorozatok nem mindegyikén tudott részt venni. A tízszeres FIA Zónatrófea-, ötszörös Európa Kupa-győztes tatai autós még a Közép-európai szlalom bajnokságban szerzett 2015-ben ezüstérmet.

 

Történelmi sikert ért el 2014-ben az OMS-Tata Iron Trade VSE női párbajtőrcsapata, amely az országos felnőtt bajnokságon a dobogó második fokára léphetett fel. Hogy nem kifutott eredményről van szó, a fiatal gárda 2015-ben is bizonyított, és újra megszerezte az ezüstérmet. Gnám Tamara, Kovács Sarolta, Kun Anna és Felker Adrienn volt a sikercsapat tagja

Az OMS-Tata Iron Trade versenyzője, a még ifjúsági korú Esztergályos Patrik a dobogó harmadik fokára állhatott fel a férfi párbajtőrcsapattal a taskenti junior vívó világbajnokságon. Patrik a juniorok pozsonyi Világ-kupa viadalán egyéniben bronzérmet vehetett át, csapatban pedig ezüstérmes lett társaival.

A Dági KSE már 2014-ben is kitett magáért, az apró falu NB I-es röplabdásai most még szebb évet zártak. A Csapat bekerült a Magyar Kupában a legjobb négy közé, és már most biztosnak tűnik, hogy a legjobb négy közé jutás után a rájátszásban küzdhetnek a minél jobb helyezésért.

Férfi kézilabdában a Tatabánya Grundfos KC a 2. helyen zárta a bajnokság első szakaszát az NB I-ben. Egyedül ők verték meg a Szeged sztárcsapatát, és már most biztos, hogy a bajnoki címért rájátszásban ott lesz ez a kiváló gárda.

 

A komáromi Grónai Sándor Dunaújvárosban, a WKF (World Kickboxing Federation) Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett. A komáromi Grónai Sándor az Alexandros Bulls vezetőedzője és egyben aktív versenyzője, valamint az Unicentrál Bulls kiválósága euro thai szabályrendszerben, -63.5 kg-os súlycsoportban, szlovák és osztrák ellenfelek maga mögé utasításával Európa-bajnoki aranyéremmel gazdagította dicsőségeinek sorozatát. Dunaújvárosban, a WKF (World Kickboxing Federation) Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, majd másodszor is Osztrák K-1 bajnok lett Bécsben. A WKF Austria Kick-Box Openen is magabiztosan végzett az élen a komáromiak jeles versenyzője. A horvátországi WKF thai-box és K-1 Világ Kupán a K-1 szabályrendszerben mindenkit maga mögé utasítva az első helyen végzett.

Feltétlenül meg kell említenünk egy olyan őstehetséget, akiből egyszer nagy versenyző lehet. Adamik Csenge, a Tatai AC roppant tehetséges asztaliteniszezője a korosztályos magyar válogatott (U11) tagjaként Belgiumban vett részt a 2004-ben születettek európai TOP12 versenyén. Csenge végül a 6. helyen zárta a nagyon rangos, erős mezőnyt felvonultató TOP12-t. A tatai lány korosztályában Magyarországon verhetetlen. .

Hosszú évek óta a Tatai Edzőtábor ad otthont az LSW és WTC speciális dobószámok világbajnokságának. Az idén már tizenegyedszer megrendezett viadalon a tatai vitéz Nagy Szilveszter aranyérmet nyert kőlökésben, ezüstöt ultrakőlökésben és történelmi nehézsúlyvetésben, míg harmadik lett golyóvetésben, antik diszkoszvetésben, valamint igmándi diszkoszvetésben.
A nagyigmándi Mészáros Róbert két aranyéremmel zárta a viadalt. Egykezes súlyvetésben és igmándi diszkoszvetésben bizonyult a legjobbnak. A súly magasba dobásában a második lett.

Nem tekint vissza hosszú múltra a sárkányhajózás, ám megyénk a vizek adta adottságokat jól kihasználva ezt a szép sportágat magas szintre vitte. Különösen Tatán és Komáromban népszerű a sárkányhajózás, de a nagyszerű együttműködés is figyelemre méltó. A tataiak és a komáromiak gyakran közös csapattal indulnak a honi és nemzetközi megmérettetéseken, amelyeken rendre érmekkel térnek haza. A 2015-ös tatai (komáromi) termés: 4 arany-, egy ezüst- és négy bronzérem. A müncheni nemzetközi versenyen pedig két bronzérmet szerzett a vegyes csapat.

.A Tatai HódySport Egyesület kajak-kenusai 2014-ben 107 egyesület közül az előkelő 8. helyen végeztek az országos ranglistán. 2015-ben még jobban kijött a lépés. Akkor 421 pont kellett a klub eddigi legnagyobb sikeréhez, és 2015-ben öttel többet szereztek a tataiak

Csokor Erik, aki minden honi versenyt megnyert az utóbbi évek legnagyobb magyar tehetsége. Nem véletlen, hogy sportösztöndíjat kapott a tatai önkormányzattól.

Péntek Sándor

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió