Diplomát kaptak az aikidósok

 
40 év. Lehet sok, lehet kevés, nézőpont kérdése. Annyi bizonyos, hogy körülbelül ennyi idő telt el azóta, hogy az aikido, Ueshiba Morihei nagymester művészete először megjelent Magyarországon. Pontos dátumokról nem célunk és nem is érdemes vitatkozni. (2016.01.03.)

A lényeg, hogy akkoriban csak kevés ember vágott neki ennek a korántsem könnyű útnak. Közülük többen még ma is aktívan gyakorolnak. Munkásságuknak köszönhetően egyre többen ismerték meg az aikidót, majd megérkeztek az első japán mesterek is, akik amellett, hogy továbbadták tudásukat és fenntartották az élő kapcsolatot a tokiói Hombu Dojo-val, biztosították a danvizsgáztatást és az Aikikai diploma megszerzésének lehetőségét. Közben szervezetek, szövetségek alakultak, majd felbomlottak, miközben az idő haladt és úgy alakult, hogy nem létezett az Aikikai által hivatalosan bejegyzett magyar szervezet.
Egészen 2015 nyaráig. Ekkorra érett meg a helyzet arra a történelmi eseményre, hogy a United Hungarian Aikikai Aikido Organization, melynek az Aikido Alapítvány is alapító tagja, hivatalosan is bejegyzett Aikikai szervezet legyen. Ezzel a hatalmas gesztussal a Hombu Dojo mintegy „nagykorúsította” a magyar aikidót, mely együtt jár az önálló danvizsgáztatás jogával is.


Így a magyar aikido történetében először az Aikido Alapítvány tagjai vehettek részt önálló, magyarországi szervezet hivatalos Aikikai-danvizsgáján az Elsner László 6. danos sensei vezette dan-kollégium előtt ez év augusztusában. Ennek eredményeképpen megérkeztek a sikeres vizsgát tevők diplomái, melyek átadása Tatán volt ünnepélyes keretek között. A diplomák Elsner László (6. dan Aikikai) és Pivony Attila (5. dan aikikai) senseiek által kerültek kiosztásra, akik életművükkel és munkásságukkal oroszlánrészt vállaltak a sikerből.
Fontos azonban leszögezni, hogy ezzel nem távolabb kerültünk Japántól, épp ellenkezőleg: hivatalosan is tagjai lettünk az Aikikai nagy közösségének, melynek feje az Alapító, Ueshiba Morihei családja, a jelenlegi Doshu, Ueshiba Moriteru vezetésével. Nagy örömre ad okot , hogy az ő fia, Ueshiba Mitsuteru is gyakorolja az aikidót. Ez mindenképpen egy biztató jövő lehetőségét vetíti előre, mely a magyarországi aikido előrelépését jelentheti.

A sikeres vizsgázók:
Tóth László Yondan 4
Vass Zoltán Yondan 4
Ifj. Elsner László Sandan 3
Karancsi Attila Sandan 3
Dr. Kollár Róbert Sandan 3
Pok Attila Sandan 3
Dr. Prigya Orsolya Sandan 3
Dr. Prigya Zsolt András Sandan 3
Pál Szilárd Nidan 2
Pőcze Katalin Nidan 2
Szabó Attila Nidan 2
Szemerédi Csaba Nidan 2
Barta András Shodan 1
Csányi Levente Shodan 1
Dr. Hénap Gábor Shodan 1
Fekete Gábor Shodan 1
Horváth József Shodan 1
Járosi László Shodan 1

Új Széchenyi Terv

Új Széchenyi Terv - Egészségre nevelő és életmódformáló programok

Kiemelt partnereink

           

Sportért, a Sportolókért Alapítvány  

Decathlon


Güntner

 
Átal-ér-völgyi kerékpárút


   ÉDV Zrt.
 
Tata Város Önkormányzata
    Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Vértesi Erdő Zrt.

 

 
Derik Hungária Kft.


Forrás Rádió